Saku Koivulta painavaa asiaa suomalaisesta jääkiekosta: ”Annamme muille valtavasti tasoitusta” - Urheilulehti - Ilta-Sanomat

Saku Koivulta painavaa asiaa suomalaisesta jääkiekosta: ”Annamme muille valtavasti tasoitusta”

Päivittäiseen jääkiekkotyöhön tarttuneella Saku Koivulla on yksi painava huolenaihe suomalaisessa jääkiekossa.

Saku Koivu on huolissaan nuorten suomalaispelaajien harjoittelusta.­

5.9.2018 7:00

Jääkiekon SM-liiga käynnistyy 14.9., mutta Urheilulehden klassinen kausiennakko ilmestyy jo torstaina 6. syyskuuta.

92-sivuinen tuhti tietopaketti kannetaan kotiin Urheilulehden tilaajille. Sen lisäksi se on irtonumeromyynnissä Lehtipisteissä sekä IS-Digilehtien tilaajien luettavissa netissä digilehtenä.

Lehdessä on taas tuttuun tapaan tanakasti asiaa alkavasta kaudesta sekä laajemmin suomalaisesta jääkiekosta.

Yksi näkyvistä hahmoista on Turkuun palannut Saku Koivu, joka aloittaa toiseen kautensa TPS:n kehitysjohtajana. Koivu osallistuu seura junioripelaajien arkivalmennukseen lähes päivittäin. Koivu näkee, että mahdollinen takavuosien pieni aallonpohja pelaajakehityksessä on ohi, mutta huolenaiheitakin riittää.

Vladimir Jursinovin kivikovan harjoitusmyllyn aikoinaan läpikäynyt Koivu ihmettelee nuorten suomalaispelaajien pitkiä kesälomia. Alle 24-vuotiailla SM-liigapelaajilla on kahdeksan ja sitä vanhemmilla 10 viikon pakollinen kesäloma, mitä Koivu pitää pitkänä.

– Olen tästä erityisen huolissani. Siis nimenomaan, kuin puhutaan 18–25-vuotiaista liigapelaajista. Annamme tässä valtavasti tasoitusta lajin muille kärkimaille, Koivu sanoo liitteen jutussa.

– En usko, että useimmat sen ikäiset nuoret pystyvät harjoittelemaan omatoimisesti yhtä laadukkaasti kuin valvotuissa treeneissä. Eivätkä pelaajat ole vielä parikymppisinä valmiita huipputasolle, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Pelaajat harjoittelevat joukkueiden mukana valtaosan ajastaan ennen kuin he siirtyvät SM-liigaan, Koivu näkee.

– Kuitenkin sen jälkeen myös heidän perusharjoittelunsa jää pitkälti omalle vastuulle, eikä se todellakaan palvele suomalaista jääkiekkoa. Miksi nuoret lomailevat täällä silloin, kun muualla Euroopassa harjoitellaan tehokkaasti 1–2 kertaa päivässä? Olen jutellut aiheesta muun muassa Ville Peltosen (valmentaa Sveitsin Lausannessa) kanssa. Sveitsissä ja Ruotsissakin on lomia, mutta selvästi vähemmän kuin Suomessa. Niissä pelaajien kehittyminen on tätä kautta varmemmissa käsissä, Koivu sanoo.

Urheilulehden SM-liigaliite vieraili Koivun luona Turussa ja tutustui metodeihin, joilla Koivu ja yrittää tehdä TPS:sta taas eurooppalaisen suurseuran ja samanlaisen huippupelaajien hautomon, jollainen TPS oli Jursinovin aikana 1990-luvulla.

Porin Ässien Jesperi Kotkaniemi johtaa 2000-luvulla syntyneiden pelaajien esiinmarssia.­

Ässien 18-vuotias Jesperi Kotkaniemi on yksi lehden muista isoista aiheista. Montrealin harjoitusleirille matkaava Kotkaniemi johtaa 2000-luvulla syntyneiden superlahjakkuuksien läpimurtoa.

Tobias Salmelaisen tehtävänä on tehdä HIFK:sta urheilullinen mahtiseura.­

Helsingin IFK sai kesken viime kauden uuden urheilujohtajan. Tuntematonta Tobias Salmelaista verrattiin heti Jarmo Kekäläiseen, mutta kuka entinen pelaaja-agentti oikein on ja millainen on hänen IFK:nsa?

SM-liigassa aloittaa ennätykselliset viisi uutta päävalmentajaa. Kysyimme kaikilta näkemyksiä nykyisestä ja tulevasta jääkiekosta.

Analyysisivuilla arvioidaan joukkueiden asetelmat kauteen ja analysoidaan ihannekokoonpanon 22 pelaajaa.­

Tuttuun tapaan lehdessä analysoidaan kaikki 15 liigajoukkuetta sekä yhteensä 330 pelaajaa. Rankingissamme runkosarjan kärkisijoja miehittävät Tappara ja Kärpät, ja perää pitävät SM-liigan tuoreet nousijajoukkueet.

Sisältöä ei ole vielä haettu