HS: Suomalaisten kiekkofanien toilailusta raju seuraamus

Havis Amanda joudutaan korjaamaan.

Havis Amanda kirjaimellisesti peittyi juhlijoiden alle.

16.3. 10:23 | Päivitetty 16.3. 13:32

Helsingin keskustan ikoninen Havis Amanda -veistos siirretään vapun jälkeen konservoitavaksi. Koko suihkulähdekokonaisuus ja sen ympäristö peruskorjataan.

Helsingin kaupunki kertoi tiedotteessa, että Ville Vallgrenin suunnittelema teos on kokenut vuosien varrella kovia. Viimeksi ”Manta” päätyi jääkiekkofanien ekskursiokohteeksi, kun Suomi voitti viime toukokuussa MM-kultaa.

Monista varoituksista ja aneluista huolimatta Manta sai ylleen jälleen sinivalkoisen ihmisvyöryn. Veistos kesti, muttei selvinnyt kolhuitta.

Helsingin taidemuseon Hamin julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola kertoo Helsingin Sanomille uskovansa, että Mantan kokemat vahingot ovat todennäköisesti kaikki perua eri kansanjuhlista – valtaosin urheiluaiheisista sellaisista.

– Veistos on korvaamattoman arvokas taideteos eikä kiipeilyteline, Tappola sanoo puhelimessa.

– Kun Mantan pään päälle ja hartioille kiivetään, vaarassa ovat paitsi veistos myös juhlijat.

– Todennäköisesti kaikki pronssiveistoksen naarmut ja kolhut ovat tulleet kiipeilystä. Lisäksi lautasessa tai ylemmässä vesialtaassa, jonka päällä Manta seisoo, on repeämiä, joiden syytä ei tiedetä.

Konservointi aloitetaan vapun jälkeen, jotta normaali vapun juhliminen ja patsaan lakitus voidaan suorittaa perinteiden mukaisesti. Kaupungin mukaan vapun 2024 tilanne on tällä hetkellä auki, sillä kokonaisuuden korjaaminen voi kestää ensi vuoden kesään saakka.

Havis Amanda sai rinnalleen ei-toivottuja juhlijoita.

Myös suihkulähteen allas on suosittu sukelluspaikka kansanjuhlien aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?