Venäläisnyrkkeilijä kuoli 28-vuotiaana – aiemmin vastustajansa hengiltä lyönyt Ical Tobida leimattiin murhaajaksi, lue hänen tarinansa - Urheilulehden parhaat - Ilta-Sanomat

Venäläisnyrkkeilijä kuoli 28-vuotiaana – aiemmin vastustajansa hengiltä lyönyt Ical Tobida leimattiin murhaajaksi, lue hänen tarinansa

Nyrkkeilyn vaarallisuus nousi puheenaiheeksi, kun venäläisnyrkkeilijä Maksim Dadashev kuoli tiistaina 28-vuotiaana ottelussa saamiinsa vammoihin.

Ical Tobida kertoi Urheilulehden haastattelussa nyrkkeilyottelusta, jossa hänen vastustajansa kuoli.

24.7.2019 15:46

Viime perjantaina käyty ammattinyrkkeilyottelu Yhdysvaltojen Marylandissa jäi Maksim Dadashevin viimeiseksi.

Tiistaina julkisuuteen tuli suru-uutinen. Ottelussa yli 300 iskua vastaanottanut Dadashev oli kuollut sairaalassa. Hän oli vajonnut koomaan ottelun jälkeen. Kuollessaan hän oli vain 28-vuotias.

Nyrkkeilykehissä on aiemmin jouduttu todistamaan vastaavankaltaisia tragedioita. Nyrkkeilijä Ical Tobidan vastustaja kuoli kehässä saamiinsa vammoihin Indonesiassa vuonna 2013. Tobida kertoi tragediasta Urheilulehdessä vuonna 2017 julkaistussa artikkelissa.

Julkaisemme toimittaja Mikko Marttisen laajan artikkelin alla kokonaisuudessaan:

Ical Tobida on tappanut 17-vuotiaan pojan kehässä. Se tekee hänestä monien mielestä murhaajan. Tärkeimmiltä ihmisiltä hän on kuitenkin saanut anteeksi.

On helppo sanoa, kuka tappoi Tubagus Saktin. Miljoonat Indonesian yleisradion katsojat näkivät suorassa lähetyksessä, kuinka 17-vuotias nyrkkeilijä lyyhistyi vastustajansa Ical Tobidan iskuista kehän kulmaan eikä koskaan enää noussut.

Paljon vaikeampaa on sanoa, mikä nuoren miehen hengen vei.

Välitön kuolinsyy todettiin jakartalaisessa sairaalassa pian sen jälkeen, kun Tubagus oli vetänyt viimeisen hengenvetonsa ottelua seuraavana päivänä. Se oli verenvuoto aivojen takaosan vasemmalla puolella.

Tähän vastaukseen olisi helppo tyytyä. Kipeämpää on pohtia, mistä tragedia johtui. Oliko syyllinen kehätuomari tai ottelun lääkäri? Pitääkö syitä hakea vielä syvemmältä; nyrkkeilyn luonteesta tai Indonesian lohduttomasta köyhyydestä?

Miksi nyrkkeily tappaa vielä 2010-luvulla useita ihmisiä vuodessa?

Hyvä paikka aloittaa vastausten etsiminen on KPJ-nyrkkeilysali Jakartan keskustassa.

KPJ on lyhenne sanoista Kelompok Penyanyi Jalanan – katulaulajien ryhmä. Sen perustivat jakartalaiset katumuusikot vuonna 1982 kootakseen voimansa kaupungin katuja hallinneita rikollisia vastaan. Vuonna 2001 yksi KPJ:n perustajajäsenistä, tuolloin jo kuuluisaksi muusikoksi noussut Anto Baret laajensi ryhmän toimintaa nyrkkeilyyn.

Katumuusikoiden ja nyrkkeilijöiden liitto saattaa vaikuttaa erikoiselta, mutta sille on selityksensä. Molemmat ammattikunnat koostuvat pääasiassa nuorista miehistä, jotka köyhyys on ajanut pääkaupunkiin onneaan etsimään. Moni KPJ:n ensimmäisistä nyrkkeilijöistä oli katumuusikoita.

