Armeijan aikana tapahtunut muutos johdatti Tino Ojalan, 21, EM-kultaan – ”Olen suoraan sanonut, että tuo on helpoin asia panna kuntoon”

Nuorten EM-kultaa voittanut Tino Ojala tiedettiin huikeaksi lahjakkuudeksi – jonka fysiikka petti kovissa paikoissa. Nyt valmentaja kertoo, miten asia pantiin kuntoon.

Tino Ojalasta ei tarvitse ilman paitaa pohtia, onko kyse urheilijasta vai ei.

16.3. 7:05

Tino Ojala liittyi tiistai-iltana Bukarestissa pieneen suomalaispainijoiden ryhmään. Ennen Pohjois-Helsingissä asuvaa Ojalaa, 21, vain Arvi Savolainen ja Petra Olli olivat saavuttaneet kultamitalin alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa.

Ojala saavutti kultamitalinsa sarjassa 63 kiloa kaadettuaan neljässä ottelussaan kovat vastustajat Kreikasta, Romaniasta, Ukrainasta ja Georgiasta.

Lue lisää: Tino Ojala paini EM-kultaa!

Voitto oli sinänsä yllätys, että Ojalan aiemmat sijoitukset nuorten arvoturnauksissa – 11, 13 ja 16 – eivät ole antaneet ymmärtää, että hän olisi kreikkalais-roomalaisessa niskanväännössä aivan suurin suomalaistoivo. Urheilijaa Helsingissä yhdessä Veli-Karri Suomisen kanssa valmentava, Painiliiton päävalmentajana työskentelevä Juha Lappalainen kertoo suoraan, mistä on ollut kyse.

– Tino on äärimmäisen urheilullinen, räjähtävä ja yleislahjakas kaveri, mutta se ei painissa yksinään riitä. Pitää olla armoton anaerobinen kestävyys, jota voidaan kutsua myös kivunsietokyvyksi. Se on ollut ongelma; hän ei ole aiemmin halunnut viedä itseään treeneissä ihan sinne äärimmäisille epämukavuusalueille. Valmennuksen oli pakko potkia sitä puolta kuntoon, Lappalainen kertoo.

Muutos alkoi Lappalaisen mukaan viime syksynä ajanjaksona, jota yleensä pidetään nuorelle urheilijalle hyvin vaikeana.

Jo aikuistenkin arvokisamitalistiksi ehtinyt Arvi Savolainen oli ennen Tino Ojalaa edellinen suomalainen alle 23-vuotiaiden Euroopan mestari. Hän voitti vuonna 2019.

– En väitä, että positiivinen muutos olisi armeijan ansiota, mutta ainakin se on tapahtunut armeijan aikana. Hänen aerobinen kuntonsa on parantunut selvästi, ja sen kautta myös mahdollisuus harjoitella noilla kovilla epämukavuusalueilla niin, että treeneistä myös palautuu.

Lue lisää: Arvi Savolaisen finaalitappio jätti hampaankoloon – Marko Yli-Hannuksela linjasi kovan tavoitteen tulevaisuuteen

– Olen kyllä suoraan sanonutkin, että tuo nyt on v...u helpoin asia panna kuntoon, mutta kuten aina, urheilijan täytyy itse oivaltaa tällaiset asiat.

Bukarestissa Ojala jaksoi ottelunsa majesteettisesti loppuun asti siinä missä aiemmilla kausilla viimeiset puolitoista minuuttia ovat olleet myrkkyä. Helsingin Hakaa läpi uransa edustanut painija on sinänsä erittäin rasvattomassa ja atleettisessa kunnossa.

Lue lisää: Suomen olympiatähti sai sydänkirurgiltaan erittäin helpottavan uutisen – ”Paljon pienempi juttu”

Ojala edustaa Suomea ehdottomasti samassa 63 kilon sarjassa vielä ensi syksynä Tampereella alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa, mutta sen jälkeen on edessä isoja ratkaisuja. 63-kiloisten mitaleista painitaan EM- ja MM-tasolla myös aikuisissa, mutta olympiasarjoja ovat 60 ja 67 kiloa.

Olympiamitaleita jaetaan nykyään vain kuudessa painoluokassa, MM- ja EM-mitaleita kymmenessä. Ojala on niin kireässä kunnossa, että sarjanvaihto 60-kiloisiin ei liene realismia.

– Ei sitä päätetty ole, mutta 67 kiloa on varmasti tällä hetkellä todennäköisin tuleva painoluokka Tinolle.

Jo miestenkin Suomen mestaruuksia voittanut Ojala on maan ykkösnimi 63-kiloisissa, mutta valmennusjohto ei ole vielä päättänyt, laitetaanko hänet ensimmäisiin miesten arvokisoihinsa jo tänä vuonna. Syyskuussa painitaan Belgradissa miesten maailmanmestaruuksista noin kuukautta ennen Tampereen nuorten MM-kisoja.

Serbiassa jaetaan sarjojen parhaille myös olympiapaikkoja Pariisiin.

– Turha sanoa, että mikään olisi nyt mahdotonta, kun kaveri on tuollaiseen flow-tilaan päässyt, Lappalainen naurahti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?