Arami ”Rami” Kemppaisen elämä päättyi dramaattisesti. Lehtileikkeistä oikealla Kemppaisen kuolinilmoitus Helsingin Sanomissa keskiviikkona 20. kesäkuuta 1945, vasemmalla ilmoitus hänen siunaustilaisuudestaan saman lehden sivuilla lauantaina 23.6.1945. Yllä vasemmalla sota-ajan perhepotretti.

Rami Kemppaisen sodan aiheuttamat leikkausarvet repesivät pelikentällä – nämä jäivät hänen viimeisiksi sanoikseen

Jatkosodassa vaikeasti haavoittunut Kuopion Pallotoverien jalkapalloilija Rami Kemppainen antoi kirjaimellisesti kaikkensa joukkueensa hyväksi. Hyökkääjäkomeetta iski tärkeässä SM-karsintasarjan pelissä kaksi maalia, minkä jälkeen hänen sotahaavansa repesivät. Kemppainen menehtyi kaksi viikkoa myöhemmin.


12.11.2022 10:28

Kuopio

Sade ja välillä rakeetkin piiskasivat Helsinkiä sunnuntaina 17. kesäkuuta 1945. Ann Sheridanin ja Ronald Reaganin tähdittämä menestysleffa Renkaita vedessä veti vedentulosta huolimatta näytäntöihin täysiä saleja elokuvateatteri Adlonissa.

Kansa janosi viihdettä ankeiden sotavuosien jälkeen. Lapin sota oli päättynyt vasta huhtikuun lopulla. Toinen maailmansota jatkui vielä Kaukoidässä.

Litimärkä Kuopion Pallotoverien jalkapallojoukkue oli aloittanut juhlahumun maalittomaan tasapeliin päättyneen SM-karsintasarjan päätöskierroksen ottelun jälkeen Stadionin pukukopissa. Lopputulos varmisti sekä Koparien että isäntäjoukkue Helsingin Palloseuran nousun mestaruussarjaan.

Tämä kuva on Rami Kemppaisen järjestysmieskortista. Hänet oli hyväksytty järkkäriksi KPT:n järjestämiin julkisiin huvitilaisuuksiin.

Kuopiolaisten hilpeä meno loppui kuitenkin nopeasti. Joukkueen­johtaja Reino Kaitokari pyysi hiljaisuutta ja puheen­vuoroa. Hän ilmoitti pelaajille, että oli tullut tieto KPT:n hyökkääjän Arami ”Rami” Kemppaisen, 22, menehtymisestä.

– Kaitokari oli pyydetty puoliajalla puhelimeen. Kuopiosta soitettiin, että Rami Kemppainen on kuollut. ”Rete” ei kertonut asiasta muille kuin joukkueen kapteenille, veljelleen Onni Kaitokarille. Peli pelattiin loppuun, kuopiolainen toimittaja ja kirjan Koparien tarina kirjoittaja Jussi Tuovinen, 64, kuvailee.

Hänen mukaansa yksikään KPT:n pelaajista ei juhlinut enää joukkueen­johtajan kertoman suru-uutisen jälkeen. Koko urheilu tuntui merkitykset­tömältä elämän suurten kysymysten äärellä.

– Kaikki kauniit tulevaisuuden kuvat hämärtyivät hetkessä. Kaikki äskeiset saavutukset tuntuivat vain turhalta touhulta, vailla mitään todellista arvoa ja tarkoitusta. Sydäntä vihlova tuska ja epätoivo täytti mielen. Ei enää hymyilyttänyt, KPT:n sihteerinä toiminut Artturi Sarasjärvi tilitti Kemppaisen muistokirjoituksessa.

Urheilulehti

Lisää laatujournalismia

TÄMÄ ARTIKKELI on julkaistu ensi kertaa Urheilulehdessä 43/2022. Pintaa syvemmälle mennään Urheilulehdessä joka viikko.

Tilausohjeet ovat täällä.

Rami Kemppainen oli syntynyt kuusilapsiseen perheeseen 1923. Hän kävi keskikoulun ja jatkoi syksyllä 1939 kauppaopistossa. 30. marraskuuta syttynyt talvisota keskeytti opinnot.

