Kuuban maajoukkueessa pelanneet lentopalloilijat raiskasivat suomalaisnaisen tamperelaisessa hotellissa kesällä 2016.

Suomalaisnaisen joukkoraiskaus kuvattiin – asiakirjat paljastavat, mitä tamperelaisessa hotellihuoneessa tapahtui yön tunteina

Urheilulehdessä julkaistiin syyskuussa laaja artikkeli maailmanlaajuiseen skandaaliin johtaneista tapahtumista Tampereella. Reilut kaksi vuotta sitten kuubalaiset lentopalloilijat raiskasivat suomalaisnaisen. Perjantaina Suomi kohtaa Kuuban ensi kertaa kohun jälkeen.

  • Tässä juttusarjassa julkaisemme Urheilulehden parhaita artikkeleita viime vuosilta. Lue parhaat jutut tuoreeltaan joka torstai – tilaa Urheilulehti kotiisi tästä.

  • Tämä juttu on julkaistu alun perin 6.9.2018 lehden numerossa 36/2018.

Tampereella, hotelli Ilveksen aulassa ja käytävillä riittää aamusta kuhinaa.

Kuuban miesten lentopallomaajoukkue on hiljalleen valmistautumassa lähtöön kohti Hakametsän jäähallia, missä joukkue kohtaa lentopallon Maailmanliigan ottelussa Suomen. Kaikki pelaajat eivät ole kuitenkaan vielä saapuneet alas hotellin aulaan. Osa pelaajista odottaa aulan penkeillä, osa on vielä huoneissaan.

Lähtöruljanssin aikana yksi joukkueen johtoon kuuluvista henkilöistä vedetään sivuun. Muutama suomalainen haluaa esittää hänelle kysymyksiä.

Keskustelun jälkeen hotellin aulaan tulee lisää suomalaisia. He lyöttäytyvät yhteen joukkueen johdon kanssa, jonka jälkeen ryhmä kiertää hotellia määrätietoisesti etsien käsiinsä haluamiaan pelaajia. Pian kolme kuubalaisten tähteä, Abrahan Alfonso, Ricardo Calvo ja Osmany Uriarte, poistuvat suomalaisten mukana pois hotellista.

Kaikki käy nopeasti ja huomaamattomasti, ilman vastarintaa tai väkivaltaa.

Siviilipukuiset henkilöt olivat suomalaisia poliiseja.

Edellisenä yönä on tapahtunut Kuuban urheiluhistorian suurin skandaali.

Kesä 2016 oli Kuuban lentopallolle paikka näyttää.

Lajin entinen mahti oli kovaa vauhtia matkalla B-luokan lentopallomaaksi, sillä menestystä ei ollut tullut kansainvälisillä parketeilla enää vuosiin. Odotukset olivat kuitenkin nousussa, kun joukkue oli selviytynyt 16 vuoden tauon jälkeen jälleen olympialaisiin. Kasvamassa oli uusi sukupolvi, jolta oli lupa odottaa jälleen menestystä.

Hyvää valmistautumista kauden päätapahtumaan kuubalaiset saivat lentopallon Maailmanliigassa, jossa pelit olivat sujuneet lupaavasti. Kesäkuussa joukkue oli ollut turnausmatkoilla Japanissa ja Slovakiassa, mistä se oli saapunut suoraan Suomeen.

Tampereella oli alkamassa Rio de Janeiron kannalta tärkeä kenraaliharjoitus. Vastassa oli lajin kärkimaa ja olympialaisissa mukana oleva Kanada sekä Suomi ja Portugali.

Ensimmäinen ottelu Tampereella näyttikin lupaavalta. Kanadaa vastaan käydyssä huippuottelussa Kuuba kaatui vasta viiden erän jälkeen. Kuubalaisvalmentaja Rodolfo Sanchez oli kamppailun jälkeen tyytyväinen, vaikka voittoa ei tullutkaan.

»Haluan onnitella pelaajiani. He ovat nuoria mutta pelasivat tänään erinomaisesti», Sanchez kertoi Kansainväliselle lentopalloliitolle.

Kamppailu Kanadaa vastaan päättyi jo perjantai-iltapäivällä ennen kello kuutta, joten joukkue palasi majapaikkaansa hotelli Ilvekseen hyvissä ajoin.

