Urheilulehden parhaat

Egyptin MM-tähti todisti kentällä 74 ihmisen joukkosurmaa – miksi hän päätyi Kuopion Palloseuraan?

Egyptin MM-tähti todisti kentällä 74 ihmisen joukkosurmaa – miksi hän päätyi Kuopion Palloseuraan?

Julkaistu: , Päivitetty:

Urheilulehden parhaat
Jalkapallo Jos jalkapallo olisi Egyptissä pienempi asia, urallaan suurta riemua ja äärimmäistä tragediaa todistanut Abdalla El Said olisi tullut Suomeen.
Kun loppuvihellys soi, tuhannet Al Masryn kannattajat ryntäsivät kentälle. Heidän joukkueensa oli voittanut, mutta he eivät rynnänneet kentälle juhlimaan. Tämä ei ollut tavallinen riemukas pitch-invasion, jossa kannattajat haluavat jakaa voitonhetken pelaajien kanssa.

1. helmikuuta 2012 Port Saidin satamakaupungissa Egyptissä nähtiin huolellisesti suunniteltu teurastus. Kannattajat olivat aseistautuneet veitsillä, kivillä, mailoilla ja jopa miekoilla. Ainakin osa paikalla olleista poliiseista oli suunnitelmassa mukana. He eivät tehneet mitään väkivaltaisuuksien estämiseksi.

Samalla kun aseistautuneet kannattajat ryntäsivät kentälle, Al Ahlyn pelaajat yrittivät päästä sieltä pois. Heidän joukossaan oli myös maajoukkueen keskikenttäpelaaja Abdalla El Said.

Pelaajien onneksi he eivät olleet väkivallan pääkohde. Verenhimoinen joukko oli matkalla kohti vastustajan kannattajia.

Kyse ei ollut enää jalkapallosta. Joukkueiden äärikannattajat olivat olleet eri puolilla Egyptin kansannousussa. Vaikka valta oli vaihtunut jo melkein vuotta aikaisemmin, viha oli jäänyt kytemään.

Al Ahlyn kannattajat eivät päässeet pakoon. Poliisit olivat sulkeneet stadionin portit eivätkä suostuneet avaamaan niitä.

Epätoivoiset kannattajat yrittivät paeta vain törmätäkseen suljettuihin portteihin ja toisiinsa. Ihmisiä tallautui kuoliaaksi. Todelliseksi verilöylyksi tilanne muuttui, kun aseistautuneet hyökkääjät pääsivät vieraskannattajien luokse.

»Näimme kannattajia kuolevan edessämme emmekä pystyneet tekemään mitään», Al Ahlyn valmentaja Manuel José kuvaili seuran nettisivuilla.

Hänen mukaansa neljä kannattajaa tapettiin Al Ahlyn pukuhuoneeseen.

Joukkue odotti stadionin sisällä siihen saakka, että armeijan helikopterit hakivat heidät turvaan.

Suuri osa kannattajista ei ollut yhtä onnekkaita: 74 ihmistä kuoli ja yli 500 louk­kaantui.


Abdalla El Said edusti Al Ahlya seitsemän vuoden ajan. Nyt hän istuu Kuopion Palloseuran verkkareissa vantaalaisen hotellin aulassa.

»Se oli hyvin traaginen kokemus. Kun jotain tuollaista tapahtuu jalkapallo­stadionilla... Toivon, että sitä ei olisi koskaan tapahtunut», hän sanoo.

»Se oli järkyttävää ja vaikutti meihin kaikkiin. Meni aikaa ennen kuin pääsimme siitä eteenpäin. Joskus ne tapahtuvat tulevat edelleen mieleeni.»

Mellakan jälkiseuraukset olivat suuria. Oikeudenkäynneissä tuomittiin 46 ihmistä, joista yhdeksän oli poliiseja. Kymmenen syytettyä sai kuolemantuomion.

Egyptin pääsarjaa pelattaisiin seuraavan kerran vasta joulukuussa 2013, lähes kaksi vuotta verilöylyn jälkeen.

 

Halusimme lohduttaa ihmisiä ja fanejamme. Tuntuu, että saimme ylemmältä taholta voimaa jaksaa.

