Liisa Lilja, 30, sai lohduttoman diagnoosin – ”Dialyysilaite pitää minut kiinni elämässä”

Kahdeksan arvokisamitalia voittaneen Liisa Liljan molemmat munuaiset jouduttiin poistamaan alkuvuodesta.

Kahdeksan arvokisamitalia paratriathlonissa saavuttanut Liisa Lilja joutuu lopettamaan uransa munuaisvaurion vuoksi. Kuva kesältä 2021, jolloin porilainen valmistautui Tokion paralympialaisiin. Kisat jäivät häneltä lopulta väliin loukkaantumisen takia.

20.2. 13:13

Paratriahtlonin moninkertainen arvokisamitalisti Liisa Lilja lopettaa urheilu-uransa munuaisvaurion vuoksi. Liljan, 30, molemmat munuaiset jouduttiin poistamaan alkuvuodesta, ja hän on parhaillaan dialyysihoidossa.

Munuaisvaurio kehittyi Liljalle lapsena sairastetun syövän ja sytostaattihoitojen myötä. Munuaisten toiminta heikkeni hiljalleen viime vuosien aikana, ja isommat ongelmat alkoivat viime vuoden marraskuusta lähtien.

– Tilanteesta konsultoitiin lääkäreitä ympäri maailmaa, mutta lopulta ainoana keinona oli molempien munuaisten poisto ja dialyysin aloitus. Huippu-urheilu-uran jatkaminen on näin ollen mahdotonta, Lilja kertoo Suomen paralympiakomitean tiedotteessa.

– Olisin halunnut päättää urani Pariisin paralympialaisiin. Tammikuussa vielä virittelin huippukuntoa, mutta muutama viikko myöhemmin minut pitää kiinni elämässä dialyysilaite.

Lilja kilpaili alaraaja-amputoitujen PTS2-luokassa ja saavutti urallaan kahdeksan arvokisamitalia. Niistä kirkkaimmat olivat MM-kulta Rotterdamissa ja EM-kulta Kitzbühelissä. Porilainen saavutti molemmat mestaruutensa vuonna 2017.

MM-kisoista Lilja keräsi mitaleita täyden värisuoran. EM-kisoissa hän sai kullan lisäksi neljä hopeaa. Vuonna 2016 hän sijoittui Rio de Janeiron paralympialaisissa neljänneksi.

– Kiitollisena voin kuitenkin katsoa uraani. Pystyin kilpailemaan kestävyysurheilun ehdottomalla huipulla yli viisi vuotta ja 15 vuotta kestävyysurheilun parissa, Lilja sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?