Suojeluskunnan alokaskurssit suorittanut Kemppainen aloitti vapaaehtoisena varusmiespalveluksen helmikuussa 1940. Varsinaisiin sotatoimiin hän ei talvisodassa osallistunut.

Lupaavilla ja railakkailla otteillaan pelaajana huomiota herättänyt Kemppainen nostettiin KPT:n edustusjoukkueeseen ensimmäisen kerran 1940. Hän oli silloin 17-vuotias. Koparit pelasi toiseksi ylimmällä sarjatasolla B-sarjassa, joka myöhemmin nimettiin suomensarjaksi.

Kemppaisesta kehittyi nopeasti hankalasti pidettävä hyökkääjä.

Matti Hiltunen

– Rami oli peräänantamaton kaveri, nopea ja älykäs. Nimenomaan maalin­tekijä, Kemppaisen pelejä nähnyt entinen maajoukkue­futari Matti ”Hilima” Hiltunen, 89, muistaa. Hän debytoi itse Koparien edustus­joukkueessa 1950 ja pelasi myöhemmin Kiffenissä sekä KuPS:ssa.

Rami Kemppainen palasi opintojen pariin ja oli valmistau­tumassa juuri ylioppilas­kirjoituksiin, kun palvelukseen­astumis­määräys tuli. Jatkosota alkoi 25. kesäkuuta 1941.

Kemppainen palveli Uudenmaan rakuunarykmentissä, joka oli osa Ratsuväkiprikaatia. Hän haavoittui vaikeasti hyökkäysvaiheen aikana Vellivaarassa Pohjois-Karjalassa. Välihyökkääjä oli syöksynyt ensimmäisenä miehenä tulta päin.

Kemppaisen arvioitiin toipuneen haavoistaan. Hänet komennettiin tammikuussa 1943 Upseerikouluun, joka nykyään tunnetaan Reserviupseerikouluna. Myöhemmin kornetiksi eli vänrikiksi ylennetty mies toimi panssarintorjuntajoukkueen johtajana.

Hän palasi 1943 myös jalkapallokentille KPT:n SM-sarjakokoonpanossa. Kahdeksan joukkueen mestaruussarja pelattiin siten, että sarja alkoi heinäkuussa 1943 ja jatkui keväällä 1944. Jatkosota keskeytti sarjan kesäkuussa 1944 ja mestari saatiin selville vasta vuotta myöhemmin.

Minulla oli sellainen kuva, että hän lyyhistyi kesken ottelun.

Kuopion Pallotoverit ja Vaasan IFK kamppailivat 1941 Kuopion Keskuskentällä. Tiedossa ei ole, pelasiko Rami Kemppainen tässä ottelussa.

Koparit pelasi 1943–44 kahdeksan SM-sarjaottelua. Tuloksena oli voitto, yksi tasapeli ja viisi tappiota. Kuopiolaiset jäivät kolmella pinnallaan jumboksi kahdeksan joukkueen sarjassa. Kemppainen ehti mukaan kolmeen peliin.

Venäläisten suurhyökkäys alkoi 9. kesäkuuta 1944. Hämeen ratsurykmenttiin komennettu Kemppainen oli mukana rajussa Viipurinlahden tulimyrskyssä ja hän haavoittui uudelleen Ilomantsin saarrostus- ja torjuntataisteluissa elokuussa 1944. Kuopiolainen vapautettiin palveluksesta marraskuussa 1944.

Haavoittumisistaan huolimatta Rami Kemppaisen mieli paloi palloilun pariin. Hän oli Koparien syömähampaita, kun joukkue pelasi keväällä ja alkukesästä 1945 SM-karsintasarjan pelejä.

Yksi KPT:n kohtalonotteluista oli sunnuntaina 3. kesäkuuta Kuopiossa pelattu Koparit-Valkeakosken Haka. Kotijoukkue johti kovaotteista ja rajun taistelun sävyttämää matsia puoliajalla jo 3–0.

Haka onnistui kaventamaan toisella puoliajalla maalilla, mutta sitten Rami Kemppainen laukoi parissa minuutissa kaksi osumaa ja vieraat oli lyöty. KPT jauhoi lopulta murskavoiton lukemin 7–1.

Kemppainen ei pelin loppua nähnyt, sillä hänet jouduttiin kiidättämään maaliensa jälkeen sairaalaan.