Jalkapallo jatkui kuitenkin muualla. Niin uskomatonta kuin se onkin, Al Ahly voitti sarjatauon aikana kahdesti Afrikan Mestarien liigan.

El Said uskoo, että joukkue sai voimaa tragediasta.

»Halusimme lohduttaa ihmisiä ja fanejamme. Tuntuu, että saimme ylemmältä taholta voimaa jaksaa. Onnistuimme ammentamaan tragediasta edes jotain posi­tiviista.»

Ensimmäinen voitto tuli marraskuussa 2012. Al Ahlyn pelaajat pukeutuivat voitonjuhlissa punaisiin paitoihin, jossa luki 72. Se on mellakassa kuolleiden Al Ahlyn kannattajien määrä. (Muut mellakassa kuolleet olivat poliisi ja yksi Al Masryn kannattaja.)

Mestarien liigan lisäksi El Said pääsi pelaamaan seurajoukkueiden MM-turnauksessa ja maaotteluissa. Hän on ollut maajoukkueensa avainpelaajia jo vuosia.

Liverpoolin Mohammed Salah on joukkueen suurin tähti ja maalitykki, mutta El Said on se pelaaja, joka usein syöttää Salahin maalit.

Tällaista kuvaa hyökkäävän keskikenttäpelaajan taidoista ei tosin saanut niistä viesteistä, joita tulvi viime viikolla KuPSin Facebook-sivuille, kun seura julkisti uu­den hankintansa. Englannin- ja arabiankielisissä viesteissä El Saidia haukuttiin hitaaksi, laiskaksi, rahanahneeksi ja yleisesti ottaen suurin piirtein surkeimmaksi pelaajaksi, jota maa päällään kantaa.

»Tälle pelaajalle ei ole joukkueessanne mitään käyttöä. Al Ahly hankkiutui hänestä eroon, koska hän on täysin hyödytön. Hän on järkyttävän hidas eikä tiedä miten jalkapalloa pelataan», Ebaa Ibrahim -niminen fani kirjoitti.

Viesti oli kirjoitettu englanniksi, ja se oli sanavalinnoiltaan yksi maltillisimmista. Varsinkin arabiankielisissä viesteissä oli paljon pahempia ja uhkaavampia sana­valintoja.

Tilastot eivät vihaisten fanien näkemystä kuitenkaan tue. Egyptin liigassa El Said johtaa syöttöpörssiä, vaikka ei ole pelannut helmikuun jälkeen. Hän on myös tehnyt keskikenttäpelaajista eniten maaleja. Eikä kyse ole mistään suonenvetokaudesta. Parin edellisen vuoden tilastot ovat yhtä vakuuttavia.

Miksi El Saidin seuran kannattajat haukkuvat häntä? Ja mitä ihmettä hän tekee Suomessa?


El Saidin ura Egyptissä sujui hyvin tämän vuoden alkupuolelle asti. Silloin egyptiläismediaan ilmestyi juttuja siitä, että El Said olisi tehnyt salaa sopimuksen Zamalekin kanssa.

Asian vakavuuden ymmärtämiseksi tarvitaan hieman taustatietoja egyptiläisestä jalkapallosta. Maan pääsarjassa on kaksi jättiläistä, jotka ovat toistensa verivihollisia: kairolaiset Al Ahly ja Zamalek. Ne ovat myös Egyptin ja koko Afrikan menestyneimmät seurat.

Kannattajien välisten vihollisuuksien takia siirrot seurojen välillä ovat harvinaisia. Siksi on pakko El Saidille esittää tarkentava tiedustelu:

Onko totta, että teit sopimuksen Zamalekin kanssa?

Tässä vaiheessa haastattelu ikään kuin pysähtyy. El Said ei näytä ymmärtävän tulkin välityksellä esitettyä kysymystä. Hän pyytää toistamaan kysymyksen. Paikalle tulee myös hetkeksi toinen tulkki tekemään käännöstyötä.

Kysymys ei ole muuttunut toistamalla ja toisella tulkilla miksikään. El Said on rauhallinen tyyppi, mutta nyt hän vaikuttaa ärsyyntyneeltä. Hän kysyy tulkeilta, miksi tällaista kysytään ja mihin tämä muka liittyy.

