Neeraj Chopra on Suomea hehkuttava olympiavoittaja - Urheilulehden parhaat - Ilta-Sanomat

”Hemmoteltu lihava poika” painoi 11-vuotiaana 80 kiloa – nyt hän on Suomea hehkuttava olympiavoittaja, jolla on miljoonia someseuraajia

Neeraj Chopra nostaa esiin yhden asian, josta hän pitää Suomessa erityisesti.

Neeraj Chopran elämä mullistui tänä kesänä.

26.9. 7:30

Intiaan historiallisen yleisurheilun olympiakullan tuoneen Neeraj Chopran viikot Tokiosta paluun jälkeen ovat olleet nuorukaisen omin sanoin ”äärimmäisen hektisiä”.

Kansallissankari on ehtinyt käydä myös Delhissä tapaamassa Intian presidenttiä ja pääministeriä.

Urheilulehti sai Chopraan kontaktin tämän media-assistentin Aman Shahin kautta. Intialainen teräskonserni, 8,5 miljardin euron liikevaihdolla operoiva JSW Steel otti vuonna 2015 vasta 17-vuotiaan lupauksen urheilijatiimiinsä, jonka kautta Chopran uraa pyöritetään sovussa Intian yleisurheiluliiton ja Olympiakomitean kanssa.

– JSW:n kautta hoidan sponsoriasiani, terveydenhuoltoni, mediakontaktini ja käytännössä kaiken muunkin.

Teräsyhtiö sallii Chopralle muitakin tukijoita. Hän voitti olympiakultaa Tokiossa 7. elokuuta. Seuraavan päivän iltaan mennessä uusilta sponsoreilta oli tullut kasaan 1,4 miljoonaa euroa.

Jouluaattona 24 vuotta täyttävästä urheilijasta tulee tämän syksyn aikana taloudellisesti riippumaton mies loppuiäkseen.

  • Artikkeli on julkaistu alkujaan Urheilulehdessä 37/2021. Löydät lehdestä joka viikko samanalaisia pitkiä ja laadukkaita juttuja. Tilausohjeet ovat täällä.

Neeraj Chopra hämmästytti maailmaa voittamalla keihään olympiakultaa Intiaan.

Chopra ei salaile, että hän kaiken kiireen keskellä ehtii hoitaa nimenomaan suomalaisen median haastattelupyynnön. Oman urheilulajin historia kiehtoo.

– Jo ennen kuin tulin ensimmäistä kertaa Suomeen, olin tutustunut lukemalla historiaanne keihäänheitossa. Olin vuonna 2018 pidemmän ajan Kuortaneella harjoittelemassa. Nautin joka hetkestä. Haluan jatkossa kilpailla ja harjoitella Suomessa monta kertaa.

Kuortaneen lisäksi hän on kilpaillut Lapinlahdella.

– Harkitsin vakavasti, että olisin tullut Kuortaneelle viimeistelyleirille ennen Tokiota, mutta matkustusmuodollisuudet ja koronan asettamat rajoitukset olivat Ruotsin suuntaan helpommat.

Intian tv:n suorassa keihäsfinaalilähetyksessä mainittiin myös Suomi ja Kuortane Chopran välietappeina.

Uppsalassa olympiakuntoaan hionut Chopra sijoittui Kuortaneen juhannuskisoissa päättyneenä kesänä kolmanneksi 93,59 heittäneen Johannes Vetterin ja 89,12 heittäneen Keshorn Walcottin jälkeen.

Vetterin olympiareissusta tuli katastrofi vaarallisesti alta murentuneen Mondo-vauhtiradan takia.

– Voitin Tokiossa olympiakultaa, mutta haluan tehdä selväksi, etten ole missään nimessä maailman paras keihäänheittäjä. Johannes Vetter on ylivoimaisesti paras, mutta sain Tokiossa melkoisen itseluottamusbuustin huomattuani, millaisia vaikeuksia hänellä oli pehmeän alustan kanssa jo karsinnassa.

Tuoreelle olympiavoittajalle oli New Delhin lentoasemalla vastassa sankka kannattajajoukko.

Chopra on intialaiseen tapaan hyvin perhekeskeinen. Kotikylässä Khandrassa perhe asuu 18 ihmisen – isovanhemmat, vanhemmat ja isän veljet perheineen – kommuunina samassa talossa. Elanto tulee maataloudesta.

Khandra sijaitsee Haryanan osavaltiossa pohjoisessa Intiassa, Länsi-Bengalin alueella.