– Minulla oli sellainen kuva, että hän lyyhistyi kesken ottelun. Leikkausarvet olivat revenneet, Jussi Tuovinen mainitsee.

Kemppaisen perhe asettui sota-aikana potrettiin. Vasemmalta ylärivistä: Kalevi, Väinämö, Klaus Yrjänä, Arami eli Rami ja Juhana. Alarivissä vasemmalta Mielikki, Eino-isä ja Aune-äiti. Lasten nimet selittyivät Eino Kemppaisen Kalevala-innostuksella.

Eräiden muistelujen mukaan Kemppainen olisi saanut pallon kovalla voimalla vatsaansa. Kukaan ei olisi uskonut, että hänellä oli elinaikaa jäljellä enää kaksi viikkoa.

Kemppainen leikattiin Kuopion sotasairaalassa lauantaina 16. kesäkuuta. Leikkaus ei pelastanut miestä, loppu alkoi olla käsillä. Kaikesta huolimatta Kemppainen eli vielä joukkueensa mukana. Kerrotaan, että hänen viimeisiksi sanoikseen jäi sunnuntaina lääkärille esitetty kysymys, ovatko pojat voittaneet Helsingissä. Lääkäri vastasi myöntävästi, vaikka ottelun alkuun Stadionilla oli vielä tunteja. Kemppainen näytti tyytyväiseltä.

Jussi Tuovinen

– Rami olisi vaipunut tämän jälkeen ikiuneen. En tiedä, onko tämä dramatisoitu tarina, Tuovinen pohtii.

Koparien, HPS:n, Kiffenin lisäksi lohkosta nousi mestaruus­sarjaan Vaasan IFK, joka kolme päivää myöhemmin pelasi Stadionilla uusinta­ottelun TPS:aa vastaan kauden 1943–44 mestaruu­desta! Vaasalaiset kaatoivat turkulaiset 5 800 katsojan edessä 5–1. Laita­hyökkääjä Erik Beijar viimeisteli peräti neljä maalia.

Kemppainen ehti pelata Koparien riveissä SM-sarjassa tai SM-karsintasarjassa vain seitsemässä ottelussa, joissa hän laukoi yhteensä neljä osumaa.

Matti Hiltunen uskoo, että Ramista olisi tullut kovan luokan hyökkääjä mestaruussarjaan, mikäli elämä olisi saanut jatkua. Hiltunen ei pidä mahdottomana, että Kemppainen olisi nähty jopa maajoukkueen paidassa.

Käveli kuulemma käsillään vanhan Puijon tornin kaidetta ympäri.

Kornetti Sulevi Antero Arami Kemppaisen hautajaisista tuli mieliinpainuva tilaisuus. Soittokunta ja kunniakomppania saattoivat arkun sankarihautausmaalle. KPT:n edustusjoukkueen pelaajat laskivat arkun hautaan.

Varatuomari Kalevi Kemppainen kuvaili muistosanoissaan, kuinka hänen veljensä oli lapsesta saakka ollut taistelijaluonne.

Samaa korosti myös vainajan ystävän lehdessä julkaistussa muistokirjoituksessa.

– Et itse puhunut ansioistasi. Et saanut Mannerheim-ristiä, jonka olisit ansainnut, ystävä kirjoitti.

Veljenpoika Seppo Kemppainen on kuullut tarinoita Rami Kemppaisen liikunnallisuudesta ja jopa uhkarohkeudesta. Setänsä sota-ajan vaiheisiin hän ei ole perehtynyt sen syvällisemmin.

Kalevi Kemppaisen poika, kuopiolainen varatuomari Seppo Kemppainen, 76, muistelee kuulleensa Rami Kemppaisesta lähinnä tädiltään Mielikki Ronimukselta.

– Rami oli todella liikunnallinen, taitava ja tavallisten ihmisten mielestä ehkä liiankin rohkea. Käveli kuulemma käsillään vanhan Puijon tornin kaidetta ympäri.

22-vuotiaana kuollut Rami Kemppainen ei ehtinyt hankkia ammattia eikä perustaa perhettä. Suosiota jalkapalloilija taisi kuitenkin nauttia myös naismaailmassa.

– Sotilaspassin takasivulla on kolmen neidin puhelinnumerot. En tiedä, mitä se tarkoittaa, Seppo Kemppainen myhäilee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Lisää parhaita