Sana nyrkkeilysali on käsitettävä enemmänkin kuvaamaan KPJ:n toimintaa kuin fyysistä tilaa. Mitään salia ei nimittäin ole. Kivenheiton päästä Jakartan kaoottisen liikenteen suurimmasta solmukohdasta Blok M:stä sijaitsevan kadun varrella on kahvila, jonka takana on avoin tila ja katettu esiintymislava. Lavan päällä on väliaikainen nyrkkeilykehä ja sen takana muutama säkki, peili ja itse tehdyt painot.

Esiintymislavan ympärille leviää vehreä puutarha, jonka reunoilla ovat muusikoiden ja nyrkkeilijöiden vaatimattomat asuintilat. Saavun paikalle pian paastokuukauden päättymisen jälkeen. On vielä lomakausi, liikenteen melu kantautuu puutarhaan vain vaimeana. Linnut laulavat.

Eräästä huoneesta astuu esiin pienikokoinen mies. Kysyn häneltä, onko Ical Tobida paikalla.

– Kyllä, minä, hän vastaa.

Ujolta vaikuttava mies pyytää kohteliaasti lupaa rukoilla ensin. Keskipäivän rukouskutsu on juuri kaikunut viereisestä moskeijasta.

Rukoiltuaan hän johdattaa minut keittiön läpi pieneen kadunvarsikahvilaan, jossa tarjoillaan pikanuudeleita. Kun kerron haluavani puhua Tubagus Saktista, nyrkkeilijä näyttää säikähtävän.

– Se on minulle vaikea aihe. Ihailin Tubagusta.

Kuten useimmilla indonesialaisilla, Ical Tobidalla ei ole sukunimeä. Ehkä parempi niin, sillä Ical ei koskaan oppinut tuntemaan biologisia vanhempiaan. Hän vietti lapsuutensa Sorongin kaupungissa, Papuan saarella jaavalaisten vanhempien kasvattamana.

Päiväntasaajan molemmin puolin levittäytyvä Indonesia on maailman suurin saarivaltio. Maassa on 250 miljoonaa asukasta, joista 10 miljoonaa elää alle 20 eurolla kuukaudessa. Vuonna 1981 syntyneen Icalin lapsuudessa köyhyys oli vielä yleisempää, erityisesti Papualla, maan itäisimmällä ja suurimmalla saarella, jonka Indonesia jakaa Papua Uuden-Guinean kanssa.

Ical joutui keskeyttämään koulunkäyntinsä ennen kuin valmistui lukiosta. Hän työskenteli kalastusaluksilla kunnes päätti 22-vuotiaana aloittaa nyrkkeilyn.

– Vanhempani löivät minua usein. Ympäristö, jossa kasvoin oli kova. Ihmiset olivat luonteeltaan kovia. Ajattelin, että minulle ei ole hyväksi tapella jatkuvasti kadulla, joten kanavoin taipumukseni nyrkkeilyyn, Ical kertoo nuudelilautasen äärellä.

Myöhäisestä aloitusiästä huolimatta Ical menestyi heti. Hän voitti toisen amatööriturnauksen, johon hän osallistui Sorongissa. Hänet päätettiin lähettää kaupungin edustajana Jakartaan, jossa etsittiin nyrkkeilijöitä uuteen tosi-tv-sarjaan. Yhdysvaltalaisesta Contender-sarjasta inspiraationsa saaneessa ohjelmassa nyrkkeilijät kamppailivat turnausvoiton lisäksi rahapalkinnosta, joka vastasi kalastajan kymmenen vuoden palkkaa.

Jakartassa Ical huomasi, että ohjelma ei sopinutkaan hänelle. Sarjaan etsittiin 54-kiloisia kääpiösarjan nyrkkeilijöitä, mutta Ical painoi vain 49 kiloa. Noihin aikoihin Indonesian ammattinyrkkeily oli kuitenkin voimissaan. Parhaimmillaan kolme tv-kanavaa viikossa esitti suoria otteluita. Ical iski ammattilaisdebyyttinsä yleisradio TVRI:n studiossa elokuussa 2005. Hän voitti ensimmäisessä erässä.

Indonesiassa on satoja ammattinyrkkeilijöitä, mutta ottelupalkkiot riittävät elättämään heistä vain harvan. Useimmat nyrkkeilijät ovat riippuvaisia managereistaan ja heidän tarjoamista sivutöistä. Usein työt ovat rikollisuuden rajamailla.

