Kommentti: Makwan Amirkhanin ura on nyt UFC:n johdon armoilla – tappio tuli valitettavan tuttuun tapaan

Suomalaisottelijalla on tyly ongelma: vastustajat tietävät liian hyvin, miten hänet voitetaan, kirjoittaa Jani Mesikämmen Lontoosta.

Vapaaottelun evoluutio on sulattanut Makwan Amirkhanin vahvuuksien kilpailuetua huomattavasti.

18.3. 23:14

Lontoo

Makwan Amirkhanin, 34, UFC-ura sai lauantaina Lontoossa entistä synkemmän käänteen. Suomalainen on hävinnyt nyt kuudesta viime ottelustaan viisi.

Ja mikä pahinta, tuorein tapa muistutti ikävän paljon aiempia takaiskuja.

Amirkhani lupaili ottelun alla tarjoilevansa loppuunmyydylle lontoolaisareenalle ”jotain sensaatiomaista” muutaman aiemman huippuesityksensä linjoilla, mutta hänen kiistattoman erikoisosaamisensa todistaminen jäi tälläkin kertaa haaveeksi.

Walesin Jack Shore taas oli ennen ottelua itsevarman nöyrä mahdollisuuksistaan aiempaa ylemmässä painoluokassa. Huippulupaus kuitenkin totesi enteilevästi, ettei Amirkhanin kannata antaa tehdä ”sitä mitä hän aina tekee”. Tätä suunnitelmaa nuorukainen toteutti mallikkaasti.

Koko vapaaottelumaailma tietää, miten räjähtävä ja vaarallinen painija Makwan Amirkhani on parhaimmillaan – siis tuoreena otteluiden alussa. Kutakuinkin kaikki tietävät ikävä kyllä myös sen, että tuo terä tylsyy nykyään valitettavan helposti.

Shore ei ujostellut haastaa Amirkhania painiin heti ottelun alkuhetkillä, mutta ennen kaikkea hän pysytteli tarkasti puolustaen pois vaaranpaikoista ensimmäisen erän ajan, vaikka suomalainen pääsikin viemään taistoa painillaan.

Toisessa erässä ottelu sai valitettavan tutunlaisen käänteen. Shore uskaltautui lähietäisyydelle, alkoi poimia painavia osumia ja käänsi jopa painitilanteet edukseen.

Amirkhani ei yksinkertaisesti näyttänyt jaksavan Shoren kyydissä – varsinkaan muutaman kovan osuman otettuaan. Lopulta hän hävisi itselleen hyvin epätyypillisesti luovuttamalla Shoren kuristusotteeseen.

Jack Shore tiesi tarkalleen mitä teki. Ja ennen kaikkea hän osoitti, miten lajin evoluutio on sulattanut Amirkhanin vahvuuksien kilpailuetua huomattavasti. Uuden sukupolven UFC-ottelijat ovat monipuolisia ja yhä useampi nollaa puolustuksellaan suomalaisen painikikat.

Ja koska kestävyys ei milloinkaan ole ollut Amirkhanin vahvuus urheilijana, huippukuntoiset kilpakumppanit kääntävät taistot nimiinsä suomalaisen koneen alkaessa yskähdellä.

Yli kahdeksan vuotta kestänyt Makwan Amirkhanin UFC-ura on nyt täysin amerikkalaispromootion johtoportaan armollisuuden varassa. Komean alkutaipaleen jälkeen saldona on seitsemän voittoa ja saman verran tappioita.

Potkuilta hän voi välttyä vain, jos joku vielä uskoo hänen ajoittain välähtelevään potentiaaliinsa – tai näkee Amirkhanissa vielä sopivan vastustajan seuraavalle Shoren kaltaiselle nousevalle kyvylle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?