Chopra tahtoo murskata huvittuneeseen sävyyn myytit, joiden mukaan hänen urheilullisuutensa perustuisi fyysiseen raatamiseen pelloilla pikkupojasta saakka.

– Olin vanhin lastenlapsi, joten minua hemmoteltiin herkuilla. Lopulta olin vakavasti ylipainoinen. Suvun aikuiset miehet tekivät raskaat työt.

Chopra painoi 11-vuotiaana 80 kiloa.

Hänen setänsä ehdotti painonpudotukseen urheilemista. 13-vuotiaana poika rohkaistui kentälle, jossa vanhemmat pojat sattuivat sinä päivänä heittämään keihästä.

– Ihastuin keihään lentorataan ja siihen, miten kauniisti se upposi laskeutuessaan kenttään. Pyysin saada kokeilla. Vanhempien poikien mielestä osasin heti heittää hyvin, ja aloin käydä kentällä heidän kanssaan.

Keihääseen päädytään normaalisti yleisurheilun monipuolisen ja -lajisen peruskoulutuksen kautta. Chopra ei.

– En ole kokeillut muita yleisurheilulajeja. Koko keihäsurani perustuu sattumaan. Olin kentällä oikeaan aikaan, enkä ole sittemmin taakseni vilkuillut.

Olin kentällä oikeaan aikaan, enkä ole sittemmin taakseni vilkuillut.

Olympiamatkan jälkeen Chopra sai flunssan ja päätti jättää Euroopassa käydyt Timanttiliigan tapahtumat väliin. Oli myös aika takoa hehkuvan kuumaa rautaa kaupallisessa mielessä.

Valmentaja Klaus Bartonietzin sosiaalisesti melko ujoksi ja varautuneeksi kuvaama urheilija oli jo aiemmin saanut maistaa, millaista on fanitushysteria 1,3 miljardin ihmisen maassa.

Tällä kertaa patoluukku aukesi toden teolla.

– Vastaanotto ja kannatus ovat olleet epätodellisella tasolla. Yritän edelleen sulatella sitä. En todellakaan ole tottunut siihen, että minut tunnistetaan kaikkialla. Siihen on ollut paljon vaikeampaa tottua kuin luulin.

Intia on ollut olympiamuotoisen yksilöurheilun pikimusta aukko. Chopran kulta oli maan 121-vuotisessa olympiahistoriassa vasta toinen. Nyt Tokiosta laskeutui miljoonille tytöille ja pojille suuri esikuva, ja tuloksia lienee luvassa.

– En voi kantaa vastuuta siitä, saanko seuraajia, mutta olen ikionnellinen, jos intialaiset tytöt ja pojat opettelevat keihäänheittoa ja tekevät Intiasta vahvan keihäsmaan. Yksi asia, josta pidän Suomessa erityisesti, on lasten keihäskoulut.

Chopra on lähihistoriassa Tshekin Vitezslav Veselyn, Tokion pronssimitalistin, ohella toinen MM- tai olympiatason voittaja, jolta puuttuu 90 metrin heitto.

– Jos yritän etsiä jotain pettymystä tältä kaudelta, se olisi juuri se, etten saanut ennätystäni yli 90 metrin enkä rikkonut Tokiossa ennätystäni (88,07 viime maaliskuussa).

Chopra miesten keihäänheitossa yleisurheilun GP-kisoissa Lapinlahdella 28. heinäkuuta 2018.

Jos Chopra saavuttaa Eugenessa MM-kultaa 2022, enempää ei aasialainen Brittiläisen kansainyhteisön kansalainen voi voittaa. Kasassa ovat jo nuorten MM-kulta, Aasian ja Kansainyhteisön mestaruus sekä olympiavoitto.

Vuonna 2019 Chopra ei päässyt kyynärpääleikkauksen takia yrittämään Dohaan maailmanmestaruutta.

Hän asuu ja harjoittelee pohjoisintialaisessa Punjabin osavaltiossa sijaitsevassa Patialassa, laadukkaassa urheiluympäristössä. Vapaa-ajallaan Chopra pelaa tietokonepelejä, ajelee Harley-Davidsonillaan, shoppailee ja laittaa tulisia lempiruokiaan, joiden pohjana on aina paistettu riisi. Hän on poikamies.

– Keihäs on tällä hetkellä ainoa rakkauteni.

Sisältöä ei ole vielä haettu

Tuoreimmat Urheilulehti