Vladimir Putin nappasi ökysormuksen ja puhui ”tappamisesta” – totuus häkellyttävästä tapahtuma­sarjasta ei ole vieläkään selvinnyt

Vuoden 2005 Super Bowlin jälkimainingit ovat nousseet uudelleen esiin.

NFL-joukkue New England Patriotsin omistaja Robert Kraft tapasi Vladimir Putinin Venäjällä 2005. Tapaamisen aikana Kraftin arvokas mestaruussormus livahti Putinin taskuun.

12.2. 13:22

Amerikkalaiset kotitaloudet pysähtyvät sunnuntai-iltana seuraamaan amerikkalaisen jalkapallon kauden huipentavaa Super Bowlia.

NFL:n loppuottelussa Kansas City Chiefsin haastaa Philadelphia Eagles, jonka vuoden 2005 finaaliottelu on noussut uudelleen esiin.

Muun muassa brittiaviisi Express on kerrannut häkellyttävää tapahtumasarjaa, jossa Venäjän presidentti Vladimir Putinin väitetään varastaneen Super Bowlin mestaruussormuksen.

Vuoden 2005 Super Bowlissa Tom Bradyn New England Patriots kukisti Eaglesin 24–21. Mestarijoukkue Patriotsin omistaja Robert Kraft tapasi myöhemmin Putinin ja esitteli tälle mestaruussormusta. Arvoesineessä oli 124 timanttia.

Tapaamisesta alkoi vyyhti, joka ei ole selvinnyt tähän päivään mennessä.

Kraftin, 81, mukaan Putin vei häikäilemättömästi sormuksen hänen kädestään.

– Otin sormuksen pois ja näytin sitä Putinille. Hän laittoi sen sormeensa ja sanoi: ”Voisin tappaa tällä jonkun”. Ojensin käteni, mutta hän laittoi sormuksen taskuunsa. Sitten kolme KGB:n miestä ympäröi hänet ja he kävelivät pois, Kraft kertoi tapahtumista 2013.

Robert Kraft on monimiljardööri ja NFL-seura New England Patriotsin omistaja.

Soppa muuttui sakeammaksi, kun Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov väitti Kraftin lahjoittaneen sormuksen Putinille. Peskov kertoi seisseensä tuolloin Putinin vieressä ja todistaneensa, miten Kraft antaa sormuksen Putinille lahjaksi.

Kraft ehti kerran mainita antaneensa sormuksen Putinille, mutta muutti sittemmin tarinaa uudelleen.

Kraft vaati sormusta takaisin, mutta hänen kerrotaan luopuneen aikeista saatuaan puhelun Valkoisesta talosta. Yhdysvaltain hallinnon mukaan maiden välisten diplomaattisuhteiden takia oli parempi, että Kraft oli antanut sormuksen lahjana.

– En todella tehnyt niin. Minulla oli tunneside siihen sormukseen. Siinä on nimeni kaiverrettuna, Kraft kertoi.

Patriotsin menestyksestä kertovassa Jeff Benedictin kirjoittamassa teoksessa The Dynasty kuvailtiin, että Kremlin kertoma tarina sopi paremmin sen hetkiseen maailmantilaan.

– Kuva koruja USA:n arvostetuimman urheilujoukkueen omistajalta varastavasta Venäjän presidentistä olisi haitannut jo ennestään horjuvia diplomaattisuhteita kahden suurvallan välillä, Benedict luonnehti kirjassaan.

Monimiljardööri Kraft on juhlinut Super Bowlin voittoa kuusi kertaa. Edellisen kerran Patriots voitti Super Bowlin 2019.

Vuonna 2017 Barack Obaman kerrottiin taivutelleen Putinia palauttamaan sormuksen, tuloksetta. Tiettävästi samaa yritti presidenttikaudellaan myös Kraftin ystävänä tunnettu Donald Trump.

Lue lisää: Vladimir Putin vei Super Bowl -voittajan kallisarvoisen timanttisormuksen – nyt apuun kutsuttiin Donald Trump

Ökysormuksen arvoksi on arvioitu vähintään 25 000 dollaria eli noin 23 000 euroa.

New England Patriotsin vuoden 2005 mestarijoukkueen pelaajat Dan Koppen, Larry Izzo ja Lonnie Paxton esittelivät mestaruussormuksiaan.

TÄMÄn Vuoden Super Bowl pelataan Suomen aikaa maanantain vastaisena yönä kello 1.30. Kansas City on voittanut mestaruuden kahdesti ja Philadelphia kerran.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?