Pelottava vaara­tilanne Levillä: 9-vuotias tyttö roikkui korkeuksissa tuoli­hissistä isänsä käden varassa

Sivulliset laskijat auttoivat tytön alas tuolihissistä.

Levin Etelärinteen tuolihissillä sattui keskiviikkona vaaratilanne. Kuva vuodelta 2020.

1.3. 20:48

Kokkolalaisperheen talvilomamatka Leville sai ikävän käänteen keskiviikkona. Nelihenkinen perhe oli nousemassa yhtä matkaa Levin etelärinteen tuolihissiin, kun perheen 9-vuotias tytär horjahti, eikä päässyt kunnolla kyytiin.

Samalla kun hissi lähti nousemaan rinnettä ylös, jäi tyttö roikkumaan niin, että vain isän nopea reaktio pelasti tätä putoamasta kyydistä.

– Siinä, kun tyttö horjahti, niin vaimo pudottautui äkkiä kyydistä ja alkoi huutaa sekä heiluttaa kovasti, että saataisiin hissi pysäytettyä. Nappasin tyttöä niskasta kiinni. Emme saaneet hissin turvakaarta laskettua. Huusimme koko ajan apua, perheen isä Petteri Salo kertoo Ilta-Sanomille.

Salon mukaan myös kanssalaskijat alkoivat välittömästi huutaa herättääkseen hissivalvojien huomion, mutta hissi jatkoi matkaansa.

– Hissi nousee nopeasti, olimme melkein 10 metrin korkeudessa ennen kuin se saatiin pysähtymään. Hissi ehti mennä 40–50 metriä ennen pysähtymistä. Me vain huusimme koko ajan, että pysäyttäkää hissi. Vähän aikaa sitten keikuimme siinä, hissi peruuteltiin taaksepäin ja tyttö pudottautui alas.

Salon mukaan moni kanssalaskija havahtui äkkiä vaara­tilanteeseen ja meni seisomaan tuolihissin alle siltä varalta, että yhdeksänvuotias putoaisi. Lopulta, kun hissi oli peruuttanut matalammalle, tyttö tiputtautui alla odottaneiden laskijoiden käsiin ja turvaan.

– Onneksi kenellekään ei käynyt kuinkaan, säikähdyksellä selvittiin. Onneksi kukaan ei loukkaantunut, mutta onhan tuollainen järkyttävää nuorille tytöille.

Salon perheeseen kuuluu lisäksi 13-vuotias tytär, joka hänkin oli hissin kyydissä.

Salo kertoo menneensä valvontakoppiin katsoakseen, miten tilanteen on nähnyt sieltä käsin.

– Meille tuli selityksiä niitä näitä. Selvää kuitenkin on, että valvonta on tässä kohtaa pettänyt. Hengenvaarallinen tilanne se oli.

– Seurasin tilannetta varmaan puoli tuntia siellä valvonta­huoneessa ja kun tuli tilanteita, että hissipuomi jäi joltain ylös, niin hissi stopattiin nopeasti. Meidän kohdalla reagointi oli paljon hitaampaa. Ei ole mitenkään mahdollista, että sitä ei olisi huomannut, jos joku olisi siellä kopissa ollut.

Levin toimitusjohtaja Jouni Palosaari kertoo IS:lle, että videotallenne tilanteesta käydään läpi huomenna. Hän ei ollut paikalla Levillä onnettomuus­hetkellä vaan on Euroopassa.

– Kello 16 tapahtui tuoliinmeno, joka epäonnistui. Sen johdosta hissi pysäytettiin, peruutettiin takaisin ja lapsi saatiin pois hissistä. Teemme tilanteesta asianmukaisen selvityksen, Palosaari kertoo.

Toimitusjohtajan mukaan tilanteesta on valvonta­kamera­tallenne, joka tutkitaan torstaina.

– Meillä on hissillä jatkuva valvonta ja seuraamme lähtöjä. Valvoja huomasi tilanteen, pysäytti hissin.

Palosaaren mukaan hissin valvojat reagoivat tilanteessa hänen saamansa käsityksen mukaan täysin normaalisti.

– Jos äkkiä pistää hissistä vauhdit poikki, niin kaikki tuolit alkavat heilua kovasti, ja silloin jos joku roikkuu niin kyllä putoaa kyydistä. Sen takia hissit ajetaan hiljaa pysähdyksiin, peruutetaan rauhassa ja hoidetaan asia kuntoon, kuten tässä tapauksessa tehtiin. Ainahan heille, joita asia koskettaa, jokainen hetki tuntuu liian pitkältä. Turvallisuus pitää ottaa huomioon ja asiat pitää hoitaa rauhassa.

Onko teillä mitään mitä, haluatte perheelle sanoa heidän kokemuksestaan?

– On pyritty toimimaan oikein, ja isot hissit, jotka ovat viime vuosina Suomeen tulleet ovat uutta teknologiaa. Se vaatii tottumista. Lapsi on toiminut oikein ja vanhemmat ovat toimineet oikein. En näe sen kummempaa sanottavaa tähän asiaan.

Perheenisä Salolle jäi huono vaikutelma henkilökunnan toiminnasta välikohtauksen jälkeen.

– Soitin Levin hissipäällikölle, joka antoi hyvin tylyn vastauksen ja ilmoitti, ettei tule paikalle. Ei jäänyt hyvä fiilis.

Palosaaren mukaan on mahdollista, ettei hissi­päällikkö ollut lainkaan Levillä paikan päällä, mikä saattoi estää hänen saapumisensa selvittämään tilannetta.

Tämän jälkeen Salo soitti hätänumeroon tapauksen johdosta, ja sieltä neuvottiin olemaan tarvittaessa poliisiin yhteydessä.

– Otan huomenna yhteyttä Kittilän poliisiin ja harkitsen rikosilmoituksen tekemistä. Puhun vielä poliisin kanssa, että mikä on oikea protokolla tällaisessa tilanteessa, että homma lähtee purkautumaan, koska kyllä tämä asia pitää selvittää, että miten näin pääsi käymään.

– Vaaratilanne­selvitys olisi hyvä tehdä ihan heidän oman turvallisuutensa takia. Jos jotain parannettavaa on, niin sitten sen pystyisi tekemään – ettei näin kävisi jollekin muulle. Tapahtunutta ei saa poistettua, mutta jatkoa varten turvallisuus­tilanne pitäisi selvittää.

Salon perheelle keskiviikko oli viimeinen täysi päivä Levillä, sen jälkeen alkaa automatka takaisin kohti Kokkolaa.

– Tytöt olivat odottaneet tuolihissiin pääsyä koko reissumme ajan. Kahtena edellisenä päivänä tuuli oli ollut niin kovaa, että hissit eivät olleet auki. Tänään pääsi, ja kävikin näin. Pari kertaa aiemmin olimme päässeet hissiin ihan hyvin. Oikein harmittaa, kun olin aiemmin monta kertaa sanonut, ettei tuolihissejä tarvitse jännittää.

– Onnettomuuden jälkeen sanoin tytöille, että jos vaan tohditte, niin käydään vielä kerran tuolihissillä rinteessä, ettei jää mitään traumoja. Kävimme vielä kerran nousemassa ylös ja laskemassa, saimme vähän tärinää pois käsistä ja jaloista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?