Rae Carruth solmi Carolina Panthersin kanssa nelivuotisen sopimuksen vuonna 1996.

Palkkamurhaaja ampui viisi laukausta kohti raskaana ollutta Chericaa – hätäpuhelu ehti paljastaa miljonäärin karmean juonen

Nuoren naisen elämä katkesi jenkkifutistähden käsittämättömän julmaan päätökseen.


30.9. 19:48

Leffailta on ohi. Cherica Adams, kahdeksannella kuukaudella raskaana, ajaa elokuvateatterilta poikaystävänsä luo. He liikkuvat kahdella eri autolla, ja Adams seuraa miesystäväänsä.

Kadulla on hiljaista, mutta yhtäkkiä edellä oleva auto pysähtyy. Toinen hivuttautuu takaa hitaasti vierelle.

Viisi laukausta särkee illan rauhan.

Cherica Adams jää makaamaan verilammikkoon autossaan. Muut kulkuneuvot katoavat äkkipäätä paikalta.

Viidesti ammuttu Adams saa kaivettua matkapuhelimensa esiin. Hän soittaa hätänumeroon.

– Hän vain katosi paikalta. Luulen, että hän teki sen. En tiedä, mitä ajatella, Adams saa sanotuksi hätänumeroon.

– Mikä hänen nimensä on?

Rae Carruth. Hän pelaa NFL-seura Carolina Panthersissa. Numero 89.

Urheilulehti

Lisää laatujournalismia

TÄMÄ ARTIKKELI on julkaistu ensi kertaa Urheilulehdessä 38/2022. Pintaa syvemmälle mennään Urheilulehdessä joka viikko.

Tilausohjeet ovat täällä.

SäästETÄÄN lukijan jännitykseltä. Rae Theotis Carruth, syntyjään Rae Lamar Wiggins, murhautti naisystävänsä. Miksi ja miten murhenäytelmään päädyttiin, on tarina amerikkalaisesta yhteiskunnasta laajemminkin.

Carruth oli 1990-luvun lopun kuumimpia laitahyökkääjälahjakkuuksia amerikkalaisessa jalkapallossa. Hän edusti Coloradon yliopistoa. Carolina Panthers varasi Carruthin ensimmäisellä kierroksella, 27. pelaajana, vuonna 1997.

Rae Carruth tuomiolla Charlottessa tammikuussa 2001.

Ennen debyyttikauttaan samana vuonna Carruth allekirjoitti aikakauteen nähden tuhdin sopimuksen: neljä vuotta, 3,7 miljoonaa dollaria. Allekirjoituspalkkiota 1,3 miljoonaa.

Heti tulokaskausi oli lupaava: 545 jaardia ja neljä touchdownia, kelpo tehot tulokkaalle tuohon aikaan. Hänet valittiin myös vuoden tulokkaiden tähdistöjoukkueeseen.

Kaksi vuotta myöhemmin hän punoi juonen, joka maksoi 24-vuotiaalle Adamsille tämän hengen. Carruth ei itse vetänyt liipaisimesta, mutta hänen tekonsa ja ratkaisunsa johtivat nuoren naisen ennenaikaiseen kuolemaan.

Motiivi rikokselle oli selvä. Adams oli raskaana. Carruth oli vaatinut useaan otteeseen tätä tekemään abortin, mutta hän oli kieltäytynyt. Adams oli ehdoton: hän halusi pitää lapsen.

Carruth ei halunnut elämäänsä lisää lapsia. Hänellä oli edellisestä suhteesta yksi lapsi, josta maksoi elatusmaksuja kuukaudessa 2 700 dollaria.

Syntyi selkäpiitä karmiva juoni, joka hakee vertaistaan paitsi kylmäverisyydessään niin myös typeryydessä.

Rae Carruth on juuri saanut elämänsä mullistavan tiedon: Carolina Panthers on varannut hänet 27:tenä pelaajana 1997 NFL:n varaustilaisuudessa.

Rae Carruth valittiin myös Carolina Panthersin vuoden tulokkaiden tähdistöjoukkueeseen.

Tarina kulki näin. NFL-tähti otti yhteyttä hänelle tuttuun huumediileriin Michael Kennedyyn. Kennedy järjesti aseen, .357-kaliiberin Charter Adams -pistoolin. Yhteinen tuttu, paikallisen yökerhon omistaja Van Brett Watkins, lupautui veriteon tekijäksi.

