Abi, 22, sai lääkäriltä täysin väärän diagnoosin – seuraukset olivat hirveät

Dramaattiset vaihteet läpi käynyt Abi Burton unelmoi nyt olympiakullasta.

Abi Burton (kesk.) Tokion olympialaisissa 2021.

11.3. 12:19

Brittiläinen rugbynpelaaja Abi Burton joutui nielemään karvaan pettymyksen Tokion olympialaisten rugby-7-pronssiottelussa vuonna 2021.

Nainen ei voinut siinä vaiheessa kuvitellakaan, millainen kärsimysnäytelmä hänellä olisi vielä edessään.

Burton kertoo nyt BBC:lle, että alkoi kisojen jälkeen tuntea olevansa alamaissa. Hänellä ei tuntunut olevan virtaa. Tuolloin 21-vuotiaalle urheilijalle määrättiin mielenterveyslääkkeitä.

Kesäkuussa 2022 Burton sai ensimmäisen kohtauksensa. Sitten hänen käytöksensä alkoi muuttua dramaattisesti.

Hän saattoi muuttua äkisti todella arasta ja passiivisesta henkilöstä aivan toiseen ääripäähän.

– Olin todella aggressiivinen vanhempiani, sisaruksiani ja jopa koiraa kohtaan, Burton kertoo BBC:lle.

Hän myös paljastaa, ettei oikein muista tätä vaihetta elämässään – vaikka pelasi samaan aikaan parikin rugbyn maajoukkueturnausta.

Kun kohtauksia alkoi tulla entistä tiuhempaan, Burton vietiin hoitoon. Lääkärit diagnosoivat, että hänellä on stressin aiheuttama psykoosi.

Burton vietti lähes kuukauden psykiatrisessa sairaalassa. Hänen vointinsa ja käytöksensä menivät vielä aiempaa huonompaan suuntaan.

– Sain hoitoa psykoosiin. He eivät sulkeneet pois mahdollisuutta autoimmuunisairaudesta, mutta ei sitä myöskään testattu, Burton sanoo.

Burtonin käyttäytyminen ja kohtaukset eivät parantuneet.

Naiselle avautui uusi mahdollisuus sen jälkeen, kun autoimmuunisairauksien tutkimushenkilöstön jäsen lähestyi hänen isäänsä.

– Hän sanoi isälleni: ”Luulen, että tyttärelläsi on jotakin fyysistä, ei psyykkistä”.

Testien jälkeen Burtonilla diagnosoitiin harvinainen autoimmuunienkefaliitti, joka ilmenee, kun kehon immuunijärjestelmä hyökkää vahingossa aivoihin.

Uuden diagnoosin jälkeen Burton siirrettiin toiseen sairaalaan odottelemaan hoitopaikan vapautumista.

– Olin niin huonossa kunnossa. Tönäisin ihmisiä pois tieltäni yrittäessäni paeta osastolta. Rugbytaklasin myös muutaman vartijan ilmeisesti yrittäessäni murtautua ovista, Burton muistelee.

Kun hoitopaikka vihdoin vapautui, Burtonin perhe teki kovan päätöksen. Abi vaivutettiin koomaan, jotta hän pystyi vastaanottamaan plasmanvaihtoja.

Hän oli koomassa kaikkiaan kolme viikkoa ja sairastui sinä aikana kahdesti keuhkokuumeeseen. Hän kuitenkin selvisi.

Kun Burton herätettiin, hän ei pystynyt aluksi kävelemään tai puhumaan.

Burton alkoi kuitenkin vihdoin toipua. Nyt hän on palannut maajoukkueen harjoituksiin ja unelmoi saavuttavansa olympiakultaa Pariisissa vuonna 2024.

Burton haluaa myös lisätä tietoutta autoimmuunienkefaliitista, jottei kenenkään muun tarvitsisi käydä läpi samaa kuin hän.

– Olisi voinut käydä niin, ettei minua olisi koskaan osattu diagnosoida oikein ja olisin voinut kuolla. On vaikea kuvitella, mikä lopputulos olisi voinut olla, Burton sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?