Huippuhiihtäjä joutui vaihtamaan suksensa kesken kisan – ystävä uhrautui, ja se maksoi hänelle maailmanmestaruuden

Norjalaistähti Frode Estil oli niukkojen tappioiden ja urheiluhengen erikoismies.

Frode Estil oli niukkojen tappioiden ja urheiluhengen erikoismies.

23.1. 11:50

Frode Estilin, 49, saavutuslista maastohiihdossa on komeaa luettavaa: kaksi olympiakultaa ja -hopeaa, neljä MM-kultaa, kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Mutta aivan erityisen hänen urastaan tekee se, että Estil hävisi peräti viisi henkilökohtaista MM-kultaa ja yhden olympiakullan yhteensä 3,1 sekunnin vaivaisella marginaalilla.

– Kuulen tuon lukeman nyt ensimmäisen kerran. En ole sitä koskaan laskenut. Enkä ole katkera, Meråkerin tunnetun urheilulukion valmennuspäällikkö nauraa.

Yhdessä, Sapporon MM-kisojen 50 kilometrin (p) kilpailussa 2007, Estil vieläpä edesauttoi kohtaloaan. Ystävä ja kilpakumppani Odd-Björn Hjelmeset joutui vaihtamaan kesken massalähtökisan suksen, ja Estil laittoi tarkoituksella kärjessä vauhdit alas. Hjelmeset ajoi kärjen kiinni ja löi herrasmiesystävänsä maalisuoralla 0,4 sekunnilla.

– En ole ikinä katunut sitä. Sitä paitsi sain siitä Norjassa valtavasti positiivista huomiota ja arvostetun Holmenkollen-mitalin. Odd-Björn on yhä parhaita ystäviäni.

Odd-Björn on yhä parhaita ystäviäni.

Odd-Björn Hjelmeset päihitti Frode Estilin 0,4 sekunnilla Sapporon 50 kilometrillä 2007.

Hiihtoon, ampumahiihtoon ja jalkapalloon panostavan koulun alumneista nimekkäin nykyhiihtäjä on Emil Iversen.

– Lopetin urani keväällä 2007 ja tein jo syksystä 2006 saakka puolikasta työpäivää Meråkerissa. Mielenkiintoista asiassa on, että kaudella 2006–07 sain Meråkeriin treenikaverikseni erään Petter Northugin.

Kun Estil iski huipulle vuosituhannen taitteessa, Norjan hiihto oli välitilassa. Legendaariset Vegard Ulvang ja Björn Dählie olivat lopettaneet, ja Northugin läpimurtoon oli vielä aikaa. Mutta huono ei ollut vuonna 1972 syntyneidenkään vuosikerta: Estil, Thomas Alsgaard ja vielä 47-vuotiaana Vasaloppetissa kärjen vauhdissa kestänyt Anders Aukland. Trion täydensi Hjelmeset (1971).

Pyeongchangin olympiakisoista muistetaan naisten 10 kilometrin (v) kilpailu, jossa Krista Pärmäkoski ja Marit Björgen jakoivat samalla loppuajalla pronssin. 2002 Alsgaard ja Estil jakoivat takaa-ajokisassa peräti olympiakullan Soldier Hollow’n rankoilla radoilla.

On paikallaan kysyä, miten ihmeessä viimeisen päälle perinteisen spesialistina pidetty Estil pystyi vapaan tekniikan loppukirissä tasapeliin aikansa sähäkimpänä kirimiehenä pidetyn Alsgaardin kyydissä.

– Menestykseni takaa-ajokilpailuissa perustui siihen, että pääsin perinteisellä osuudella helpolla. Ja olin luontaisesti nopea. Nuorten maajoukkueen treeneissä löin Thomaksen säännönmukaisesti kiritreeneissä myös luistelusukset jalassa, hiihdon ohessa pitkään suunnistusta ja jalkapalloa harrastanut, maailmancupissa 36 kertaa palkintopallille noussut Estil kertoo.

Lisää laatujournalismia

TÄMÄ ARTIKKELI on julkaistu ensi kertaa Urheilulehdessä 49/2021. Pintaa syvemmälle mennään Urheilulehdessä joka viikko.

Tilausohjeet ovat täällä.

Estilin uraa varjostavat dopingtapaukset, joista yksikään ei liittynyt häneen. Alsgaard ja Estil jakoivat 2002 alun perin takaa-ajon olympiahopean, mutta saksalais-espanjalaisen Johann Mühleggin jäätyä kiinni dopingista duo sai kultamitalit.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun yksi positiivinen näyte kisoissa mitätöi kaikki suoritukset. Mühlegg kärähti vasta päätösmatkan (50 km p) jälkeen. Voin toki myöntää, että hänen touhunsa herättivät ainakin meidän joukkueessamme epäilyksiä jo aiemmin.

Estil ja Alsgaard saivat kultamitalinsa vasta pitkään kisojen jälkeen, kun urheilujuridinen prosessi valmistui. Jo Lahden MM-kisojen viestikullan Estil ja muut kolme norjalaista saivat jälkijunassa, kun Suomen joukkueesta Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi ja Janne Immonen tekivät seuraa jo aiemmin kiinnijääneelle Jari Isometsälle.

– Jos käsitys on, että olisimme tunteneet Suomen hiihtäjien kiinnijäämisestä vahingoniloa, se on aivan väärä. Harri, Jari ja Mika olivat ruotsintaitoisina erittäin hyviä kavereitamme. Se oli pelkästään surullista. Sen voin sanoa, että 2001 ja 2002 jälkikäteen saamani mitalit eivät tunnu samalta kuin muut mitalit. Vaikka tein niissä kilpailuissa sinänsä erittäin hyvät suoritukset.

Kaiken kukkuraksi Estil hävisi 2001 Lahdessa 30 kilometrin (p) kullan Viron Andrus Veerpalulle 0,2 sekunnilla. Eestiläisen sittemmät vaiheet urheilussa kiellettyjen menetelmien parissa on hyvin dokumentoitu.

– Olin siihenkin hiihtoon tyytyväinen. Enkä voi tietää, käyttikö Andrus silloin dopingaineita.

Frode Estil juhli 50 kilometrin MM-kultaa Oberstdorfissa 2005.

Estil on yhä aktiivinen kuntoilija.

Kolmen pojan perheenisän jälkikasvusta kaksi harrastaa hiihtoa, ja isäkin on iskussa.

– Olen edelleen kunnossa, mutta porukastamme Anders (Aukland) on yhä aivan käsittämätön kone.

Maastohiihdon akuuteimmaksi uhkakuvaksi Estil näkee saman kuin monet muut norjalaiset.

– Laji tarvitsee kipeästi takaisin Saksan, Italian ja Ranskan.

Sisältöä ei ole vielä haettu

Lisää parhaita