Teetkö tätä liikettä salilla? Ei ehkä kannattaisi – asiantuntija varoittaa: ”Liian riskialtista”

Maastaveto voi rikkoa selän, muistuttaa kehonrakentaja Tom Platz.

Tekniikan kannattaa olla kunnossa kuntosalilla.

13.3. 9:34 | Päivitetty 13.3. 16:44

Kehonrakennuksen legenda Tom Platz varoittaa kuntosaliharrastajia maastavedon vaaroista toisen kehonrakentajan David Hoffmannin YouTube-kanavallaan julkaisemalla videolla.

Platz puhui klassikkoliikkeen variantista suorin jaloin maastavedosta.

– Tein 1970-luvun alkuvuosina paljon suorin jaloin maastavetoja. Päätin jättää liikkeen sen jälkeen, kun kärsin pahoista selkäongelmista, Platz, nyt 67, totesi videolla.

Maastaveto, arkikielessä mave, on monen treenaajan harjoitusohjelman kulmakivi. Kutsutaanpa sitä jopa kuntosalien kuningasliikkeeksi. Maastaveto kuormittaa taka- ja etureisiä, pakaroita, ala- ja yläselkää sekä vatsan ja kyljen lihaksia, eli se on mitä mainioin yleisliike.

Suorin jaloin maastaveto suoritetaan ”normaalista” maastavedosta poiketen suorin jaloin.

Mutta kuten Platz huomauttaa, puutteellinen nostotekniikka tai liian isot painot voivat koitua kohtalokkaaksi. Maastaveto nimittäin rasittaa rajusti alaselkää ja olkapäitä.

– Mielestäni suorin jaloin maastavedon tekeminen on liian riskialtista. Treenaamisessa on aina kyse hyöty-riskisuhteesta – siitä, kuinka paljon on valmis ottamaan riskiä kehittyäkseen. Näitä asioita joutuu punnitsemaan treenatessa, hän sanoi videolla.

– Tiedän liikkeitä, jotka sisältävät vähemmän riskejä, mutta jotka ovat jopa maastavetoa tehokkaampia.

Tukkimaisista reisistään tunnettu Platz vannoi omalla aktiiviurallaan takakyykyn nimiin. Hänen kerrotaan tehneen 23 toiston takakyykkysarjan 225 kilolla. Hän mainitsi videolla saavansa riittävästi tehoja irti esimerkiksi takareisipenkistä.

Maastavedon maailmanennätys 501 kiloa on islantilaisen Hafthor Björnssonin nimissä.

Platz oli uransa huipulla 1970- ja 80-luvuilla. Hän sijoittui parhaimmillaan kolmanneksi Mr. Olympia -kisassa.

Artikkelia korjattu 13. maaliskuuta kello 16.40. Platz puhui suorin jaloin maastavedosta eikä perinteisestä mavesta. Lisäksi juttuun oli linkitetty väärä video. Platz varoitteli liikkeen vaaroista Hoffmannin neljä vuotta sitten julkaisemalla videolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?