KOK:lle lisää painetta: 35 maan ryhmä vaatii Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden hyllytyksen jatkamista

Muun muassa Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Britannia ja Pohjoismaat vaativat, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät saa osallistua Pariisin vuoden 2024 olympialaisiin.

Kesäolympialaiset järjestetään Pariisissa vuonna 2024.

10.2. 21:54

Kaikkiaan 35 maan ryhmä vaatii, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat eivät saa osallistua Pariisin vuoden 2024 olympialaisiin. Kannanotosta ilmoitti Liettuan urheiluministeri Jurgita Siugzdiniene, uutistoimisto Reuteres kertoo.

35 maan ryhmään kuuluvat kaikkien Pohjoismaiden lisäksi muun muassa Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Britannia, Japani, Ukraina ja Baltian maat.

– Olemme menossa oikeaan suuntaan, sillä emme tarvitse boikotteja, koska nämä kaikki maat ovat yksimielisiä, Siugzdiniene sanoi.

Liettuan urheiluministeriön tiedottaja kertoi aiemmin perjantaina, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistui verkkokokoukseen yhdessä 35 ministerin kanssa. Keskustelun aiheena oli juuri Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden hyllytys.

Tiedottajan mukaan Zelenskyin viesti osallistujille oli, että puolueettomuuden periaatteita ei voida soveltaa Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Ukraina on uhannut olympialaisia boikotilla, jos venäläiset ja valkovenäläiset saavat osallistua olympialaisiin. Esimerkiksi raskaansarjan mestarinyrkkeilijä Oleksandr Usyk on sanonut, että venäläisten voittaisivat ”veren, kuoleman ja kyynelten mitaleja”, jos heidän sallitaan osallistua.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach on vaatinut Ukrainaa luopumaan boikottiuhasta.

KOK on halukas avaaman oven Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoille neutraaleina urheilijoina eli ilman maatunnuksia. KOK:n mielestä kielto rikkoo olympialaisten sääntöjä.

Puolan urheiluministeri Kamil Bortniczuk ehdottaa, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat osallistua pakolaisten olympiajoukkueessa. Samaa ehdotti jo aiemmin Pariisin pormestari Anne Hidalgo.

Bortniczukin mukaan pakolaisten joukkueeseen hyväksyttäisiin maiden toisinajattelijat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?