KOK määritti ehdot Venäjän urheilijoiden paluulle

KOK perustelee suositustaan YK:n asiantuntijoiden kannalla.

Maastohiihtäjät Aleksandr Bolshunov ja Aleksandr Terentjev juhlimassa Pekingin olympialaisissa.

| Päivitetty

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hallitus määritteli tiistaina suosituksen ehdoista, joilla kansainväliset lajiliitot voivat palauttaa yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeudet.

Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueita ei toistaiseksi hyväksytä kansainväliseen kilpailutoimintaan, eikä hallitus ole vielä käsitellyt venäläisten ja valkovenäläisten mahdollisuutta kilpailla Pariisin 2024 olympialaisissa.

Tiedotteessaan KOK:n hallitus perustelee suositustaan YK:n asiantuntijoiden kannalla, jonka mukaan urheilijoita ei pitäisi rangaista kansallisuuden perusteella.

Kilpailuoikeuksia ei olla palauttamassa urheilijoille, jotka tukevat Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Ehtona on myös, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kilpailisivat ilman kansallistunnuksia.

Lisäksi KOK:n hallitus suosittelee, ettei Venäjän tai Valko-Venäjän puolustusvoimien tai turvallisuusviranomaisten palveluksessa työskenteleviä urheilijoita hyväksytä kansainvälisiin kilpailuihin. Sääntö koskisi myös joukkueiden muuta henkilöstöä.

Urheilijoiden tulee luonnollisesti myös täyttää kunkin lajiliiton antidopingsäännöt.

KOK:n hallitus pitää edelleen voimassa osan Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisista suosituksistaan.

Venäjällä ei edelleenkään pidä järjestää kansainvälisiä urheilutapahtumia. Maiden liput, kansallislaulut ja muut kansalliset tunnukset on kielletty urheilutapahtumissa ja myös kisojen katsomoissa, eikä maiden hallitusten edustajia saa kutsua eikä akkreditoida kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

KOK:n uudet suositukset eivät koske Pariisin 2024 kesäolympialaisia eikä Milanon ja Cortinan 2026 talvikisoja. KOK:n hallitus ilmoitti käsittelevänsä olympia-asiat myöhempänä ajankohtana.

Artikkelia korjattu kello 21.44. KOK ei suosittele venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksien palauttamista, vaan se määritteli kansainvälisille lajiliitoille suosituksen ehdoista, joilla nämä voivat palauttaa kilpailuoikeudet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?