Urheilutähden pojan kehon sisällä räjähti luoti: sai yhden prosentin mahdollisuuden selvitä hengissä – sitten tapahtui jotain uskomatonta

Ephraim Asiata selvisi ammuskelusta kuin ihmeen kaupalla.

Matt Asiata.

Matt Asiata oli ulkoiluttamassa koiraansa, kun hän sai puhelun, jota jokainen vanhempi kammoaa.

Entinen jenkkifutistähti oli jättää vastaamatta siihen kokonaan, mutta päätti tarttua luuriinsa. Linjan toisesta päästä kuului holtiton huuto, jota Asiata ei koskaan unohda.

– ”Fatboyta” on ammuttu, sisko sai vihdoin sanotuksi.

Fatboy on Asiatan suvun hellivä lempinimi Asiatan teini-ikäiselle Ephraim-pojalle. Hänen ja koko Asiatan perheen elämä muuttui silmänräpäyksessä tammikuussa vuonna 2022.

Tuolloin aseistettu nuori poika ampui Ephraimia ja kahta hänen ystäväänsä heidän koulullaan. Ystävät menehtyivät tapahtumapaikalle. Ephraim kiidätettiin sairaalaan.

Isä tuli paikalle juuri, kun poikaa vietiin leikkaukseen.

– Huusin hänen nimeään niin kovaa kuin pystyin. ”Taistele. Älä jätä meitä”. Itkin ja pidin vaimostani kiinni samaan aikaan. Näimme poikani silmät. Ne olivat auki. Mietimme, että hän on ok, kyllä hän pärjää, Matt Asiata kertoi Minnesota Vikingsin verkkosivuilla.

35-vuotias Asiata edusti NFL-seura Vikingsia viiden kauden ajan 2012–16.

Toisin kuin vanhemmat luulivat, poika oli kaikkea muuta kuin kunnossa. Ampuja – 14-vuotias poika – käytti aseessaan laajenevia luoteja.

Reikäpääluodin päässä oleva ontelo aiheuttaa sen, että luoti laajenee sienimäiseksi, kun se osuu kohteeseensa. Näin kävi myös Ephraimin tilanteessa. Luoti hajosi hänen kehonsa sisällä. Sen sirpaleita osui kaikkiin merkittäviin sisäelimiin.

Lääkärit leikkasivat 15-vuotiasta seitsemän tuntia vain saadakseen kaikki luodin osat poistettua hänen kropastaan. Teinin maksa, ohutsuoli ja haima kärsivät merkittäviä vahinkoja.

Ephraim menetti puolet maksastaan, mikä kuormitti vahingoittunutta haimaa entisestään. Hänen ohutsuolensa piti poistaa kokonaan.

– Lääkärit kertoivat pyytäneensä apua useilta asiantuntijoilta ympäri maan. He keksivät väliaikaisen hoitokeinon. Poikani oli kirjaimellisesti koekaniini kaikelle, mitä he keksivät, koska lääkärit eivät olleet kohdanneet tällaista tilannetta aiemmin.

Lääkärien ennuste oli lohduton: pojalla oli yhden prosentin mahdollisuus selvitä hengissä.

– Meitä pyydettiin jättämään hänelle jäähyväiset leikkausta seuranneena aamuna. Lääkärit kertoivat tekevänsä parhaansa. Anelin heitä pitämään poikani hengissä. He olivat meille rehellisiä ja sanoivat, että katsotaan, miten seuraava leikkaus onnistuu.

Ephraim joutui yhä uudelleen leikattavaksi, kun lääkärit yrittivät löytää keinoja pojan pelastamiseksi.

Kaikkiaan Fatboy oli sairaalassa kuukauden. Matt ja hänen vaimonsa Tangi kävivät sairaalassa päivittäin. Perheen muista lapsista vanhimmat, 18- ja 14-vuotiaat tyttäret, olivat myös usein sairaalassa. Heille ei kuitenkaan kerrottu lohduttomimpia ennusteita.

Hoitajilta kuullut sanat toivat lohtua. He kertoivat isälle, että kun 15-vuotias poika kiidätettiin sairaalaan, he luulivat hoitavansa aikuista miestä – niin jämerärakenteisesta ja lihaksikkaasta köriläästä oli kyse.

Ephraim oli Salt Lake Cityssä sijaitsevan Hunterin lukion tähtipelaajia. Hän oli seurannut läheltä isänsä kovia treenejä NFL-ammattilaisena ja osallistui niihin parhaansa mukaan.

– Kun laitoin hänet treenaamaan luulin koko ajan, että se oli jenkkifutista varten. Ei se ollutkaan. Se oli tästä selviämistä varten. Sain hyvin erilaisen näkökulman siihen, miksi asiat olivat menneet niin kuin olivat. Ukko yläkerrassa ohjasikin minua valmistamaan hänet tätä varten.

Hiljalleen pojan tila alkoi kohentua. Perheenjäsenet alkoivat ladata sosiaaliseen mediaan videoita, joissa Ephraim kuntoutti itseään hiljalleen. Ja kovaan työhön tottunut nuorimies ei jättänyt treenejään tekemättä.

Hiljalleen loppuvuodesta 2022 tilanne eteni parempaan suuntaan.

URHEILEMISEN kannalta tilanne oli kuitenkin pitkään selvä. Kontaktilajeihin ei olisi enää paluuta, koska teiniltä oli poistettu ohutsuoli ja hänen sisäelimensä olivat vahingoittuneet.

Ephraim tottui syömään putken kautta. Lempiruokiensa makuja hän sai pureksimalla suosikkiruokiansa ja sylkemällä ne pois.

Normaaliin elämään palatakseen hän tarvitsisi elinsiirron – ja jonotuslista on normaalisti 5–10 vuotta.

Perheellä kävi todellinen tuuri: sopivat sisäelimet löytyivät kolmessa kuukaudessa.

– Pojallani oli vain yksi kysymys: pystyisikö hän taas pelaamaan. Lääkäri kertoi, että jatkossa ei olisi mitään rajoitteita. Poikani silmät syttyivät, ja hän oli valmis, isä muistelee.

Leikkauksessa Ephraim Asiata sai uuden ohutsuolen, maksan ja haiman.

Nyt hän suunnittelee jo paluuta jenkkifutiskentille. Ensi syksynä odottaa viimeinen lukiovuosi ennen jatkamista yliopistoihin. Hän on saanut tarjouksia useilta eri yliopistoilta.

– Viimeinen leikkaus on ohi... Nyt on aika!! Ephraim twiittasi 17. maaliskuuta.

Ephraimia ampunut ja kaksi hänen ystäväänsä tappanut nuori mies määrättiin nuorisovankilaan 21-vuotiaaksi saakka.

Välikohtauksen uhreina menehtyivät yksi 15-vuotias ja yksi 14-vuotias. Kumpikin oli Ephraim Asiatan pelikaveri Hunterin lukion joukkueessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?