Venäjällä pöyristyttiin KOK:n ratkaisusta – urheilupomo päästeli melkoisia lausuntoja

Venäjällä ei suhtauduttu riemuiten KOK:n tuoreimpaan ratkaisuun.

Venäjän olympiakomitean puheenjohtaja Stanislav Pozdnjakov.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hallitus määritteli tiistaina suosituksen ehdoista, joilla kansainväliset lajiliitot voivat palauttaa yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeudet.

Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueita ei kuitenkaan hyväksytä kansainväliseen kilpailutoimintaan, eikä hallitus vielä käsitellyt venäläisten ja valkovenäläisten mahdollisuutta kilpailla Pariisin 2024 olympialaisissa.

Kilpailuoikeuksia ei myöskään palauteta urheilijoille, jotka tukevat Venäjän käymää sotaa Ukrainassa. Ehtona on myös kilpaileminen ilman kansallistunnuksia.

Vaikka ovet venäläisten paluulle kansainvälisiin kisoihin raottuivat hieman, Venäjän olympiakomitea haukkui silti tiukat kriteerit.

– Nyt yli vuoden voimassa olleet suositukset on hylätty, mutta ehdot ja kriteerit venäläisurheilijoiden paluulle ovat täysin mahdottomia hyväksyä. Nykyiset ehdot eivät millään tavalla auta venäläisten tai valkovenäläisten mahdollisuutta palata kansainvälisiin kilpailuihin. KOK:n päätös on täysi farssi, eikä sillä pyritä normalisoimaan tilannetta, tiedotteessa sanotaan.

Venäjän mielestä nykytilanne on vastoin YK:n peruskirjaa.

Venäjän olympiakomitean puheenjohtajan Stanislav Pozdnjakovin mielestä KOK myönsi nyt virheensä.

– Pidämme KOK:n tämänpäiväistä päätöstä myönnytyksenä heidän omasta virheestään vuosi sitten, kun venäläiset ja valkovenäläiset suljettiin kilpailuista. Venäjän olympiakomitea jatkaa tiedonkeruuta näiden toimenpiteiden tuhoisuudesta. Ne tuhoavat urheilun yhdistävän ja humanitäärisen mission, Pozdnjakov sanoi MatchTV:lle.

Samalla Pozdnjakov sanoi, että nykykriteerit ovat suoranainen ihmisoikeusrikkomus. Myöskään ”ylimääräiset dopingtestit” eivät tule kuuloon.

– Mitä joukkueiden sulkemiseen tulee, se on syrjintää lajien ja passin perusteella. Vaadimme tasapuolisia oikeuksia kaikille, Pozdnjakov sanoi Ria Novostille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?