Ärtymys on helppo ymmärtää. Juuri tätä kohua El Said on paossa. Juuri tämän takia hän ei voi pelata Egyptissä.

Väitetty sopimus Zamalekin kanssa on käytännössä myös syy siihen, miksi hän on Suomessa. Sopimuksesta liikkuu erilaisia versioita. Siksi on tärkeää ja kohtuullistakin kysyä El Saidilta itseltään, mikä asian oikea laita on.

»Se ei pidä paikkaansa. Minun piti siirtyä sinne ensi kaudeksi, mutta sopimus ei toteutunut. Nyt menen todennäköisesti Saudi-Arabiaan pelaamaan», El Said vastaa lopulta.


Vaikka sopimus ei El Saidin mukaan ehtinyt toteutua, siitä uutisoitiin. Uutinen meni Al Ahlyn faneilla kauniisti muotoiltuna tunteisiin.

»Se oli joillekin suuri pettymys. Zamalek on tärkeä vastustaja kannattajille», El Said sanoo.

Sanavalinnat eivät tee oikeutta asian aiheuttamalla kohulle. Vaikka El Said teki lopulta jatkosopimuksen Al Ahlyn kanssa, hänellä ei ollut enää asiaa kentälle. Kannattajat olivat entiselle sankarilleen niin raivoissaan, ettei seura yksinkertaisesti uskaltanut peluuttaa tätä.

»Se on vähän sama tilanne kuin, jos Lionel Messi siirtyisi Real Madridiin», KuPSin mediapäällikkö Viki Savonen vertaa.

Vertaus voi tuntua suureelliselta. Savosella on kuitenkin aiheeseen sellaista kosketuspintaa, jota harvalta suomalaiselta löytyy. Hän käytti viime viikolla useita työpäiviä vihaviestien siivoamiseen KuPSin some-kanavista. Viestejä tuli jo ennen tiistaita, kun egyptiläistoimittajat olivat päässeet vihille siitä, minne El Said suuntaisi.

»Siirron julkistamista edeltävän vuo­rokauteni meni siihen, että poistin Facebookiin tulleita vihaisia kommentteja», Savonen kertoo.

KuPSin Facebookiin tulleen viesti­tulvan perusteella Al Ahlyn ratkaisu olla peluuttamatta El Saidia oli oikea. Kannattajien viha riittää kantamaan tuhansien kilometrien päähän nelinumeroisen määrän vihaviestejä. Jokainen voi kuvitella, millainen tilanne olisi Egyptissä. El Saidista on tullut Al Ahlyn faneille luopio ja kirosana.

Kuopioon El Said tuli, koska tarvitsee pelituntumaa ennen MM-kisoja. Valinnanvaraa ei ollut huhtikuussa enää hirveästi. Suomen lisäksi siirtoikkuna oli auki Moldovassa. Siirtoluvat järjestyivät nopeasti. Al Ahlylla on suurseurana hyvät suhteet maan jalkapalloliittoon, ja El Saidin peliaika on tärkeää maajoukkueellekin.

Tähtipelaajalla on sopimus KuPSin kanssa kesäkuun 12. päivään. Savonen vahvistaa, että MM-kisojen jälkeen El Said jatkaa Saudi-Arabiaan. Egyptin Al Ahly vaihtuu Saudien Al Ahliin, kunhan siirtoikkuna vain kesällä aukeaa.

Uskooko El Said voivansa vielä joskus pelata Egyptin liigassa?

»En osaa sanoa. Nyt olen Suomessa ja valmistaudun MM-kisoihin. Voi olla, että palaan joku päivä Egyptiin pelaamaan, mutta tulevaisuudesta ei koskaan tiedä», hän vastaa.


Kuinka hyvä pelaaja El Said sitten on? Asiaa voi havainnollistaa näin. HJK:hon tuli aiemmin keväällä El Saidin entinen joukkuetoveri Amr Gamal. Jos kaikki menee hyvin, hyökkääjä on mukana Egyptin toukokuussa julkistettavassa 30–35 pelaajan suuruisessa esijoukkueessa.