Siellä valmennusjohdon ohjeet olivat selvät: rauhoittumista ja lepoa, sillä heti seuraavana päivänä kuubalaiset kohtaisivat isäntämaa Suomen. Oli sanomattakin selvää, että ulos ja viihteelle ei voinut lähteä. Kuuban urheilumaajoukkueilla on tunnetusti tiukka kuri käyttäytymissäännöissä. He eivät saa käyttäytyä kuin turistit, vaan heidän on pysyteltävä hotellissa.

Kuuban Abrahan Alfonso Gavilan (vas.), Luis Tomas Sosa Sierra ja Dariel Albo Miranda ja Kanadan Nicholas Hoag lentopallon Maailmanliigan ottelussa Kanada – Kuuba Tampereella 2016.

Kaikki noin 20-henkisestä Kuuban joukkueesta eivät kuitenkaan totelleet valmennuksen toiveita.

Perjantai 1. heinäkuuta oli Suomessa lämmin päivä. Myös Tampereella kolkuteltiin hellerajoja, ja ihmisiä oli paljon liikkeellä.

Väkeä riitti myös hotelli Ilveksen alakerrassa sijainneeseen Ilves Bar & Night -yökerhoon. Sinne meni myös osa Kuuban joukkueen pelaajista.

Puolenyön jälkeen kuubalaisista Calvo ja Uriarte tapasivat yökerhon baaritiskillä suomalaisnaisen. Ystävänsä kanssa ravintolaan saapunut nainen oli tilaamassa valkoviiniä, kun hän huomasi baaritiskillä nojanneiden kuubalaisten muistuttavan olemukseltaan urheilijoita.

Nainen tiedusteli heidän lajiaan. Calvo oli englantia osaamattomana hiljaa, mutta Uriarte kertoi miesten olevan kuubalaisia lentopalloilijoita. Keskustelun jälkeen nainen meni tanssimaan viereiselle tanssilattialle mutta palasi hetken päästä juttelemaan englantia puhuneen Uriarten kanssa.

Tämän jälkeen asiat etenivät nopeasti.

Uriarte pyysi naista hotellihuoneeseensa. Seksin harrastamisesta ei nimenomaisesti keskusteltu, mutta tilanteen perusteella nainen oletti molempien ymmärtävän, että hän menisi harrastamaan seksiä Uriarten kanssa.

Nainen ja Uriarte poistuivat yökerhoista yhteisymmärryksessä kohti kuubalaisen hotellihuonetta noin kello kolmen aikaan yöllä.

Hotellihuone oli pimeä ja tyhjä, kun nainen ja Uriarte astuivat sisälle huoneeseen. Hotellihuoneessa he suutelivat ja jatkoivat seksillä.

Tästä alkoi painajaismainen tapahtumien sarja, joka kesti noin puolitoista tuntia.

Seksin jälkeen Uriarte poistui sängystä, mutta nainen jäi sille alasti makaamaan. Pimeässä huoneessa nainen luuli Uriarten palaavan sänkyyn, mutta henkilö olikin Calvo.

Myöhemmin huoneeseen saapuivat Kuuban pelaajista myös Rolando Cepeda, Abrahan Alfonso ja Luis Sosa.

Huoneessa Uriarte, Calvo ja Cepeda raiskasivat naisen useita kertoja. He käyttivät teossa väkivaltaa ja hyödynsivät uhrin pelkotilaa, jossa tämä ei kyennyt puolustamaan itseään. Osa pelaajista raiskasi uhrin samanaikaisesti.

Uriarte ja Calvo myös kuvasivat raiskausta kännyköillään.

Raiskausten jälkeen paikalle tuli laitahyökkääjä Dariel Albo, joka vei naisen omaan huoneeseensa pukeutumaan ja rauhoittumaan. Sieltä nainen lähti hotellin aulaan, jossa hän romahti lattialle makaamaan.

Henkilökunta huomasi naisen sekavan tilan ja soitti hätäkeskukseen. Hieman ennen aamukuutta paikalle saapuivat sekä ambulanssi että poliisi.

Kuuban joukkue lähti lauantaiaamupäivällä hotellilta kohti Hakametsän jäähallia epäuskoisissa ja pelästyneissä tunnelmissa. Kolme sen pelaajista oli pidätetty.

