Maastaveto on tehokas voimanostoliike, joka voi väärin tehtynä rikkoa selän.
Suomen Voimalajiliiton puheenjohtaja Jyrki Rantanen kertoo, miten liike tehdään oikeaoppisesti kehoa hajottamatta.
– Maastavedossa ei ole yhtä oikeaa tyyliä, vaan jokaiselle optimaalisin tekniikka riippuu oman kehon mittasuhteista, Rantanen kertoo.
Rantanen ja voimamieskilpailija Ville Naapuri näyttävät alla maastavedon mallisuorituksen.
1. Selän ja lantion aloituskulma kuntoon. Optimaalisessa kulmassa jalat ovat noston alussa noin 45 asteen kulmassa. Jalat asetetaan itselle sopivimmalle leveydelle, jotta lantio toimii luonnollisesti.
Yksi yleinen virhe on, että noston alkuvaiheessa pää jää pystyasentoon. Se rasittaa niskaa ja estää myös lantion luonnollista liikerataa.
Pään ja niskan pitäisi olla suorassa linjassa selkärangan kanssa.
2. Pää ja niska suoraksi jatkeeksi selkärangan kanssa.
Seuraavassa vaiheessa monilla nosto tapahtuu liikaa alaselän varassa takapuoli pystyssä. Silloin painoa ei irroteta lattiasta reisien ja lantion alueen voimilla.
Takapuolen pitäminen liian pystyssä voi siis rasittaa alaselkää.
Irrotus lantion ja jalkojen voimin. Vasta sitten alaselkä kovemmin mukaan.
Noston aikana alaselkä ei saisi päästä pyöristymään.
4. Tanko säärissä/reisissä kiinni koko noston ajan.
Suorituksen aikana kannattaa myös varoa, ettei ”pompauta” nostoja lattiasta. Pompautukset vaikeuttavat liikkeen aikaista painonhallintaa hetkellisesti.
5. Lantion aktiivinen käyttö loppuojennuksessa – älä kuitenkaan yliojenna.
Vamman riskejä maastavedon aikana lisäävät huonon tekniikan lisäksi liian yksipuolinen harjoittelu, pyrkiminen suuriin painoihin liian nopeasti sekä liikkuvuusharjoittelun, levon ja kehonhuollon laiminlyöminen.
Hyvällä tekniikalla tehty liike ei kuitenkaan ole vartalolle vaarallinen.
– Oikein suoritettuna, oman kehon optimitekniikalla ja maltillisilla kehitystavoitteilla tehtynä maastaveto on yksi parhaista koko kehon voiman kehittäjistä. Se parantaa selän ja takaketjun lihaskuntoa sekä mahdollisuuksia suoriutua arjen askareista hyvin vanhempanakin, Rantanen sanoo ja muistuttaa:
– Kovaa maastavetoharjoittelua ei sovi tehdä, jos siihen on lääketieteellisiä esteitä, kuten vaikkapa erittäin korkea verenpaine.
Naapuri näyttää mallisuorituksen myös videolla.