Carruth tiedusteli ensi alkuun, mitä maksaisi pahoinpidellä Adams niin, että tämä joutuisi keskeyttämään raskauden.

– Minä en hakkaa tyttöjä. Minä tapan ihmisiä, Watkins kertoi myöhemmin vastanneensa.

Carruthilla oli tiettävästi monta eri suunnitelmaa Adamsin tappamiseksi. Lopulta kolmikko päätyi seuraavaan juoneen: Carruth veisi Adamsin elokuviin, ja Watkins ampuisi hänet, kun kaksikko on matkalla kotiin.

16. marraskuuta 1999 Carruth ja Adams menivät leffaan, kumpikin omalla autollaan. Carruth ajoi edellä, Adams perässä. Sovitussa paikassa Carruth pysähtyi, ja Watkins liukui Adamsin auton viereen.

Minä en hakkaa tyttöjä. Minä tapan ihmisiä.

– Ammuin kerran, sitten neljä kertaa lisää: pam, pam, pam, pam. Hän huusi. Hän tukehtui omaan vereensä. Kuulin kakomista, Watkins kuvaili oikeudessa.

Adamsin soitto hätänumeroon viimeisillä voimilla murensi Carruthin suunnitelmat välittömästi. Adams oli arvannut, kuka oli teon taustalla.

Ensihoitajat kiirehtivät paikalle ja onnistuivat pelastamaan hätäsektiolla Adamsin lapsen.

Odottava äiti ei ollut itse yhtä onnekas. Hän vaipui koomaan ja menehtyi kuukautta myöhemmin.

Syyttäjä esittelee Cherica Adamsin kuvaa Rae Carruthin oikeudenkäynnissä 2001.

Palataan hetkeksi vielä murhailtaan ja sitä seuranneisiin päiviin. Tieto veriteosta järkytti etenkin Charlottessa, jossa Carruth asui ja Panthers pelaa.

Carruthin joukkuekaverit riensivät ystävänsä tueksi. Pelaajan osallisuudesta tapahtumaan oli epäilyjä, mutta häntä ei otettu välittömästi kiinni tai syytetty mistään.

Joukkue seisoi Carruthin rinnalla, kun tämä ”rukoili” kymmenen viikkoa etuajassa syntyneen lapsensa selviämisen puolesta.

Yhdeksän päivää myöhemmin Panthers oli juuri lopettelemassa viikon viimeisiä harjoituksia ennen sunnuntaina pelattavaa matsia. Carruth oli ryhmästä sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Silloin seuran turvallisuuspäällikkö veti päävalmentaja George Seifertin sivuun. Hän kertoi, että Carruth on saamassa rikossyytteen.

Seifert kertoi asiasta joukkueelle. Koko ryhmä polvistui yhteiseen rukoukseen.

Panthersin valmentaja George Seifert on kaksinkertainen Super Bowl -voittaja päävalmentajana.

– Halusin uskoa koko sydämelläni, ettei hän liittynyt tapaukseen. Hän on joukkuekaveri, osa yhteisöä, pelinrakentaja Steve Beuerlein sanoi syytteen tultua julki.

– Olemme kaikki huolissamme nuoren naisen ja lapsen hyvinvoinnista. Rukoilemme heidän puolestaan, Seifert sanoi.

Vaikka joukkue uskoi Carruthin syyttömyyteen, pelaajan lähipiiri oli kaikessa hiljaisuudessa kääntynyt häntä vastaan. Erityisesti poliisin jo pidättämä Watkins, jota odotti mahdollisesti jopa kuolemantuomio, osoittautui varsin puheliaaksi poliisin kuulusteluissa.

Kaksista rikollisneroa NFL-tähdestä ei saanut tekemälläkään. Watkinsin sanoin Carruthista ei ollut onnistuneen juonen punojaksi. Siksi ei ollut sattumaa, miksi koko vyyhti avautui niin nopeasti. Alkaen siitä, että uhri tiesi kohtalonsa, kun luodit iskivät hänen autonsa läpi.

Silti typerin liike oli vielä tulossa.

Carruth pidätettiin kiitospäivänä 1999. Oikeus asetti tapaukselle peräti kolmen miljoonan dollarin takuusumman, jonka Carruth maksoi. Ehdoksi, takuupotin lisäksi, tuomari asetti, että jos joko äiti tai lapsi kuolee, Carruthin on palattava välittömästi telkien taakse.