»Isolla osalla joukkueestahan ei ollut mitään käsitystä, mitä yöllä oli tapahtunut. Kiinniotot tapahtuivat hyvin nopeasti. Olimme shokissa ja hämillämme», muistelee tilannetta Kuuban joukkueen attaseana eli joukkueavustajana toiminut vantaalainen Eddy Quinones.

Vielä tuossa vaiheessa joukkoraiskaus oli vain poliisin, Kuuban joukkueen ja asianomaisten tiedossa. Ennen Suomi-ottelun alkua media kuitenkin huomasi, että kolme kuubalaisten tähtipelaajaa ei ollut mukana alkulämmittelyssä.

Aluksi katoamisia pidettiin loikkauksina. Vuosien saatossa lukuisia kuubalaisia oli loikannut maajoukkueturnauksen yhteydessä ja siirtynyt ulkomaisiin seurajoukkueisiin.

Itse ottelussa Kuuba oli sekaisin ja hävisi Suomelle selvästi erin 1–3 (19–25, 12–25, 25–18, 21–25), mutta kotijoukkueen voittoa isompia uutisia oli tullut jo ottelun aikana. Poliisi tiedotti, että se epäilee kolmea kuubalaista lentopalloilijaa seksuaalirikoksesta.

Heti seuraavana päivänä, sunnuntaina 3. heinäkuuta skandaali kasvoi entisestään. Poliisi otti aamulla kiinni neljännen kuubalaispelaajan. Saman päivän illalla käydyn Kuuba–Portugali-ottelun jälkeen poliisi otti kiinni vielä neljä uutta kuubalaispelaaja Hakametsän hallin käytäviltä.

Yhteensä poliisi oli lauantain ja sunnuntaina aikana ottanut kiinni kahdeksan kuubalaista maajoukkuelentopalloilijaa epäiltynä törkeästä raiskauksesta.

Vyyhti oli levinnyt kansainväliseksi skandaaliksi, josta uutisoivat monet maailman isot mediat.

Abrahan Alfonso (vas.) ja Osmany Uriarte tuomittiin raiskauksesta vankeuteen.

Kuuban joukkue palasi kotiin varhain maanantaiaamuna.

Suomessa kukaan Kuuban joukkueesta ei ollut kommentoinut raiskausepäilyjä mitenkään, mutta kotona saarivaltiossa sanainen arkku avautui. Maan lentopalloliitto kertoi tekevänsä tarvittavat toimenpiteet, jotta oikeus tapahtuu. Medialle lähetetyssä tiedotteessa korostettiin, että kuubalaispelaajien käytös soti vastoin liiton etiikkaa ja periaatteita.

»Ennakkotietojen perusteella heidät voidaan liittää toimintaan, joka on täysin vastoin kuria ja kunnioitusta, jotka ohjaavat sekä yhteiskuntaa että urheilua», liitto kommentoi.

Päitä alkoikin pudota kuubalaisessa lentopallossa.

Päävalmentaja Rodolfo Sanchez ja kakkosvalmentaja Pavel Pimienta saivat potkut pian sen jälkeen, kun maajoukkue palasi skandaaliin päättyneeltä turnausmatkalta Suomesta. Kuuban lentopallomaajoukkueen osallistuminen Rio de Janeiron olympialaisiin oli raskaan rikosepäilyn vuoksi vaakalaudalla, mutta joukkue kuitenkin suuntasi Rioon uudeksi valmentajaksi valitun Nicolás Vivesin johdolla.

Brasiliassa ei ollut aihetta juhlaan. Kaikki vangitut pelaajat olivat kuubalaisten tähtiä, joten joukkue uudistui Tampereen tapahtumien jälkeen radikaalisti. Nuorentunut joukkue oli olympialaisissa täysi vastaantulija. Entinen lentopallomahti oli lohkonsa heittopussi ja hävisi jokaisen ottelunsa. Se voitti koko turnauksessa vain yhden erän.

Olympialaisten jälkeen tuli lisää huolia, kun syyskuun lopulla epäilyt vaihtuivat tuomioihin. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi viisi kuubalaispelaajaa vankeuteen. Uriarte, Calvo, Alfonso ja Cepeda tuomittiin törkeästä raiskauksesta viiden vuoden vankeuteen ja Sosa kolmen ja puolen vuoden vankeuteen.

