Golf teki Tiger Woodsista supersankarin ja tuhosi hänen kroppansa – ”Ajattelin vain, miten selviän tästä kivusta” - Urheilulehden parhaat - Ilta-Sanomat

Golf teki Tiger Woodsista supersankarin ja tuhosi hänen kroppansa – ”Ajattelin vain, miten selviän tästä kivusta”

Huipulle palanneen Tiger Woodsin ura on hurja tarina.


16.4.2019 14:43

* Tässä juttusarjassa julkaisemme Urheilulehden parhaita artikkeleita viime vuosilta. Lue parhaat jutut tuoreeltaan – tilaa Urheilulehti kotiisi tästä.

* Tämä juttu on julkaistu alun perin 10. lokakuuta 2018 lehden numerossa 41/2018.

Tiger Woodsin korva kutiaa. Tai siihen aikaan hän oli vielä Eldrick. Lempinimi Tiger tuli yleiseen käyttöön vasta myöhemmin isän alettua kutsua häntä sillä Vietnamissa sotineen toverinsa mukaan.

Kaksivuotias Woods kaivaa maanisesti vasenta korvaansa TV-legenda Bob Hopen edessä The Mike Douglas Show’ssa. Isän mukaan se johtuu siitä, että poika on hermostunut.

Kutina loppuu kuitenkin sillä hetkellä, kun pojalle annetaan golfmaila käteen. Kaksivuotias voittaa Hopen puttikisassa ja lyö muutaman komean draivin.

Golfmaila on Woodsille kuin taikasauva, joka tekee hänestä supersankarin. Kaikki ulkopuolinen paine unohtuu yhdellä svingillä. Viuh!

Se toimi kaksivuotiaana – ja se toimi aina vuoteen 2009 saakka. Toimiiko se vielä kerran?

Tavalliseksi kuolevaiseksi

2009 syksyn kiitospäivän yönä kello 02.30 Wood koki itsensä tavalliseksi kuolevaiseksi, kun hän törmäsi Cadillac Escaladellaan puuhun.

Kolhun koki auton lisäksi hänen julkisuuskuvansa. Jonkin aikaa jatkunut kaksoiselämä paljastui viimein. Tuli avioero ja alkoi alamäki.

»Ajattelin pääseväni kaikesta kuin koira veräjästä. Tunsin tehneeni kovasti töitä koko elämäni, joten koin saavani nauttia houkutuksista ympärilläni. Tunsin olevani oikeutettu siihen. Olin väärässä. Olin hölmö», Woods kirjoitti anteeksipyynnössään.

Hän oli itsekin alkanut uskoa supersankaruuteensa erikoisominaisuutenaan lyödä alle 50 grammaa painavaa palloa pidemmälle ja tarkemmin kuin kukaan muu koko universumissa.

Woods sai tuolloin suurelta yleisöltä anteeksi samalla tapaa kuin hän sai anteeksi kärähdettyään viime vuonna ratista. Golftähti löydettiin 2017 Floridasta tien pientareelta käynnissä olleesta autosta elimistössään kipu-, ahdistus- ja unilääkkeitä sekä THC:tä, jota on mm. lääkekannabiksessa.

Tiger Woodsin pidätyskuva vuodelta 2017.­

Woodsin käsittämätön suosio oli käsin kosketeltavaa syyskuun lopussa Atlantassa, kun valtava väkimäärä seurasi häntä PGA Tourin kisassa. Meteli jokaisen lyönnin jälkeen ylitti jopa Ryder Cupin desibelit.

Ihmismassa ei enää pysynyt köysien takana, vaan katsojat lähtivät seuraamaan sankariaan 18. väylällä kentän puolella.

Putti sisään, molemmat kädet ilmaan, lippalakkia syvälle päähän ja monta nieltyä kyyneltä. Muutama tuli vuodatettuakin.

Se oli Woodsin uran 80. PGA-turnauksen voitto ja ensimmäinen sitten vuoden 2013. Välissä olleen 1876 päivän aikana hän putosi aina maailmanlistan sijalle 1199 asti.

»Yhtäkkiä tajusin, että voitan tämän. Kyynelehdin vähän», Woods kertoi kisan jälkeisessä haastattelussa.

Haastattelun aikana hän raaputti kutiavaa vasempaa korvaansa.

Vuosi sitten edes Woods itse ei voinut nähdä palaavansa enää huipulle. Asia, jota edes Woodsin golfmailat eivät ole pystyneet taikomaan unohduksiin on hänen kroppansa. Sen ne ovat tuhonneet.

