Annimari Korte latasi täyslaidallisen kohutusta rahasopasta – näin vastaa Olympiakomitea

Leena Paavolainen taustoittaa rahanjaon perusteita.

Leena Paavolainen avasi urheilija-apurahan jaon perusteita.

19.2. 20:58

Vuosittain jaettavat urheilijoiden apurahat puhuttivat jälleen viime viikolla, kun päätökset tuen kohteista ja suuruuksista per urheilija julkistettiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tekee apurahapäätöksiä Suomen olympiakomitean ehdotusten pohjalta.

Vakiintuneen tavan mukaisesti Suomen urheiluliitto lähetti muiden lajiliittojen tapaan Olympiakomitealle oman rankinglistansa apurahansaajien paremmuusjärjestyksestä.

Osa urheilijoista, Annimari Korte heidän joukossaan, uskoo Olympiakomitean myllänneen listaa uusiksi. Korte jäi kokonaan ilman apurahaa täksi kaudeksi.

Korte kertoi näkemyksiään asiasta Ilta-Sanomille lauantaina.

Lue lisää: Annimari Korte pöyristyi kohupäätöksestä – lataa nyt täyslaidallisen yleisurheiluväen suututtaneesta rahasopasta

Olympiakomitean laji- ja kisaohjelmien johtaja Leena Paavolainen kertoo nyt IS:lle, että tänä vuonna tehtävät ratkaisut olivat vaikeita, koska viime vuosi oli ”erittäin laajalla rintamalla” menestyksekäs. Apurahakelpoisia urheilijoita oli aiempaa enemmän, mutta jaettava summa pysyi samana.

Paavolainen korostaa, ettei kommentoi yksittäistapauksia, vaan ainoastaan yleisellä tasolla.

– Lajiliittojen rankinglistat eivät ole apurahaesitystä tai päätöksiä tehtäessä sitovia, koska yksittäisen lajin edustajilla ei ole tietoa muiden lajien tilanteesta ja kokonaisuudesta, johon kaikki suhteutuu. Huippu-urheiluyksikön tehtävänä on katsoa kaikkien lajien urheilijoiden muodostamaa kokonaisuutta suhteessa jaettavaan rahamäärään ja apurahakriteereihin, Paavolainen taustoittaa IS:lle sähköpostitse.

– Jouduimme esityksessämme nostamaan eri kategorioihin oikeuttavaa rimaa aiempaa korkeammalle.

Korte kertoo ymmärtäneensä, että Olympiakomitealla ei ollut listaa rukatessaan käytössään lainkaan yleisurheilun asiantuntijaa. Hän haki puolikasta tukea eli 10 000 euroa, muttei saanut sitäkään.

– Olin saanut Urheiluliitolta tiedon, että sen kymppitonnin pitäisi olla itsestäänselvyys, koska olen rankingin keskipaikkeilla, Korte päivitteli lauantaina.

Annimari Korte kritisoi Olympiakomitean päätöksentekoprosessia.

Paavolaisen mukaan Olympiakomitealla oli käytössään paljon erilaisia tieto- ja arviointilähteitä.

– Lajiliitot ja lajien valmennuksen asiantuntijat ovat myös mukana apurahavalmistelujen eri vaiheissa. Muita elementtejä ovat mm. laaja data- ja tulosseuranta sekä eri alojen asiantuntija-arviot kunkin urheilijan urasta ja menestysnäkymistä.

Paavolainen sanoo, että kriteerit ovat yhdenmukaiset ja kaikille samat. Ne ovat kaikkien nähtävillä etukäteen.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan myös kaksi muuta kesälajien urheilijaa aikoo valittaa apurahapäätöksistä.

Ilta-Sanomat yritti sunnuntaina tavoittaa opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkolaa kommentoimaan apurahavalintoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?