14. joulukuuta Adams menehtyi. Silti Carruth ei palannut virkavallan huomaan. Hän lähti pakosalle.

Vielä lokakuussa Carruth oli ollut kuin kuka tahansa NFL-pelaaja. 17. lokakuuta hän keräsi uransa viimeiseksi jääneen kopin voitossa San Francisco 49ersia vastaan.

Pari seuraavaa peliä hän oli sivussa loukkaantumisten vuoksi. Nyt NFL-tähti oli pakomatkalla, perässään muun muassa liittovaltion poliisi FBI.

Pakomatka alleviivasi sitä, että ruuti olisi jäänyt keksimättä, jos homma olisi uskottu Rae Theotis Carruthille. Sen huipennus oli niin murheellinen, että Carruthista tuli standup-koomikkojen nuolenkärki pitkäksi aikaa.

Carruth pääsi ehdonalaiseen vapauteen joulukuun alussa. Pian alkoi hänen pakomatkansa.

Annetaan ikonisen Steve Harveyn kertoa tarina kuten vain hän osaa, Kings Of Comedy -kiertueen taltioinnilta vuodelta 2000, kun turnee esiintyi Charlottessa.

– Minä en ole täällä puhuakseni syyllisyydestä. Se ei ole työni, enkä tiedä, mitä hän on tehnyt. Haluan ainoastaan tietää: kuka helvetti auttoi häntä suunnittelemaan pakomatkan? Eikö tämä ole typerintä, mitä olette koskaan nähneet? Harvey puhisi ja nauroi samaan aikaan lavalla.

– Saatana, kun pakenet poliisia, silloin hankitaan passi! Häivytään Kanadaan, Brasiliaan tai Meksikoon. Mutta ei, ei Rae-Rae. Hän raahasi perseensä Nashvilleen!

– Tajuatko, kuka sinua etsii, Rae-Rae? F-B-I. Ei silloin mennä Nashvilleen, aivan kuin he eivät huomaisi tummaa persustasi siellä Nashvillessä. Ja missä tämä uuno yritti piileksiä? Jumalauta, auton takakontissa!

Carruthin pakomatka kesti kokonaisen päivän. Hän oli yhyttänyt avukseen entisen naisystävänsä, suunnannut autolla muutaman sata kilometriä Charlottesta Nashvilleen – eikä Harvey sepittänyt tarinaa.

FBI löysi Carruthin piileksimässä auton takakontista, seuranaan muutama tuhat dollaria käteistä, energiapatukoita ja pari muovipulloa virtsaamista helpottamaan.

– Rae-Rae, täysi pässi. Pienenä poikana hän taisi olla tyhmin pentu, joka ikinä leikki piilosta. Se kaveri, joka meni piiloon viereisen puun toiselle puolelle.

Panthers antoi Carruthille potkut seuraavana päivänä, ja NFL asetti pelaajan toistaiseksi voimassa olevaan pelikieltoon.

Oikeudessa Carruthia pakosalle auttanut entinen naisystävä todisti, että pelaaja oli tunnustanut iskun hänelle. Toinen entinen tyttöystävä puolestaan kertoi oikeudessa Carruthin uhanneen tappaa hänetkin, jos hän ei olisi tehnyt aikanaan aborttia.

Van Brett Watkins sai murhasta 40 vuoden vankeustuomion, mutta vältti tunnustuksellaan kuolemantuomion.

Murhajuonen osalliset Watkins ja Kennedy olivat niin ikään kääntyneet Carruthia vastaan, ja saivat seurauksena lievennetyt tuomiot.

Watkinsin hirvittävä todistus veriteosta ei rajoittunut vain itse ampumisen kuvaamiseen. Hän kertoi pelänneensä Carruthia toden teolla.

– Jos hän oli valmis tekemään omalle lapselleen noin, mitä hän voisi tehdä minulle?

Watkins kertoi oikeudessa yrittäneensä tähdätä Adamsiin niin, ettei osuisi tämän vatsassa olleeseen lapseen.

– Minut palkattiin tappajaksi. Tappamaan Cherica Adams ja vauva, mutta en pystynyt saattamaan itseäni siihen tilaan, että olisin tappanut molemmat. Ammuin auton yläosaan, en oven läpi.