Yksi kaikkien aikojen suurimmista

Tiger Woods on yksi kaikkien aikojen suurimmista urheilijoista monesta syystä.

Lahjakas lapsitähti alkoi saada ammattimaista golfopetusta jo neljävuotiaana. Kuuden vanhana syntyi ensimmäinen hole in one. 13-vuotiaana Woodsin tasoitus putosi nollaan.

Nuorukainen harjoitteli kuin hullu, mutta hän pärjäsi myös koulussa ja kertoo saaneensa olla ihan tavallinen lapsi.

Ei se ihan tavallista voinut olla. Lapsitähdestä kasvoi pikku hiljaa teinisensaatio. Woodsin ilmiselvä kypsyys ja tervepäisyys, mutta myös itsetietoisuus näkyivät hänen haastatteluissaan jo teini-iässä.

»Koska olen musta, minusta voi tulla jopa Jack Nicklausta suurempi. Minusta voi tulla kuin Michael Jordan koripallossa», Woods sanoi Trans World Sport -ohjelman haastattelussa 1990.

Samassa ohjelmassa hän määritteli voitontahdon syyksi ylivoimalleen Amerikan nuorisoturnauksissa. Sana liitetään yleensä ihan toisenlaisiin urheilulajeihin. Golfia kun pidetään enemmän mielen hallintana kuin ärsykkeiden tietoisena etsimisenä.

Woods osasi jollain kummalla tavalla yhdistää nämä molemmat.

»Kun putti pitää laittaa sisään, se laitetaan sisään. Sitä uppoutuu johonkin tilaan ja unohtaa kaiken muun», hän kertoi samassa ohjelmassa.

16-vuotias honkkeli, joka ei ollut vielä paljon muuta kuin pitkät suorat golfhousut, osallistui ensimmäistä kertaa PGA-turnaukseen muttei selvinnyt cutista eli kahdelle viimeiselle kierrokselle.

PGA-turnauksen voitto vuonna 2018 oli Woodsin ensimmäinen sitten vuoden 2013.­

Taikasauvan teho ei toiminut vielä aikuisten maailmassa.

»Olin niin jännittynyt, että minulla oli vaikeuksia pitää mailasta kiinni, Woods kuvaili Sports Illustratedin mukaan.

Hän käytti tuntemuksestaan latinankielistä ilmaisua rigor mortis eli kuolemanjälkeinen jäykkyys.

Se oli ensimmäinen merkki Woodsin kuolevaisuudesta. Hän palasi amatöörikiertueille ja hallitsi niitä. Woods siirtyi ammattilaiseksi 20-vuotiaana elokuussa 1996.

Ilmiö syntyi jo ennen ensimmäistä ammattilaisvoittoa, sillä Nike teki Woodsin kanssa 40 miljoonan dollarin sopimuksen.

Woods kesti hänen ympärilleen syttyneen aiempaa kirkkaamman valokeilan voittaen kolme kahdeksasta ensimmäisestä turnauksestaan.

Golfissa alkoi 13 vuotta kestänyt aikakausi, jollaista ei ollut nähty sitten Nicklauksen dominoinnin 1960- ja 1970luvuilla.

Lajin uusi ja etenkin uudenlainen supertähti voitti Mastersin Augustassa 1997 vain 21 vuoden kolmen kuukauden ja 14 päivän iässä, mikä on yhä turnauksen ennätys.

Ennätys on edelleen Woodsin kokonaislyöntimäärä 270 (18 lyöntiä alle parin) ja myös se, että ero kakkoseen oli peräti 12 lyöntiä.

Vuosien 1997 ja 2009 välillä Tiger Woods voitti 14 major-turnausta ja 71 PGA-kisaa. Hän selviytyi 231 kilpailussa 225 kertaa cutista, eli huonoja turnauksia ei juuri osunut kohdalle.

Hän oli maailmanlistan ykkönen 281 perättäistä viikkoa, siis yli viisi vuotta putkeen. Kaikkiaan Woods on ollut uransa aikana maailman ykköspelaaja 683 viikon ajan.

Maailman kymmenellä tämän hetken parhaalla pelaajalla on yhteensä 12 major-voittoa eli vähemmän kuin Woodsilla yksin. Vain Nicklaus on 18 voitollaan edellä.

Se ennätys olisi pitänyt rikkoutua jo vuosia sitten. Sen sijaan Woods rikkoi paljon muuta.

Golfin Cristiano Ronaldo

Henkinen vahvuus ja voima. Siinä rajusti yksinkertaistettuna Woodsin huippuaikojen ylivoiman syyt.

