Näin miehet laitettiin kokkaamaan ja siivoamaan 50 vuotta sitten! - Uutiset - Ilta-Sanomat

Näin miehet laitettiin kokkaamaan ja siivoamaan 50 vuotta sitten!

”Hyvät herrat, saatte vapaasti polttaa ruokasalissa”, kotitalousopettaja lupasi kyökkitaitoja opetteleville kurssilaisille.

25.11.2011 13:35

Mies hellan ääressä. Mies tiskaamassa. Mies pölynimurin varressa. Miten herttaisia näkyjä. Ainakin rouvien mielestä. Mutta miten yleisiä ne mahtavat olla, kysyttiin Ilta-Sanomissa viisikymmentä vuotta sitten. Päivyri-palsta haastatteli tuolloin kotitalousopettaja Raili Mannista, joka veti miesväelle Helsingin kotitalousopiston kurssia. Manninen oli vakuuttunut, että kotitöitä tekevät miehet olivat yleisempi ilmestys kuin 1960-luvun alussa uskottiinkaan. Mihin Mannisen arvio tuolloin perustui?

Kaikki edellytykset kunniakkaisiin saavutuksiin keittiössä

Miehinen kiinnostus mitä erilaisimpiin talousaskareisiin yllätti kurssin järjestäjät.

- Heillä tuntuu olevan suurempi järjestyksenhalu kuin naisilla. Miehet eivät koskaan odota niin kauan, että likaisten astiain pinot alkavat etsiä tilaa kylpyammeestakin. He huolehtivat siitä, että keittiö on yhtä siisti heidän jälkeensä kuin sinne tullessakin, Raili Manninen kommentoi.

Ilta-Sanomien toimittaja oli asian suhteen epäileväinen. Lehdellä oli ”jyrkästi eroava käsitys miesten tiskausinnosta”.

Poikamiehet loistivat poissaolollaan kotitalouskursseilta

Kursseille ei ollut ilmoittautunut yhtään sinkkumiestä. Kurssilaiset olivat joko kiltisti avioliiton satamassa tai sinne juuri purjehtimassa.

”Uuteen perheenpään osaansa valmentautuvat opettelivat 10 ruokalajin valmistusta ja muita kotoisia arkisia askareita kahden viikon ajan kolmena iltana viikossa. Osanottajat edustivat eri ammatteja suurin osa akateemisia tai opiskelivat.”

Raili Mannisen mukaan koulu ei ole mikään nunnaluostari, eikä siellä kasvatettu tohvelisankareita. Hänen mukaansa mies on miehekäs esiliina edessäänkin.

Mahdollisuus hermosauhuihin kesken opetuksen

Manninen oli varmuuden vuoksi luvannut miehille tupakointimahdollisuuden.

”Hyvät herrat saatte vapaasti polttaa ruokasalissa, lausui talousopettaja huomatessaan herrojen ’keittokoululaisten’ livistävän henkisauhuille eteisaulaan tuntien päätyttyä.”

Tästä huolimatta miehet käyttäytyivätkin ”hiukan liiankin moitteettomasti”, koska he kieltäytyivät Mannisen tarjouksesta.

Rouvat eivät painostaneet kurssille

Ilta-Sanomien artikkeli painottaa, että kotitalouskurssilaiset olivat tulleet Mannisen oppiin ilman rouvain painostusta. Erityisesti miehet katsoivat opin tärkeäksi, jos sekä mies että vaimo olivat kumpikin töissä. Yhteinen keittotuokio ruuanlaittoineen tai vaimon yllättäminen herkullisella aterialla koettiin hauskaksi rentoutumiseksi toimistoistumisen jälkeen.

”Miesten mielestä on heidän arvoaan alentavaa, että rouva menee keittiöön touhuamaan ja mies heittäytyy laiskanlinnaan lehti edessään. Onhan herrasmies myös vaimoaan kohtaan herrasmies.”

Kirjakauppias Esko Hörkön Tuulikki-rouva kehui miehensä kyökkitaitoja. Erityisesti ”kaakut” olivat suorastaan mestarillisia.

Keittokirjat hiiteen

Johtaja Esko Hörkkö täsmensi, ettei hän koskaan lunttaa keittokirjan ohjeita ”kaakkuja paistaessaan”. ”Vaisto ilmaisee tarvittavien mausteiden määrän. Pidämmekin vahvasti maustetuista ruoista, ja koska esim. kaupoista saatava sinappi on mielestämme liian laimeata, opetettiin erikoispyynnöstäni kursseilla miten voimakasta sinappia tehdään.”

Miksi naiset eivät ole jättäneet nimeään keittotaidon historiaan

Ilta-Sanomat pohti, miksi miehillä on kautta historian ollut ylivalta keittotaidon historiaan nousseista ruokalajeista.

”Tämä siitä huolimatta, vaikka naiset kuinka yrittävät päivästä päivään. Johtuneeko siitä, että miehet kokkaavat kiinnostuksesta ja harrastuksesta kunnianhimoisin kannustimin tyytymättä perustiedot saatuaan koskaan ’valmiiksi pureskeltuihin’ resepteihin.  

Entä nykyisin?

Asenteet yhteisiä kotitöitä kohtaan ovat muuttuneet. Vai ovatko sittenkään? Voit kommentoida asiaa alla olevalla lomakkeella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?