Brittiministerin Venäjä-linjaus suututti KOK:n – jyrkkä vastaus

Kansainvälinen olympiakomitean mukaan sponsorit eivät päätä, ketkä saavat urheilla olympiakisoissa.

Olympiarenkaat ovat jo esillä Pariisin kaupungintalon edustalla.

14.3. 9:57

Britannian urheiluasioista vastaava ministeri Lucy Frazer lähetti viime viikolla Kansainvälisen olympiakomitean suurimmille sponsoreille kirjeen, jossa hän vaati yhtiöitä painostamaan KOK:ta useissa huolenaiheissa liittyen venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailukiellon purkamiseen.

– Tiedämme, että urheilu ja politiikka ovat tiiviisti kytkeytyneet toisiin Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Venäjän ja Valko-Venäjän ei pidä sallia käyttää urheilua propagandatarkoituksiin, ministerin kirjeessä todettiin.

Frazer lähetti kirjeen esimerkiksi Coca-Colan, Intelin, Samsungin ja Visan maajohtajille Britanniassa.

– Emme hyväksy venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden päästämistä kilpailuihin niin kauan kuin huoliimme ei ole vastattu ja puolueettomien urheilijoiden mallista ei ole saatu selvyyttä, Frazer kirjoitti.

Maanantaina KOK julkaisi tiedotteen, jossa se kritisoi voimakkaasti Frazerin menettelyä. KOK:n mielestä hallitusten ei pitäisi sekaantua kansainvälisten urheilutapahtumien urheilijavalintoihin.

– Se merkitsisi nykymuotoisen urheilujärjestelmän loppua, KOK ilmoitti ja jatkoi perusteluita.

– Toivomme Britannian hallituksen kunnioittavan urheilun itsemääräämisoikeutta, mihin se on sitoutunut monissa päätöksissään, lausunnoissaan ja Yhdistyneiden kansakuntien päätöslauselmissa.

KOK:n tiedotteesta uutisoi Inside the Games -sivusto.

KOK:n pääyhteistyökumppanit maksavat valtavia summia, jotta ne saavat näkyvyyttä olympiakisojen yhteydessä. Frazer toivoo, että sponsorit ryhtyisivät vastustamaan KOK:n valitsemaa linjaa, jonka mukaan venäläiset halutaan mukaan Pariisin olympiakisoihin 2024.

Frazerin aloite osui KOK:ssa arkaan paikkaan.

– Olympiakisojen sponsorit eivät päätä, ketkä urheilijat osallistuvat olympiakisoihin, tiedotteessa sanottiin.

Lue lisää: Venäläiset päästettiin olympiakarsintoihin – uho alkoi heti: ”Näytämme voimamme”

KOK halusi myös näpäyttää Britanniaa tennikseen liittyvällä kommentillaan.

Tiedotteen lopussa KOK mainitsi USA:n Austinissa hiljattain pelatusta naisten ammattilaisturnauksesta, jonka loppuottelussa ukrainalainen Marta Kostjuk voitti Venäjän passin omistavan Varvara Gratshevan.

Viime kesänä venäläisiltä ja valkovenäläisiltä pelaajilta evättiin pääsy Wimbledonin tennisturnaukseen. Muissa maissa järjestettyihin tennisturnauksiin venäläiset ja valkovenäläiset pelaajat ovat päässeet.

Parhaillaan Britanniassa keskustellaan, otetaanko venäläiset ja valkovenäläiset pelaajat tulevana kesänä järjestettävään Wimbledonin turnaukseen. KOK ilmoitti seuraavansa tarkasti tätä keskustelua.

KOK:n mukaan olympiakisoihin osallistuminen on ihmisoikeus, jota kaikkien pitäisi kunnioittaa. Järjestön näkemys herättänyt laajaa vastustusta, koska lukuisten venäläisurheilijoiden tiedetään olevan osa maan puolustusvoimia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?