Tästä porukasta Egyptin maajoukkueen päävalmentaja Hector Cúper – sama harmaahapsi joka luotsasi Valencian kahteen peräkkäiseen Mestarien liigan finaaliin 2000 ja 2001 – valitsee kesäkuun alussa 23 pelaajan MM-kisajoukkueensa. Jos Gamalilla menee kaikki täydellisesti nappiin, hän pääsee joukkueeseen mukaan.

Toisin sanoen Gamal saattaa hyvällä onnella olla mukana MM-kisajoukkueessa. El Said sen sijaan on ilman loukkaantumisia varmasti mukana joukkueessa ja todennäköisesti avauskokoonpanossa asti.

Se puolestaan avaa tilanteen, jollaista suomalaisessa jalkapallossa ei ole aiemmin ollut. On täysin mahdollista ja suorastaan todennäköistä, että MM-kisoihin osallistuvan pelaajan nimen perään kirjoitetaan ensimmäistä kertaa veikkausliigaseuran nimi.

»Onhan se aika makeaa, kun MM-kisojen esittelyteksteissä näkyy huippupelaajan seurana KuPS», seuran toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen hersytteli Kuopion Kaupunkilehdelle.

Yli 20 pelaajaa on sekä osallistunut MM-kisoihin että pelannut Suomen pääsarjassa. Valtaosa näistä pelaajista on ollut Suomessa joko nuorena, kuten Valioliigassa uran tehnyt ja sitä ennen KuPSia edustanut Marcus Gayle tai uransa ehtoopuolella, kuten vuoden 1964 olympiavoittaja ja edelleen yhden olympiaturnauksen maaliennätystä hallussaan pitävä Ferenc Bene.

Jokunen on pelannut Suomessa myös parhaassa iässään. Yksi esimerkki tästä joukosta on KuPSin Reuben Gabriel. 27-vuotias keskikenttäpelaaja edusti Nigeriaa Brasilian MM-kisoissa neljä vuotta sitten. Venäjälle hän ei kuitenkaan ole matkaamassa.

El Saidin laina on KuPSille ilmainen. Seura saa siivun Fifan MM-kisapelaajista maksamasta korvauksesta, josta osa tosin menee tähtipelaajan majoituskuluihin. Egyptiläinen kun asuu kahden kuukauden ajan Kuopion hienoimpiin kuuluvan hotellin sviitissä.


Haastattelua seuraavana päivänä El Said debytoi Veikkausliigassa. Valmentaja Jani Honkavaara on sanonut, että seuralla ei ole mitään pakkoa peluuttaa egyptiläistä, mutta tämä on avauksessa Ilvestä vastaan.

Keskikenttäpelaaja ei ole vielä täydessä iskussa eikä täysin sisällä KuPSin peli­tavassa. Kaikesta kuitenkin näkee, että hän on laatupelaaja.

Vartin pelin jälkeen El Said tulee omalle kenttäpuolelle pelattavaksi. Hän tarjoaa toppari Hamed Coulibalylle helpon syöttösuunnan. Kun Ilveksen pelaaja tulee El Saidiin kiinni, hän syöttää pallon oikeaan laitaan Rasmus Karjalaiselle. Sen jälkeen hän liikkuu pelattavaksi ja tarjoaa Karjalaiselle helpon syöttövaihtoehdon.

El Said saa pallon kolmen vastustajan keskellä. Hän jatkaa pelivälineen yhdellä kosketuksella eteenpäin – ja tekee itsensä taas pelattavaksi. Egyptiläinen on edennyt kymmenessä sekunnissa omalta kenttäpuoliskolta Ilveksen rangaistusalueen rajoille. Hän pyöräyttää pallon jalkapohjallaan ensimmäisen puolustajan ohi. Toinen puolustaja taklaa hänet maahan rangaistusalueen rajalla. Se on rike, mutta pilli ei soi.


Egyptiläinen väläyttää taitojaan muutaman kerran, mutta jos joku odottaa kikkoja, hän joutuu pettymään. El Saidin taito ei ole sirkustemppuja, vaan hyvin tehtyjä peliä edistäviä ratkaisuja.

Vaivattomalta vaikuttava erinomainen haltuunotto. Juuri oikeanlainen syöttö ja hyvä liike sen jälkeen.