Hän sai tavaramerkkityylillään ja räjähtävällä voimallaan lyönteihinsä mittaa sen verran muita enemmän, että tavoitti viiden parin väylien greenit usein kahdella lyönnillä.

Golf Digestin mukaan Woodsin draivin keskimitta oli ennen vammakierrettä 260 metriä, ja parhaimmillaan hän moukaroi yli 280-metrisiä lyöntejä keskelle väylää.

Pitkillä raudoilla (2,3 ja 4) mittaa kertyi keskimäärin 230 metristä 182 metriin. Ilman, että tarkkuus juuri kärsi.

Woods oli täysin uuden ajan pelaaja, golfin Cristiano Ronaldo, jonka yläkroppa muistutti huippu-urheilijaa.

Jos golfin alkeiskurssilla jaksetaan painottaa, ettei lajissa tarvita juuri voimaa, Woods käytti voimaa – ja paljon.

Sen lisäksi hän sai metrejä tarvittaessa lisää kuljettamalla alakroppaa lyönnissä edellä ja iskemällä etumaisen jalan pönkkään vähän keihäänheittäjien tapaan, mikä nopeutti hartioiden ja käsien liikettä ja sitä kautta mailanpäänopeutta.

Tämä vaatii valtavasti taitoa, ja taitoa Woodsilla toden totta on. Hänellä on kyky pitää vartaloa ladattuna ja ajoittaa liike siten, että mailan osuessa palloon vapautuu muita enemmän energiaa.

Monet alkoivat jo tuossa vaiheessa miettiä, miten hänen kroppansa voi kestää sellaista lyöntiä.

Eikä se kestänyt. Woods loukkasi vasemman polvensa, sen pönkkäjalan polven, kesän 2007 British Openin jälkeen juoksulenkillä.

Hän päätti jatkaa pelaamista kivuista huolimatta, mutta 2008 kevään Mastersin jälkeen (Woods tuli toiseksi Trevor Immelmanin voitettua) polvi oli pakko tähystää. Myös sääriluun hiusmurtuma hoidettiin samalla.

Pari kuukautta myöhemmin Woods joutui US Openissa jatkorei’ille Rocco Mediatea vastaan. Hän ei pystynyt piilottamaan kipujaan. Woods nilkutti lyöntiensä jälkeen ja käytti välillä driveria kävelykeppinään.

Woods onnistui kaikesta huolimatta voittamaan 14. ja toistaiseksi viimeisen major-turnauksensa.

Pari päivää myöhemmin hän kertoi menevänsä leikkaukseen, mikä tarkoitti kauden loppumista.

Hän ei ollut seuraavana vuonna enää oma itsensä vaikka sijoittui kauden viimeisessä major-turnauksessa toiseksi.

Luultavasti kipulääkkeistä tuli jo tuossa vaiheessa osa Woodsin arkea.

Woods päätyi marraskuun lopun yönä sairaalaan, kun hän ajoi palopostin yli ja päin kotipihansa puuta.

Jäi epäselväksi, oliko hän tulossa kotiin vai lähdössä vihaista vaimoaan pakoon. Alkuperäisten väitteiden mukaan Elin Nordegren tuli miestään vastaan rautaysi kädessään, minkä ruotsalainen on jyrkästi kiistänyt.

Joka tapauksessa juorulehti National Enquirer oli paljastanut kaksi päivää aiemmin, että Woodsilla oli ollut suhde klubiemäntänä työskennelleen Rachel Uchitelin kanssa. Myöhemmin suhteita paljastui lisää.

Woodsin elämä oli syvemmällä kuin yksikään kohtaamansa bunkkeri. Sieltä ei niin vain santawedgellä ylös kaivauduttaisi.

Sponsorit alkoivat kaikota. Avioero maksoi sata miljoonaa. Entinen ihailtu idoli otti pienen aikalisän golfista ja julkisuudesta.

Mailoille kyytiä

Woods ei malttanut pysyä kauan poissa. Hän yritti ties kuinka monennen kerran unohtaa ulkopuolisen maailman tarttumalla mailoihinsa. Sirkus Woodsin ympärillä oli valtava.

Paluu ei ottanut onnistuakseen. Woods tuntui yrittävän liikaa, eikä kroppa tahtonut kestää kovaa treeniä. Se puolestaan sekoitti lyönnin.

Pelattuaan vuoden voitoitta hän palkkasi svingiguru Sean Fileyn muuttaakseen lyöntiään totaalisesti. Seuraava vuosi ei ollut parempi, ja Woods pelasi vain yhdeksän turnausta. Hän riitautui caddiensa Stevie Williamsin kanssa ja antoi tälle potkut.