Syyskuussa Kuuban lentopalloliitto ilmoitti, että se luopuu sekä naisten että miesten paikoistaan lentopallon maailmanliigassa kaudella 2017. Liiton mukaan joukkueet jäivät kilpailusta pois taloudellisten vaikeuksien takia, mutta kuubalaislähteiden mukaan todellinen syy oli Suomessa sattunut joukkoraiskaus ja sen nostattama kohu.

»Häpeämme kansakuntanakin heidän tekoaan. He myivät sekä ihmisarvonsa että oikeutensa edustaa Kuubaa urheilijoina», jyrähti Kuuban urheiluikoni ja olympiakomitean varapuheenjohtaja Alberto Juantorena raiskauksista Ilta-Sanomille.

Kuuban päävalmentaja Rodolfo Luis Sanchez sai potkut pian Tampereen tapahtumien jälkeen.

Kuuba oli vielä vuonna 2010 ollut lentopallossa miesten MM-hopealla, mutta nyt se oli häpeän saattelemana potkittu pois lajin isoilta näyttämöiltä.

»Tampereella tapahtunut rikos oli ­tietenkin iso asia Kuubassa, mutta se ei ole ollut ainoa asia, joka on horjuttanut kuubalaista lentopalloa. Takana on ­myrskyisiä vuosia», huokaisee Eddy Quinones.

Kuuban lentopalloon on vaikuttanut vahvasti koko yhteiskunta, jonka marxilaiseen ideologiaan ammattiurheilu ei ole sopinut alun alkaen.

Kylmän sodan ja rautaesiripun murtumisen jälkeen myös Kuuba on avautunut hiljalleen ulkomaailmalle, mutta vanhat tavat ja asenteet ovat yhä tiukassa. Maan huippu-urheilijat ovat päässeet 2000-luvulla valtion solmimilla erillissopimuksilla pelaamaan ulkomaan sarjoihin, mutta maajoukkueeseen ei enää sen jälkeen ole ollut asiaa.

Vasta vuonna 2013, kovan julkisen painostuksen jälkeen, Kuuban hallitus sääti uuden lain, jonka mukaan pelaajat voivat pelata ulkomailla ilman, että he menettävät mahdollisuutensa edustaa kotimaataan. Armoa ei kuitenkaan annettu niille, jotka lähtivät ulkomaille ennen uuden lain säätämistä.

He ovat pysyneet Kuuban maajoukkueen ulkopuolella – ja heitä on paljon: Wilfredo Leon, Osmany Juantorena, Yoandy Leal, Leonel Marshall… Kuubalaissyntyisistä pelaajista olisi mahdollista koota sellainen tähtisikermä, joka olisi kaikissa arvokisoissa yksi voittajasuosi­keista.

»Todennäköisesti yksikään nykyisistä pelaajista ei mahtuisi joukkueeseen, jos mukana olisivat kaikki parhaat kuubalaiset», Quinones myöntää.

Silti, uuden lain ja vuoden 2013 jälkeenkin kuubalaisten urheilijoiden ­loikkaukset muihin maihin ovat jatkuneet. Kaikki kuubalaisurheilijat eivät ole ­halunneet tehdä sopimuksia ulkomaisiin seuroihin yhdessä Kuuban hallituksen kanssa. Se kun on veroina lohkaissut ison määrän pelaajapalkkiosta omaan taskuunsa.

Kuuban urheilumaajoukkueet ovatkin 2010-luvulla koostuneet parikymppisistä nuorukaisista, jotka ovat vasta matkalla huipulle.

Sellainen on myös se Kuuba, joka kohtaa Suomen lentopallon MM-kisojen alkulohkon ottelussa 14. syyskuuta.

Rion olympialaiset menivät Kuuban lentopallomaajoukkueelta heikosti.

Kuuba selvitti tiensä MM-kisoihin niukimmilla mahdollisella tavalla. Maa lunasti paikkansa Keski-ja Pohjois-Amerikan jatkokarsinnoista lopulta eräpisteiden suhteella.

Menestysodotukset MM-kisoissa ovat syystäkin alhaiset.

