Pohjoismailta yhteinen ulostulo Venäjän urheilusta

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin olympiakomiteat ottivat kantaa.

Kuvituskuva.

7.2. 20:33

Pohjoismaiden olympiakomiteat haluavat jatkaa Venäjän ja Valko-Venäjän sulkua kansainvälisestä urheilutoiminnasta niin kauan kuin sota Ukrainassa jatkuu.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on kertonut selvittävänsä venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluun ehtoja, mutta sen aikeet ovat herättäneet jyrkkää vastustusta varsinkin Pohjoismaissa, Baltian maissa ja Itä-Euroopassa.

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin olympiakomiteat vahvistivat kantansa yhteisessä lausunnossaan tiistaina.

– Pysymme lujasti kannassamme, ettei Venäjän eikä Valko-Venäjän urheilijoita pidä hyväksyä kansainväliseen urheilutoimintaan, Pohjoismaiden johtavat urheilujärjestöt ilmoittivat kannanotossaan.

KOK suositteli Venäjän ja Valko-Venäjän sulkua Venäjän aloittaman hyökkäyksen jälkeen. Valtaosa eri lajien kansainvälisistä lajiliitoista on noudattanut suositusta.

Tammikuussa KOK:n hallitus ilmoitti, että se selvittää, millä ehdoin sulku voitaisiin purkaa. Ajatus on, että venäläiset ja valkovenäläiset palaisivat kilpailuihin "neutraaleina urheilijoina" ilman kansallistunnuksia.

KOK:n kaavailut herättivät ainakin Virossa ja Puolassa ajatuksen Pariisin 2024 kesäolympialaisten boikotista.

Pohjoismaiden olympiakomiteat korostavat lausunnossaan, ettei Ukrainan sodassa ole tapahtunut käännettä, jonka perusteella Venäjän tai Valko-Venäjän sulun voisi purkaa.

– Kantamme on, että nyt ei ole oikea hetki suunnitella venäläisten tai valkovenäläisten paluuta, olympiakomiteat ilmoittivat.

– Pohjoismaiset olympia- ja paralympiakomiteat toimivat yhteistyössä ja seuraavat tiiviisti asianomaisten sidosryhmien kanssa tilanteen kehittymistä.

Viiden Pohjoismaan olympia- ja paralympiakomiteoiden lisäksi kannanoton allekirjoittivat myös Grönlannin, Färsaarten ja Ahvenanmaan suurimmat urheilujärjestöt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?