Ruotsalaistähden yhteys Venäjälle ällistyttää – ”Hän on diktaattorin sylikoira!”

UFC-tähti Khamzat Chimaev on läheisissä suhteissa Tshetshenian diktaattoriin.

Khamzat Chimaevin läheinen suhde Tshetshenian diktaattoriin puhuttaa Ruotsissa.

19.3. 13:57

Ruotsalainen vapaaottelutähti Khamzat Chimaev, 28 muutti maahan 17-vuotiaana Tshetsheniasta turvapaikanhakijana vuonna 2011. Viime aikoina hän on kuitenkin viettänyt aikaansa enemmän vanhassa kuin nykyisessä kotimaassaan.

Näin on asian laita ainakin Chimaevin sometilien perusteella. Hän vaikuttaa treenaavan aktiivisesti Tshetsheniassa ja julkaisevan yhteiskuvia sekä Venäjään kuuluvan Tshetshenian tasavallan presidentin Ramzan Kadyrovin ja erikseen tämän jälkikasvun kanssa.

Asian on pannut merkille myös tshetshenialainen ihmisoikeusaktiivi Mansur Sadulaev.

Sadulaev antoi ruotsalaislehti Expressenille koruttoman arvion Chimaevin asemasta tasavallan propagandakoneistossa.

– Ymmärrän tietenkin, että Tshetsheniassa elävät ihmiset eivät voi lähteä ja heidän ylistettävä ja tuettava Kadyrovia. Mutta kun ihminen on jo lähtenyt, palaa silti takaisin ja alkaa levittää heidän propagandaansa, sille ei ole tekosyytä. Chimaevista on tullut Ramzan Kadyrovin sylikoira! Sadulaev naulasi lehdelle.

Chimaev on viettänyt Tshetsheniassa aikaansa muun muassa valmentamalla Kadyrovin teini-ikäisiä poikia.

UFC-tähti seisoi nurkkauksessa, kun 16-vuotias Ali Kadyrov debytoi vapaaottelukehässä joulukuussa.

Kadyrov voitti, mutta esimerkiksi toimittaja Karim Zidan kirjoitti Twitterissä matsin olleen ”ilmiselvästi sopupeliä”.

Chimaev on myös kuskannut Kadyrovin poikia treenaamaan ainakin Thaimaahan ja Dubaihin.

Putinin verikoiraksi luonnehdittu Kadyrov otti vallan itselleen, kun hänen isänsä – entinen presidentti Ahmat Kadyrov – kuoli pommituksessa vuonna 2007.

Ahmat Kadyrov lietsoi aikanaan sotaa Venäjää vastaan ja kehotti kansalaisiaan ”tappamaan jokaisen venäläisen, jonka näkevät”. Vladimir Putin käänsi kuitenkin hänen päänsä noustuaan valtaan 1990-luvun lopulla.

Putin antoi Ahmat Kadyroville vapaat kädet hallita tasavaltaansa haluamallaan tavalla, kunhan tekee sen Venäjän alaisuudessa.

Ramzan Kadyrov jatkaa isänsä tiellä ja johtaa Tshetsheniaa rautaisella otteella. Hänen hallintoaan syytetään muun muassa opposition kiduttamisesta, homoseksuaalien vainoamisesta ja median uhkailusta.

Expressenin haastatteleman asiantuntijan Oscar Jonssonin mukaan Tshetshenia on ”koko Venäjän ahdasmielisin ja sortavin alue”.

Lempinimellä Borz (suomeksi susi) tunnettu Chimaev debytoi UFC:ssä vuonna 2020. Nopeasti suureksi tähdeksi noussut ruotsalainen on voittanut kaikki 12 otteluaan UFC-kehissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?