Hyvä syöttö on viesti. Se kertoo vastaanottajalle, mitä syöttäjä odottaa hänen pallolla tekevän. El Said on pallon kanssa hyvä viestijä. Hän valitsee oikean syötön, oikealle pelaajalle, oikealla kierteellä ja voimakkuudella.

Heti sen jälkeen hän liikkuu itse pelattavaksi. Hyvä tekniikka ei ole kikkoja, vaan nopeita haltuunottoja ja puhtaita kosketuksia. Yksinkertaisten asioiden tekemistä hyvin.

Voittoon asti se ei kuitenkaan tänään riitä. Ilves voittaa tasaisen ottelun 2–1. Huipputason hyökkäävää keskikenttä­pelaajaa enemmän KuPS olisi kaivannut keskikentän pohjalle kunnon korvaajaa sivussa olevalle Reuben Gabrielille.

Mutta ehtii El Saidistakin vielä kuopiolaisille iloa olla.


Kun Kuopion-keikka on ohi, El Said jatkaa Venäjälle. Kesän lopputurnauksessa on historian havinaa muillekin egyptiläisille. Maa oli viimeksi MM-kisoissa vuonna 1990.

Niissä kisoissa Egypti esiintyi edukseen. Se pelasi tasan Irlannin ja hallitsevan Euroopan mestarin Hollannin kanssa. Vasta niukka tappio Englannille viimeisessä alkulohko-ottelussa pudotti »Faaraot» jatkopeleistä.

El Said täytti viisi vuotta vasta MM-finaalin jälkeisellä viikolla, mutta lopputurnauksen seuraaminen oli silti yksi hänen lapsuutensa avainkokemuksista.

 

Koko Egypti juhli. Koko Egyptin kansa juhli.

»Olin silloin lapsi, mutta muistan melkein kaiken: joukkueen, yleisön, kaiken sen. Se oli tärkeä ja suuri tapahtuma egyptiläisille», hän kertoo.

Kesäkuussa ympyrä sulkeutuu, kun Egypti palaa MM-areenalle lähes 30 vuoden tauon jälkeen. Esimakua huumasta saatiin jo lokakuussa, kun Egypti varmisti kisapaikkansa kotiottelussa Kongoa vastaan. Ratkaiseva maali syntyi lisäajan rangaistuspotkusta. Sen jälkeen alkoivat suuret juhlat.

»Voi kyllä. Koko Egypti juhli. Koko Egyptin kansa juhli», El Said sanoo.


Miljoonat ihmiset ryntäsivät kaduille riemuitsemaan. Puoli vuosikymmentä traagisen stadionmellakan jälkeen egyptiläinen jalkapalloilu näytti toiset kasvonsa.

El Said on nähnyt uransa aikana suurta riemua ja äärimmäistä, traagista vihaa. Onko hänestä mahdollista, että Egyptissä suhtaudutaan jalkapalloon jopa liian intohimoisesti ja vakavasti?

Haastatteluaika on täynnä, eikä El Said halua enää puhua tragedioista. Hän kertoo tulkille vastauksensa ja kättelee sitten haastattelijan. Pelaajan lähdettyä tulkki kertoo, mitä tämä vastasi:

»Jalkapallo on egyptiläisille katsojille ja kannattajille kaikki kaikessa. Varsinkin kun maajoukkue on selviytynyt MM-kisoihin. Se on niin suuri hetki, että silloin jalkapallo on koko elämä.»

Ja kun puhutaan ihan koko elämästä, siihen kuuluu myös kuolema. Valitettavasti.

Otsikkoa muokattu klo 13.42

Abdalla El Said

Syntynyt: 13. heinäkuuta 1985 Ismailiassa.

Seura: KuPS

Aiemmat seurat: Ismaily, Al Ahly

Pelipaikka: Hyökkäävä keskikenttäpelaaja

Maajoukkueessa: 33 peliä, 6 maalia

Saavutuksia: 2 x CAF Mestarien liiga, 2 x CAF Super Cup, 1 X CAF Confederation Cup, 4 x Egyptin mestaruus

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Urheilulehdessä tällä viikolla: