Suomipopin tähtijuontaja jysäytti jymypaukun – ”Ei tällaista tapahdu kuin saduissa”

Janne Saarisen olympiaprojekti alkoi heti lupaavasti. Lillehammer kutsuu.

Janne Saarinen ei ollut uskoa suoritustaan todeksi.

27.2. 18:46

Tammikuun lopussa uutisoitiin radiojuontaja Janne Saarisen suorassa lähetyksessä laukomista polleista kelkkailupuheista.

Suomen kelkkailuliiton puheenjohtaja Jani Tilvis soitti välittömästi Saariselle ja kutsui tämän kokeilemaan lajia.

Lue lisää: Absurdi hetki suorassa lähetyksessä: Suomipopin juontaja soitti suutaan – kohta studioon tuli tyrmäävä puhelu: ”Mitä helvettiä!”

Saarinen, 27, matkusti Latvian Siguldaan ja sukelsi heti ohjaskelkkaränniin. Nyt, kuukausi myöhemmin Saarinen oli taas Siguldassa – ja jysäytti jymypaukun.

Hän selvitti Suomen maajoukkuekarsinnassa paikkansa maaliskuussa Norjan Lillehammerissa käytävään Nordic Cupiin eli Pohjoismaiden mestaruuskisoihin, jonne myös lajin mahtimaa Saksa hakee osallistumislupaa.

– Ihan käsittämätöntä! Lillehammer kutsuu, Latviasta tavoitettu Saarinen hehkuttaa.

– Heti, kun pääsin maalin tiesin, että nyt oli todella hyvä lasku. Katsoin kellotaululle, ja siellä se aika komeili. On tätä vielä vaikea uskoa.

Vielä viimeistä edellisellä yrityksellään Saarinen kolaroi, ja kisapaikan lunastaminen jäi viimeisen laskun varaan. Suomen uusi kelkkailutoivo kesti kuitenkin paineet ja rynnisti viimeisellä laskulla kisakoneeseen.

Täysin puskista Suomen kelkkailumaajoukkueeseen liittynyt Saarinen ei suinkaan lähtenyt vain kokeilemaan lajia. Hän tähtää Milano–Cortinan olympiaränniin vuodelle 2026.

– Täällä oli laskemassa myös Latvian ja Saksan kärkilaskijoita. Suomalaiset laskivat Kazakstanin naisten maajoukkueen vanhoilla kelkoilla, joista on maksettu tuhat euroa. On se vähän erilaista, kun viereen iskee Saksan porukka aivan tuliterillä kelkoille.

– Mutta pieni kelkkakääpiömaa Suomi vain ponnistaa. Vamos, saatana, kaikesta päätellen kelkkailusta toden teolla syttynyt Saarinen intoilee.

  • Saarisen laskuvideoita voit katsoa alla olevasta upotuksesta klikkaamalla sivulle.

Kelkkailuliiton puheenjohtaja Tilviskin oli Saarisen suorituksesta kuin puulla päähän lyöty.

– Eihän tällaista tapahdu kuin saduissa. Iso juttu meille kaikille, ja etenkin hyvä hauiksen näyttö muille maille, Tilvis sanoo.

– Suomen toiminnalle ja olympiahaaveille on yksi toisensa jälkeen naureskellut. Se, että osataankin laskea, tulee yllätyksenä, vaikka pohjolassa se tulee meille jo äidinmaidosta, Tilvis jatkaa.

Saarisen lisäksi Nordic Cupiin suomalaislaskijoista tiensä selvittivät Walter Vikström, Pietari Sillasto, Manu Orpana ja Anni Valkeinen.

Seuraaviin talviolympialaisiin on aikaa vielä kolme vuotta. Suomella ei ole koskaan ollut edustajaa olympiakelkkailussa, mutta Saarinen aikoo muuttaa tämän.

– Kyllähän tällaiset onnistumiset ruokkivat ajatusta. Unelma elää ja hengittää! Onneksi tässä on aikaa vielä treenata. Olympiakarsinnat kun alkavat vasta lokakuussa 2024, Saarinen sanoo.

Nordic Cup kisataan Norjan Lillehammerissa 10.–12. maaliskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?