Benjamin, 27, on törsännyt kaikki rahansa dopingiin – ”Kun on kerran sen kokenut, tunteesta ei halua luopua”

Kaikki rahansa aineisiin laittava mies tiedostaa vakavat terveysriskit. Silti hän uskoo käyttävänsä dopingaineita koko loppuelämänsä ajan.

Benjamin kertoi avoimesti siitä, miksi hän käyttää anabolisia steroideja.

9.2. 14:09

Kun Benjamin esitteli muskeleitaan tyttöystävälleen, tämän leuka oli pudota lattiaan. Mielitietty hämmästeli, että miten ihmeessä lihakset olivat kasvaneet niin paljon vajaassa viikossa.

No, internetistä tilatuilla pillereillä oli osuutta asiaan.

Kun muut ihmiset alkoivat tarkastella 27-vuotiasta eri tavalla kuin ennen, se tuntui miehestä hyvältä. Silti hän oli samaan aikaan myös vihainen.

– En halunnut ensin myöntää itselleni, miten paljon pidin siitä, miten he minua kohtelivat, hän kertoo ruotsalaislehti Expressenin haastattelussa.

Mies tuli omilla kasvoillaan myös kameran eteen.

Kurinalainen kuntosaliharjoittelu, tarkasti valittu ja mitattu ruokavalio sekä ihan mukavasti pullistuneen lihakset eivät kuitenkaan riittäneet.

Hän halusi vielä enemmän. Benjamin hankki käsiinsä anabolisia steroideja, joita hän alkoi pistää kehoonsa.

– Se oli helvetin pelottavaa. Kun sen on tehnyt kerran, paluuta ei ole. Aina voi lopettaa, mutta neitsyys on mennyt.

Benjamin ottaa anabolisia steroideja saadakseen kaiken irti kropastaan. Hän haluaa myös menestyä kehonrakennuskilpailuissa.

Tukholmalainen kertoo puntaroineensa riskejä ennen astumista viivan toiselle puolelle.

Dopingaineiden käyttäjä ottaa riskin vakavista terveyshaitoista. Hintana voi olla jopa äkillinen kuolema.

Duodecimin terveyskirjaston mukaan anabolisten steroidien eri haittavaikutukset terveille ihmisille ovat suuret. Anabolisten steroidit ovat miessukuhormonin eli testosteronin tapaan vaikuttavia hormonivalmisteita.

Käytössä olevia synteettisiä valmisteita ovat esimerkiksi nandroloni, metandenoni, testosteronin eri johdokset, tremboloni, stanotsololi, oksimetoloni, oksandroloni ja fluoksimesteroli.

Duocemin mukaan niiden käyttö vaikuttaa ihmisen mielialoihin. Kaikki on mahdollista euforian ja masennuksen välillä. Myös aggressiivisuus ja univaikeudet ovat yleisiä.

Douppaajien sukuhormonien tuotanto vähenee voimakkaasti tai loppuu kokonaan. Miehillä libido voimistuu aluksi. Myöhemmin se heikkenee. Seksuaalisesti innokkaasta hahmosta voi tulla lopulta impotentti.

Anabolisia steroideja käyttävillä miehillä esiintyy myös siittiöiden katoa, kivesten surkastumista, eturauhasen liikakasvua, eturauhassyöpää ja rintojen kasvua.

Myös sydäntautien ja sydäninfarktien vaara kasvaa, veren kolesteroliarvot huonontuvat, verenpaine kohoaa ja maksan toiminta häiriintyy usein.

Anabolisten steroidien käyttäminen näkyy myös päällepäin. Hiukset ja iho muuttuvat rasvaisiksi, akne leviää ja kehoon ilmestyy arpijuovia, kun ihonalainen kudos alkaa revetä helposti. Miehillä kaljuuntuminen lisääntyy.

Benjamin ei usko saavansa sydänkohtausta. Hän kertoo olevansa tietoinen siitä, mitä aineita ja miten paljon niitä hän käyttää.

Mies kertoo, että hänellä on ollut useita fyysisiä sivuvaikutuksia: selkäakne, hiustenlähtö ja rintojen suureneminen. Niiden takia hän käyttää eri lääkkeitä.

Apteekista saatavat lääkkeet ja laittomat aineet maksavat runsaasti.

– Olen laittanut kaikki rahani niihin. Totuus on se, että jos olet kunnianhimoinen, kattoa rahankäytölle ei ole.

Hän tunnistaa tukevansa dopingaineita ostaessaan rikollista toimintaa mutta ei koe sitä ongelmaksi.

– He auttavat minua saavuttamaan tavoitteeni. Mielestäni näissä aineissa ole mitään väärää. En tee mitään väärin. Enkä loukkaa ketään muuta. Jos jotain (pahaa) tapahtuu, se tapahtuu minulle. Jokaisen pitäisi saada kehollaan, mitä kukin haluaa.

Ruotsalaismies uskoo, että hän jatkaa anabolisten steroidien käyttöä koko loppuelämänsä ajan.

– Haluan olla aiempaa isompikokoisempi. Pelkään, että mitä tapahtuu, jos lopetan aineiden käytön. Kun on kehittänyt vartalonsa lihaksikkaaksi, saa miehiltä kunnioitusta ja naisilta huomiota. Kun on kerran sen kokenut, tunteesta ei halua luopua, vaan sen menettämistä todella pelkää.

Expressenin artikkelissa huomautetaan, että tyypillinen ruotsalainen dopinginkäyttäjä ei ole eliittiurheilija tai perinteisten lajien edustaja, vaan samankaltainen kuin Benjamin.

Ruotsissa tyypillisin douppaaja on 18–34-vuotias kuntosalilla säännöllisesti käyvä mies, käy ilmi Ruotsin kansanterveyslaitoksen tilastoista.

Päihdelinkki.fi:n mukaan Suomen suurin dopingaineiden käyttäjäkunta löytyy tavallisten kuntoilijoiden joukosta ja kuntoilun puolella motiivit liittyvät usein oman kehon muokkaamiseen.

Päihdetutkimukseen perustuvan arvion mukaan noin yksi prosentti suomalaisesta väestöstä on joskus käyttänyt tai kokeillut dopingaineita. Sen mukaan asian tilastointi on haasteellista: käyttöön liittyy häpeää ja suurin osa ei myönnä dopingaineiden käyttöä edes haittavaikutusten ilmetessä.

Lue lisää: Suomessa arviolta jopa 7 000 dopingin käyttäjää – asiantuntija varoittaa yleisestä kierteestä

Kuntodopingia on kartoitettu osana THL:n toteuttamaa päihdetutkimusta vuodesta 2010 lähtien. Kuntodopingin käyttö on pysynyt Suomessa samalla tasolla jo pidempään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?