Ical Tobida liittyi Jakartassa entisen opettajan Willem Lodjorin pyörittämään nyrkkeilysaliin. Itäiseltä Lembatan saarelta kotoisin oleva Lodjor kerää salilleen köyhästä Itä-Indonesiasta kotoisin olevia nyrkkeilijöitä. Samalla hän pyörittää turvallisuuspalvelubisnestä, jossa nyrkkeilijät työskentelevät.

Myös Ical Tobida teki vartijan töitä. Joskus kohteena oli disko, joskus rikkaan yksityishenkilön koti. Aina pelkkä puhe ei riittänyt.

– Se oli erittäin vaarallista, Ical sanoo hiljaisella äänellään.

Samalla edistyi nyrkkeilyura – jos edistymisestä voi puhua. Voittoja ja tappioita tuli tasaiseen tahtiin, ja ottelupalkkiot pysyivät pieninä – 200-300 euroa. Viisi vuotta ammattilaisena iskettyään Ical kutsuttiin ensi kertaa ottelemaan Thaimaahan.

Sellaisista kutsuista indonesialaiset nyrkkeilijät kieltäytyvät harvoin. Voitonmahdollisuudet vieraskehässä ovat mitättömät, mutta palkkio voi nousta lähelle tuhatta euroa – tosin summasta kolmannes menee managereille ja muille välikäsille.

Ical oli otellut jo kolmesti Thaimaassa, kun hänelle tarjottiin tammikuussa 2013 Indonesian mestaruusottelua Tubagus Saktia vastaan. Tubagus oli nuoresta iästään huolimatta herättänyt jo huomiota indonesialaisissa nyrkkeilypiireissä. Icalin palkkio 12-eräisestä ottelusta oli 200 euroa.

– Kun kuulin ottelevani häntä vastaan, en innostunut. Hän oli lupaus. Hän nyrkkeili hienosti, hänellä oli komeat kasvot ja komea vartalo. Täydellinen pakkaus.

Oteltava kuitenkin oli, ylimääräistä rahaa Icalilla ei ollut. Valmistautumisaikaa otteluun oli noin kolme viikkoa. Ical jatkoi harjoittelun lomassa työntekoa. Hän vartioi yöt yksityiskodin rakennustyömaata.

Ical ja Tubagus kohtasivat TVRI:n studiossa 26. tammikuuta. Youtubessa on useita videoita ottelun kahdeksannesta erästä. Niissä näkyy, kuinka Ical painostaa erän alussa, mutta Tubagus osuu useilla vastaiskuilla.

Kun erää on käyty 65 sekuntia, osuu Ical kovalla oikealla koukulla Tubagusin korvalliselle. Tubagus hieraisee takaraivoaan kuin näyttääkseen, että isku olisi osunut korvan taakse, sallitun osuma-alueen ulkopuolelle.

Seuraa iskujenvaihto, jossa paremmat osumat saa Ical. Yksi oikea karkaa taas korvalliselle, tällä kertaa selvästi takaraivon puolelle. Tubagus kompuroi selkä edellä kehäkulmaan ja nostaa molemmat nyrkkinsä kohti kattoa. Ical ehtii lyödä vielä kolme osumaa ennen kuin tuomari ryntää nyrkkeilijöiden väliin keskeyttääkseen ottelun.

Tubagus sylkee hammassuojansa kanveesille ja hoippuu kehätuomarin avustamana kohti kehäkulmaansa. Ical aloittaa villit voitonjuhlat avustajiensa kanssa. Kun ohjaaja seuraavan kerran poimii kuvaan Tubagusin, tämä on jo tiedottomana kehätuomarin sylissä, avoimet silmät tuijottaen tyhjyyteen. Avustajat yrittävät asettaa nyrkkeilijän istumaan kehäkulmaan, mutta hän liukuu jakkaralta kanveesille.

Kolme minuuttia ottelun päättymisen jälkeen kehään tuodaan paarit. Tästä eteenpäin kuva pysyttelee katsomossa, jossa yleisö tuijottaa kehään huolestuneina. Joukossa on lapsiakin.

Ical on nähnyt videot. Hän on myös lukenut niiden alla olevat indonesiankieliset kommentit.

– Icalin ei pitäisi enää nyrkkeillä, hän on kuin eläin.

– Todellinen idiootti. Vastustaja haluaa jo antautua, silti toinen vain lyö. Ei mitään kunnioitusta.