Jos hän oli valmis tekemään omalle lapselleen noin, mitä hän voisi tehdä minulle?

Viisi laukausta. Kuolevan naisen soitto hätänumeroon. Hatara juoni, jonka synkkä tarkoitus lopulta epäonnistui.

Vihainen ja itkuinen Watkins huusi todistajan istuimeltaan kahdesti sanat, jotka jäivät kaikumaan oikeussaliin.

– Rae, oletko tyytyväinen nyt?

Watkins sai murhasta 40 vuoden vankeustuomion, mutta vältti tunnustuksellaan kuolemantuomion. Hän istuu telkien takana edelleen.

Carruthin oikeus tuomitsi lopulta vuonna 2001 murhan suunnittelusta, syntymättömän lapsen vahingoittamisen yrittämisestä sekä autoon ampumisesta – mutta ei ensimmäisen asteen murhasta. Jälkimmäinen myös pelasti hänet kuolemantuomiolta.

Rue Carruth pääsi vapauteen 22. lokakuuta 2018.

22. lokakuuta 2018, vietettyään 18 vuotta kiven sisällä, Carruth näki jälleen päivänvalon vapaana miehenä.

NFL-tähden jalkautuminen siviilielämään muistutti veriteon toisesta puolesta. Eikä vain siitä, että tuona kohtalokkaana päivänä, 16. marraskuuta 1999, Adams vaipui koomaan ja myöhemmin kuoli. Hänen lapsensa kuitenkin syntyi – ja pysyi todennäköisyyksiä uhmaten hengissä.

Chancellor Lee Adams annettiin isoäitinsä Saundra Adamsin huomaan. Hän on kasvattanut poikaa tähän päivään saakka.

Chancellor Lee syntyi vaikeasti vammautuneena. Hänelle aiheutui välikohtauksessa pysyvä aivovamma sekä cp-oireyhtymä.

Hänen lapsuutensa oli, ymmärrettävästi, kaikkea muuta kuin helppo. Suuri merkkipäivä koettiin kuitenkin kesäkuussa 2021. Tuolloin Adams, 21, sai lukiosta päästötodistuksen.

– En voisi olla ylpeämpi tyttärenpojastani, sillä hän on ylittänyt kaikki mahdolliset esteet elämässään. Hän todella ansaitsee kaikki kehut, mitä on saanut, Saundra Adams kertoi tuolloin.

Chancellor Lee ja Saundra Adams.

Chancellor Lee Adams toimintaterapeuttinsa kanssa.

Isoäiti oli tuolloin toiveikas, että poika kuulisi myös isästään.

– Kun teimme asian tiettäväksi sosiaalisessa mediassa, toivon, että tieto päästötodistuksesta olisi ylpeyden aihe myös Rae Carruthille. Toivon, että hän olisi innoissaan poikansa saavutuksesta, sillä se on aivan huima saavutus.

Vaikka Rue Carruth oli vastuussa Saundra Adamsin tyttären kuolemasta, tämä on kertonut, ettei halua elää loppuikäänsä katkerana.

Hän kertoi myös saaneensa postissa shekin vuonna 2019. Mukana ei ollut kirjettä, nimeä tai palautusosoitetta. Selvisi, että Carruth oli lähettänyt rahat, tuhansia dollareita. Adams piti elettä anteliaana.

– Olen kiitollinen. Vaikka hän ei enää koskaan lähettäisi penniäkään pojalleen tai minulle, tämä merkitsee sitä, että hänellä on sydän.

Carruth kirjoitti vuonna 2018 kirjeen, joka oli osoitettu Cherica Adamsille ja lähetti sen charlottelaiselle WBTV-televisiokanavalle. Se oli hänen ensimmäinen julkinen puheenvuoronsa tuomion jälkeen ja ensimmäinen kerta, kun hän pyysi tekoaan anteeksi.

– Pyydän anteeksi (Saundra Adamsilta) hänen tyttärensä kohtaloa. Pyydän anteeksi poikani vammauttamista. Tunnen olevani vastuussa kaikesta mikä tapahtui. Ja haluan hänen tietävän, että olen aidosti pahoillani kaikesta.

Lähteet: CNN, Charlotte Observer, ESPN, WBTV.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Lisää parhaita