»Tavoite on edetä alkulohkosta jatkoon, mutta en usko siihen. Kyseessä on jälleen uusi joukkue, jolla ei ole riittävästi kokemusta aikuisten arvokisoista. Esimerkiksi Suomi tietää, mitä näissä peleissä menestyminen vaatii», Quinones epäilee.

Suomi ja Kuuba kohtaavat MM-kisoissa ensimmäistä kertaa Tampereen tapahtumien jälkeen. On varmaa, että ennen ottelua myös lentopallon ulkopuoliset asiat keräävät huomiota, ja moni palaa ajassa kaksi vuotta taaksepäin.

Aihe on yhä arka.

Kuubalainen Quinones ei puhu siitä mielellään, eikä siitä ole puhunut Kuubassa kukaan muukaan muutamia virallisia tahoja lukuun ottamatta.

»Rikos oli törkeä, ja kuubalaiset tuomitsivat tekijät, mutta hyvin nopeasti keskustelu vaimeni. Mennyt oli mennyttä, ja alettiin katsoa eteenpäin.»

Todennäköisesti MM-kisoissa Kuuba jatkaa samalla linjalla kuin esimerkiksi Rio de Janeiron olympialaisissa: kukaan ei kommentoi mitään, jos joku ottaa puheeksi Tampereen tapauksen.

Ja se on kuubalaisilta järkevää, sillä sanomalla tai tekemällä jotain väärää voi joutua nokikkain maan lentopalloliiton kanssa.

Niin kävi esimerkiksi yhdelle maailman lupaavimmista naislentopalloilijoista, Melissa Vargasille, joka ajautui tammikuussa 2018 riitaan maan lajiliiton kanssa. Vargas ja lajiliitto olivat eri mieltä siitä, millä tavalla tulevan tähden tulee jatkaa loukkaantumisen jälkeistä kuntoutustaan. Siinä väittelyssä Vargas jäi kakkoseksi, kun lajiliitto langetti hänelle neljän vuoden kilpailukiellon maajoukkueessa ja ulkomaisissa sarjoissa.

Pian tämän jälkeen Vargas loikkasi Europpaan ja pelaa tällä hetkellä ammattilaisena turkkilaisessa Fenerbahçessa.

Kuubalainen lentopallo kulkee kriisistä toiseen, eikä lajin tulevaisuus sokerisaarella vaikuta valoisalta.

Entä sitten Tampereen raiskauksessa olleiden asianomaisten tulevaisuus?

Uhrina ollut suomalaisnainen on kärsinyt traumaperäisestä stressihäiriöstä ja masennuksesta.

 Todennäköisesti yksikään nykyisistä pelaajista ei mahtuisi joukkueeseen, jos mukana olisivat kaikki parhaat kuubalaiset.

Kaikki törkeästä raiskauksesta tuomitut kuubalaiset valittivat tuomiostaan hovioikeuteen, jossa sen käsittely alkoi kesäkuussa 2017. Siellä kaikkien tuomittujen tuomiot alenivat eri syistä tuntuvasti, ja yksi vapautettiin kokonaan.

Uriarte tuomittiin 4 vuoden ja Calvo 3,5 vuoden rangaistukseen törkeästä raiskauksesta. Cepeda tuomittiin 2,5 vuoden vankeuteen raiskauksesta ja Alfonso tuomittiin pakottamisesta seksuaaliseen tekoon vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen.

Sosan syyllisyydestä jäi varteenotettava epäilys, joten syyte hylättiin. Vuoden vankilassa syyttömänä istunut kuubalainen sai vankila-ajastaan lähes 200 000 euron korvaukset.

Suomalaisen lainsäädännön mukaan kuubalaiset istuivat ensikertalaisina puolet määrätystä rangaistuksistaan. Heistä viimeisenä vapautui tänä kesänä pisimmän tuomion saanut Uriarte.

Hän on italialaismedian huhujen mukaan solmimassa viisivuotisen sopimuksen Italian liigassa pelaavan BluVolley Veronan kanssa.

Kuvaukset tapahtumista perustuvat käräjäoikeuden ja hovioikeuden pöytäkirjoihin sekä tutkinnanjohtaja Joni Länsipuron ja Kuuban joukkueen attasean Eddy Quinones Veran haastatteluihin.

Suomi kohtaa Kuuban lentopallon MM-kisoissa Bulgarian Varnassa perjantaina kello 17.

Lisää parhaita