Brittitavat yllätti jalkapalloa saarivaltakuntaan pelaamaan lähteneen Sampsa Timoskan - Urheilulehden parhaat - Ilta-Sanomat

Sampsa Timoska jätti kurkkaamatta astiakaappiin asunnossaan Lontoossa – siitä kiehahti suolainen soppa

Brittitavat yllättivät jalkapalloa saarivaltakuntaan pelaamaan lähteneen Sampsa Timoskan.

Sampsa Timoska Queens Park Rangersin paidassa vuonna 2007 ja kotonaan 2020.­

10.1. 8:05

Kun Sampsa Timoska muutti Lontooseen tammikuussa 2007 pelaamaan jalkapalloa Queens Park Rangersin riveihin, kukaan ei tajunnut kertoa hänelle, mikä asiakirjavihko oli asunnon astiakaapissa.

– Kun tulin kesällä lomien jälkeen takaisin, minua odotti järkytyksekseni haastekirje oikeuteen. Selvittelyjen jälkeen sain tietää, etten ollut maksanut kunnallisveroa, Timoska kertoo.

– Oikeuden kuuleminen olisi ollut pelipäivänä, mutta sain hoidettua homman lopulta puhelinsoitoilla, kun lupasin maksaa verot.

  • Artikkeli on julkaistu alun perin Urheilulehdessä 52/2020. Löydät vastaavia juttuja takavuosien urheilijoista suositussa Poissa parrasvaloista -sarjassa joka viikko. Tilausohjeet ovat täällä.

Timoska, 41, työskentelee nykyään Kokemäellä kolmivuorotyössä muovituotealan yrityksessä. Hän muutti takaisin kotiseudulleen 2017.

Tammisaaressa EIF:ssä 2012–16 pelatessaan Timoska työskenteli LVI-alan yrityksessä, mutta selkä ja polvet vihoittelivat sen alan töissä. Ura loppui 2017 nelosdivarin Kokemäen Pallossa.

Timoska aloitti jalkapallon pikkupoikana paikallisessa Teljän Nousussa. Myöhemmin juniorivuosina tie vei Poriin ja Musan Salamaan. Puhutaan vuosista 1993–95.

– Minulla ei ollut nuorempana sellaista kunnianhimoa, että olisin kuvitellut, että minusta tulee ammatikseen pelaava jalkapalloilija. En ollut maailman kovin treenaaja. Kun pääsin mukaan maajoukkuetoimintaan, olin kuitenkin koko ajan leireillä. Niinpä jaksoin käydä MuSan harjoituksissa varsin vähän.

Timoska palasikin pelaamaan 16-vuotiaana Kokemäelle KK-V:hen. Kun peli-ilo oli siellä palannut, Pertti Lundell houkutteli Timoskan Ykkösen TPV:hen 1996–97.

– Kävin edelleen lukiota Kokemäellä ja matkustin kimppakyydeillä lähes päivittäin sadan kilometrin päähän Tampereelle.

Siitä Timoska päätyi isänsä luokse Porvooseen rakennushommiin, ja samassa kaupungissa asunut Pasi Rautiainen houkutteli Timoskan PK-35:n harjoituksiin.

– Olin muutaman kuukauden Porvoossa, mutta palasin vielä Kokemäelle. Mika Palmgren välitti minut sitten nopeasti Juha Malisen vetämään MyPaan. Lukio jäi kesken.

Sampsa Timoska MyPassa huhtikuussa 2005.­

MyPassa 1998–2006 ja 2008–11 Timoska pelasi monta hyvää vuotta, ja voitti 2004 Suomen cupin ja -05 mestaruuden.

– Mestaruusvuonna otimme paljon 1–0-voittoja, esimerkiksi TamUsta Tampereella. Avauksen paikkani olin vakiinnuttanut Ilkka Mäkelän valmennuksessa. Olin jo lähellä siirtyä Pertti Lundellin valmentamaan Interiin, mutta MyPa ei päästänyt lähtemään.

QPR:n riveihin Timoska päätyi sattumien summana, sillä hänellä ei ollut edes agenttia.

– Ennen QPR:aa Norjan liigan Odd tarjosi sopimusta yhtä aikaa minulle ja Tuomo Könöselle. Marcus Winter otti kuitenkin yhteyttä ja kysyi, kiinnostaisiko lähtö Englantiin. Menin ensin Colchesteriin näytille. Ehdin olla siellä vain päivän pari, kun siirryin Leedsin testiin.

Championshipissä silloin pelannut klassikkoseura tarjosi Timoskalle sopimusta, mutta Leeds olisi halunnut hänet heti. Timoska oli jo ehtinyt sopia siirrosta Honkaan.

– Oli sopimus Hongan kanssa, että saan siirtyä tammikuun loppuun asti ulkomaille ilmaiseksi. Treenasin sitten QPR:ssa ja tammikuussa sain peliluvan. Rytmimuutos Suomesta aiheutti pakkolepoa. En palautunut kunnolla. Pelasin kuitenkin suhteellisen säännöllisesti sinä keväänä QPR:ssa.

Seuraavalla kaudella QPR:n manageri John Gregory sai potkut ja seuraaja Mick Harford ei antanut Timoskalle mahdollisuuksia. QPR siirtyi pian F1-mogulien omistukseen. Italialaiset omistajat pitivät Timoskasta, mutta paikat eivät kestäneet.

– Purin sopimukseni helmikuussa 2008. Tilanne oli vaikea, kun perhe oli Myllykoskella ja näin lapsiani vain harvoin.

Lontoossa ehti tapahtua Timoskalle kaikenlaista. Esimerkiksi autolla ajaminen vasemmanpuoleisessa liikenteessä oli haaste.

– Ensimmäinen viikko ratissa Lontoossa meni tutistessa. Liikenne oli sellaista, että harjoituksiin piti lähteä noin kolme tuntia ennen, vaikka asuin lähellä. Pysyinkin yleensä lähistön kävelykaduilla.

QPR:ssa ensimmäinen siviiliasia pelaajalle oli mediakoulutus, mutta Timoska ei joutunut juurikaan tekemisiin räväkän englantilaismedian kanssa.

– Englannissa toisten pelaajien kunnioitusta ei saanut yhtään ennen kuin todisti taitonsa. Pelaajien välinen kilpailu oli äärimmäisen kovaa. QPR:n nimimiehiä olivat muun muassa Paul Furlong ja Steve Lomas. Apulaismanageri Richard Hill oli jopa pelannut Suomessa. Hän osasi sanoa lihapiirakka ja perkele.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Sisältöä ei ole vielä haettu

Tuoreimmat Urheilulehti