Woods romahti maailmanlistalla aina sijalle 58 asti. Uusi svingi ei toiminut, eikä Woods hallinnut etäisyyksiä. Maila sai monesti kyytiä.

Silti 2012 oli aiempia parempi vuosi ja sitä seuraavana Woods näytti jo omalta itseltään. Hän oli voittamassa Mastersin, kunnes lähestymislyönti osui reiässä olevaan lipputankoon ja pallo pomppasi epäonnisesti vesiesteeseen.

Tiger Woodsin ja Lindsey Vonnin suhde kesti noin kolme vuotta.­

Myös yksityiselämässä meni paremmin. Woods seurusteli pitkään alppihiihtotähti Lindsey Vonnin kanssa.

Harjoitusnarkomaani julkaisi vuonna 2014 12-tuntisen päivärutiininsa, joka alkaa kello 6.30 tunnin kovasykkeisellä juoksu- tai pyöräilyharjoituksella. Sen jälkeen hän jatkuu tunnin kevyehköllä punttitreenillä.

Aamun harjoitusten yhteydessä hän tekee myös mentaaliharjoitteita käyden läpi tavoitteitaan.

Tiukasta ruokavaliostaan tunnettu Woods nauttii vähärasvaisen ja proteiinipitoisen aamiaisen, minkä jälkeen hän suuntaa kello yhdeksän rangelle kahdeksi tunniksi tekemään lyöntiharjoitteita. Sitä seuraa puolen tunnin puttiharjoitukset ja yhdeksän reiän kierros.

Lounaan jälkeen Woods jatkaa svinginsä hiomista ja harjoittelee lähipeliä. Toisinaan hän kiertää toiset yhdeksän reikää. Päivä päättyy kello 19 puolen tunnin yläkroppatreenin jälkeen.

Uuteen nousuun

Alaselkävaivat olivat alkaneet jo 2012. Seuraavan vuoden US Openissa Woodsin nähtiin ravistelevan vasenta käsivarttaan.

Hän joutui jättämään taas kisoja väliin. Palattuaan Woods pudottautui lyöntien jälkeen polvilleen, sillä kipu selässä oli niin voimakas.

Alkoi viiden vuoden ja neljän selkäleikkauksen voitoton jakso, jonka aikana kipu- ja unilääkkeiden käyttö riistäytyi käsistä.

Ja sitten, pelattuaan vain kaksi kisaa kahden vuoden aikana Woods johti heinäkuussa The Openia, kun kahdeksan väylää oli pelaamatta.

Vielä ei tullut 15. major-voittoa, mutta ihmiset alkoivat taas puhua Jack Nicklausin ennätyksen rikkomisesta.

Vedonlyöntitoimistojen arvion mukaan majorin voittaminen on jo todennäköisempää kuin se, ettei Woods sellaista enää voittaisi.

 Paluu ei ollut edes mielessäni. Ajattelin vain, miten selviän tästä kivusta.

Ryder Cupissa, johon kukaan ei olisi vielä keväällä odottanut Woodsin pääsevän, hän ei ollut terävimmillään. Merkkejä vanhasta alkaa kuitenkin olla koko ajan enemmän ja enemmän ilmassa.

Woods on menettänyt toisen supervoimistaan. Hän ei omien sanojensa mukaan voi käydä kavereidensa kanssa edes illallisilla, koska ei pysty istumaan pitkiä aikoja.

Kun kroppa pettää, pääkopan merkitys kasvaa. Woods alkaa hyväksyä sen tosiasian.

Lyönnit eivät vielä jokin aika sitten tahtoneet pysyä väylillä, jolloin hän lopetti uskottelemasta itselleen, että pystyisi lyömään vielä paljon muita pidemmälle.

»Paluu ei ollut edes mielessäni. Ajattelin vain, miten selviän tästä kivusta. Miten pystyn elämään normaalia elämää? Oli tunne, etten voinut osallistua omaan elämääni», Woods sanoi maaliskuussa ESPN-kanavalle.

Toisin sanoen hänellä on golfissa tällä hetkellä pelkästään voitettavaa. Ja vapautunut Woods kuulostaa kilpakumpanien korvissa pelottavalta.

Suurin voittaja Woodsin paluusta on kuitenkin golf itse. Sen näki syyskuussa Atlantan hurmoksessa.

Voi vain kuvitella sitä tunnekuohua, joka nähtäisiin, mikäli golfin langennut supersankari sattuisi voittamaan majorin ensi huhtikuussa Augustassa.

Saattaisimme nähdä lisää kyyneleitä.

Sisältöä ei ole vielä haettu

Tuoreimmat Urheilulehti