– Ical on kuin rikollinen, ei tunne sääntöjä.

– Ical sianmulkku!

– Ical Tobida on MURHAAJA. Vastustaja jo antautuu selvästi, mutta silti hän vain lyö.

– Jos joku tuntee Icalin, laittakaa hänen osoitteensa tänne. Ehkä kamppailijaystäväni haluavat tavata hänet...

Ja niin edelleen. Sama jatkuu englanniksi, espanjaksi ja monella muulla kielellä, mutta niitä Ical ei onnekseen ymmärrä.

 Kun hän nosti kätensä kahdeksannessa erässä, luulin että hän vain yllyttää yleisöä. En ajatellut sen enempää.

Enää Ical ei halua ottelua katsoa. Hän muistaa sen tapahtumat muutenkin.

Kehässä Tubagus Sakti ei vaikuttanut yhtä pahalta vastustajalta kuin Ical oli odottanut.

– Osuin häneen hyvin jo toisessa tai kolmannessa erässä, Ical sanoo.

– Kun hän nosti kätensä kahdeksannessa erässä, luulin että hän vain yllyttää yleisöä. En ajatellut sen enempää. Tilanne oli spontaani, joten löin häntä.

Selitys on uskottava. Nyrkkeilyssä ottelija luovuttaa ottelun itse äärimmäisen harvoin. Ainoa oikea tapa tehdä se on pudottaa polvi maahan. Jokainen nyrkkeilijä tietää, ettei maassa olevaa vastustajaa saa lyödä. Mikään ei ole valmistanut nyrkkeilijää tilanteeseen, jossa vastustaja nostaa kätensä antautumisen merkiksi.

Käytyään suihkussa Ical suuntasi TVRI:n studiosta suoraan töihin vartioimaan rakennustyömaata. Tubagus oli jo kiidätetty Indonesian kristillisen yliopiston sairaalaan.

– Ajattelin ottelua jatkuvasti. Miksi niin tapahtui? Miten hän voi?

Unettoman yön jälkeen manageri Lodjor soitti Icalille. Hän kertoi Tubagusin kuolleen. Ical suuntasi sairaalaan, jossa hän tapasi Tubagusin isän.

– Ei hän vihainen ollut. Pyysin anteeksi. He tiesivät, että kyse oli ottelusta enkä tehnyt sitä tahallani.

Nettikommentoijista Ical ei jaksa välittää.

– Olen kärsivällinen, sillä he eivät ymmärrä nyrkkeilyä.

Sairaalassa oli myös Tubagusin valmentaja, ja tässä tulee tarinan hämmästyttävin osa: hän valmentaa nykyisin Icalia. Tubagus oli kuollessaan KPJ:n nyrkkeilijä.

Tapaan valmentajan salin edessä kulkevalla kadulla, jossa hän pyörittää vaimonsa kanssa katukeittiötä. Valmentajan oikea nimi on Misyanto, mutta kaikki kutsuvat häntä herra Homiksi. Se puolestaan tulee hänen vanhasta kehänimestään Little Holmes.

Herra Hom todella muistuttaa ulkonäöltään hieman 1980-luvun raskaan sarjan mestaria Larry Holmesia. Kooltaan hän on puolet Holmesista, mutta viikset ovat samanlaiset. Homin slangi on katujen värittämää, ja häneltä puuttuvat alahampaat. Se tekee hänen puheestaan hieman vaikeaa ymmärtää.

– Ical on ollut täällä noin vuoden. Hän on jo osa perhettämme, herra Hom kertoo.

Toisin kuin nettikommentoijat, Hom ei koskaan tuntenut vihaa Icalia kohtaan.

– Ottelu on ottelua. Sen ulkopuolella olemme kaikki veljiä.

Tubagus Sakti liittyi KPJ:hin vain 14-vuotiaana. Hän tuli Jakartaan yksin Sumatran saarelta. Tubagusin isä Iwan Falas oli satamatyöläinen. Poikansa kuoleman jälkeen isä kertoi, ettei hän halunnut tästä sekatyömiestä tai rikollista. Kouluihin perheellä ei ollut varaa. Muutaman amatööriottelun oteltuaan Tubagus siirtyi ammattilaiseksi vain 16-vuotiaana.

