Neuvostoliittoa ihannoiva dokumentti lävähti tv-ruutuun – näin Yle kommentoi

TV2:lla näytettiin sunnuntaina Neuvostoliiton jääkiekkojoukkueesta kertova dokumentti. Päätös on herättänyt keskustelua.

Valmentaja Anatolij Tarassov nostettiin ilmaan Neuvostoliiton voitettua jääkiekon MM-kisat vuonna 1971.

Yle TV2 näytti sunnuntaina Ihmeitä jäällä -dokumentin, joka kertoo Neuvostoliiton menestyksekkäästä jääkiekkojoukkueesta, joka tunnettiin myös nimellä Punakone.

Dokumentin esittäminen on herättänyt keskustelua Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia.

Länsimaat ovat asettaneet Venäjälle pakotteita, ja esimerkiksi venäläiset urheilijat ovat suljettu kansainvälisten kilpailujen ulkopuolelle.

TV2:n kanavapäällikkö Sasha Ikonen on tyytyväinen dokumentin herättämään kiinnostukseen.

– Dokumentin on nähnyt yli 150 000 katsojaa eli tämä aihe selvästi kiinnostaa suomalaisia, Ikonen toteaa Ilta-Sanomille.

Ikosen mukaan dokumentti päätettiin näyttää, koska se on tehty laadukkaasti ja se käsittelee merkittävää aihetta. Dokumentin näyttämistä pohjustettiin kanavalla Urheilustudion lähetyksessä.

Urheilustudiossa dokumenttia pohjustivat tutkija Markku Jokisipilä, joka on kirjoittanut Punakoneesta kirjan, ja Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela.

He keskustelivat muun muassa siitä, pitäisikö venäläisiä tuoda mukaan kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

Dokumentti toimi kimmokkeena laajemmalle aihetta käsittelevälle keskustelulle.

– Keskustelimme dokumenttiin liittyen etenkin Vjatsheslav Fetisovista, joka on elokuvan pääroolissa. Hän oli vapauden esitaistelija Neuvostoliiton diktatuuria sekä sortoa vastaan ja nyt hän pyrkii palauttamaan takaisin sen Neuvostoliiton, jota vastaan itse taisteli.

Fetisov, 64, oli Neuvostoliiton maajoukkueen huippupuolustaja. Hän pääsi NHL:ään, kun oli ensin vuosia kapinoinut neuvostojärjestelmää vastaan.

Vladimir Putin nimesi Fetisovin urheiluministeriksi vuonna 2002. Fetisov tukee nykyään avoimesti Putinia ja Venäjän sotatoimia Ukrainassa, minkä takia Euroopan unioni asetti hänet pakotelistalle.

Lue lisää: Yhdysvallat lisäsi satoja venäläisiä pakotelistalle – joukossa Venäjän suurin jääkiekkolegenda

– Kävimme Urheilustudiossa tarkasti läpi, miten kyseenalaisesti Fetisov toimii. Tarkoituksenamme ei ole missään nimessä markkinoida Venäjää tai venäläisten urheilijoiden tuomista mukaan esimerkiksi olympialaisiin.

Yleisradio on saanut kielteistä palautetta dokumentin esittämisestä. Ikonen ymmärtää, miksi dokumentin näyttämistä kyseenalaistetaan, mutta hänestä on tärkeää keskustella avoimesti Venäjään liittyvistä asioista.

– Ihmisten pitää tietää historiasta, jotta he pystyvät ymmärtämään nykypäivää paremmin. Tarkoitus ei ollut ylistää punakonetta, vaan näyttää, miten joukkueessa taisteltiin sortokonetta vastaan. Halusimme osoittaa, että itänaapurissa ei ole muuttunut mikään.

– On aina ikävää, jos joku pahoittaa mielensä. Jos joku katsoo dokumentin lisäksi Urheilustudion lähetyksen ja siitä huolimatta närkästyy, me emme pysty enää auttamaan, Ikonen selittää.

Dokumentti on yhä nähtävillä Yle Areenassa, eikä sitä Ikosen mukaan näillä näkymin poisteta sieltä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?