– Oikeastaan hän oli liian nuori, mutta hänen isänsä painosti jatkuvasti, herra Hom sanoo nyt.

Indonesialaiset nyrkkeilytilastot ovat epäluotettavia, mutta lehtitietojen mukaan Tubagus oli otellut ammattilaisena yhdeksän kertaa ennen kuin hän nousi kehään Icalia vastaan. Otteluista seitsemän oli päättynyt Tubagusin voittoon.

Valmentajaa ottelu kokeneempaa vastustajaa vastaan ei huolettanut.

– Kuvittelimme hänen voittavan helposti.

Ottelusta sovittaessa Tubagus oli kotiseudullaan Sumatralla. Herra Homin mukaan hän saapui Jakartaan kaksi viikkoa ennen ottelua – kuusi kiloa ylipainoisena.

– Emme tiedä, miten hän oli Sumatralla harjoitellut.

Herra Hom ja monet muut Indonesian nyrkkeilypiireissä sanovat, että Tubagus pudotti painoaan juomalla Lasixia, nesteenpoistolääkettä. Hän selvitti punnituksen painorajan 49 kiloa ottelua edeltävänä päivänä. Punnituksen yhteydessä järjestettiin lääkärintarkastus, jonka Tubagus läpäisi. Mikäli hän kärsi nestehukasta, lääkäri ei joko huomannut sen merkkejä tai katsoi niitä sormiensa välitse.

Nyrkkeilyihmiset tietävät, että nestehukka vähentää iskunkestävyyttä. Yleisen selityksen mukaan aivoja suojeleva neste vähenee painonpudotuksen yhteydessä. Selityksen lääketieteelliset perusteet ovat kiistellyt.

Herra Homin mielestä Tubagus johti ottelua seitsemän erän jälkeen. Hän ei nähnyt suojatissaan vaaran merkkejä. Valmentaja vierittää syytä kehätuomarille.

– Tuomari oli liian kaukana. Hänellä kesti kauan keskeyttää ottelu.

Tubagusin kuolema oli Indonesiassa suuri uutinen. Se oli jo maan kolmas kehäkuolema vuoden sisällä ja viidestoista 2000-luvulla.

Ical vältteli toimittajia ja piti harjoituksista taukoa parin viikon ajan. Seuraavan kerran hän nousi kehään neljän kuukauden päästä Thaimaassa ja hävisi teknisellä tyrmäyksellä. Sittemmin Ical on otellut 17 kertaa ja hävinnyt otteluista 12. Tappioista 9 on tullut tyrmäyksellä tai teknisellä tyrmäyksellä.

– Osa niistä on ollut huijausta. Pystyn yhä puhumaan, pystyn yhä ajattelemaan, olen terve, Ical vakuuttaa.

– Haluan tehdä ennätyksen, olla Indonesian vanhin nyrkkeilijä.

Tubagus Saktin kohtaloa Ical ei enää mieti.

– Joskus muistan hänet. Silloin kun asiasta kysytään.

Seuraavan kerran Ical nousee kehään Singaporessa lokakuussa. Hän kohtaa filippiiniläisen Michael Dasmarinasin, joka on voittanut 27 ottelustaan 25. Ottelu on sovittu neljä painoluokkaa Icalin luonnollista sarjaa ylemmäksi.

Myös herra Hom palasi nyrkkeilyn pariin nopeasti. Se ei ehkä ollut yllätys. Hänen oma nyrkkeilyuransa päättyi 2001, kun thaimaalainen vastustaja tyrmäsi hänet pahasti. Hom vietti kaksi viikkoa samassa sairaalassa, jossa Tubagus Sakti 12 vuotta myöhemmin menehtyi.

Indonesialaiset televisiokanavat ovat lopettaneet säännölliset ammattinyrkkeilylähetyksensä. KPJ:n salilla harjoittelee enää kymmenkunta nyrkkeilijää. Jakartan kasvavan keskiluokan keskuudessa kuntonyrkkeily on suosittu harrastus, ja moni entisistä nyrkkeilijöistä on saanut työtä kuntonyrkkeilyvalmentajana.

Silti uusia yrittäjiä riittää. Herra Hom näyttää ylpeänä kännykästään 13-vuotiaan poikansa amatööriottelua.

Sisältöä ei ole vielä haettu

Tuoreimmat Urheilulehti