Zelenskyi vilautti rajua vaihto­ehtoa – KOK raivostui ja julkaisi nyt tiukan viestin Ukrainalle

Kansainvälinen olympiakomitea ei sulata Ukrainan boikottipuheita.

Päästetäänkö venäläiset pian takaisin urheilukentille? Se on kuuma kysymys tällä hetkellä.

3.2. 17:55

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) tuohtui Ukrainan aikeista boikotoida Pariisin vuoden 2024 olympialaisia, jos mukana on Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita – edes neutraalin lipun alla.

– Jos meitä ei kuunnella, en sulje pois sitä mahdollisuutta, että boikotoimme ja kieltäydymme kilpailemasta olympialaisissa, Ukrainan urheiluministeri Vadim Goutzeit sanoi aiemmin.

Torstaina KOK julkaisi verkkosivuillaan pitkän tiedotteen, jossa se vastasi Venäjää koskeviin kysymyksiin. Yhdessä kysymyksessä tiedusteltiin, miten KOK vastaa ukrainalaisten boikottiaikeisiin. Vastaus oli tiukka.

– Olympiakisojen boikotilla uhkaaminen, mitä Ukrainan olympiakomitea parhaillaan harkitsee, on vastoin olympialiikkeen peruskiviä ja periaatteita. Boikotti rikkoo olympialaisten peruskirjaa, joka velvoittaa kansallisia olympiakomiteoita osallistumaan olympialaisiin urheilijoita lähettämällä, KOK kirjoitti tiedotteessaan.

– Historia on osoittanut, että aiemmat boikotit eivät ole saavuttaneet poliittisia päämääriään, vaan niillä on ainoastaan rangaistu boikotoivan maan urheilijoita, tiedote jatkui.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, ettei venäläisillä urheilijoilla pitäisi olla asiaa Pariisin olympialaisiin.

Hän jopa kutsui KOK:n puheenjohtajan Thomas Bachin vierailulle sodan etulinjakaupunkiin Bahmutiin osoittaakseen, miksi venäläiset täytyisi pitää kilpakenttien ulkopuolella.

– Kutsun herra Bachin Bahmutiin, jotta hän näkee ihan itse, että neutraliteettia ei ole olemassa. On selvää, että mikä tahansa neutraali venäläisurheilijoiden lippu on veren tahrima, Zelenskyi sanoi.

Lue lisää: Volodymyr Zelenskyi kutsui Thomas Bachin sodan etulinjakaupunkiin: ”Jotta hän näkee ihan itse”

Zelenskyi kutsui KOK:n puheenjohtajan vierailemaan sodan etulinjakaupunkiin.

KOK:n tiedotteessa vastattiin nyt, että Bach ei aio tarttua Zelenskyin kutsuun.

– KOK:n puheenjohtaja vieraili Ukrainassa kesällä 2022 Ukrainan olympiakomitean kutsusta.

– Vierailun aikana hän tapasi urheilijoita, joihin sota on vaikuttanut, hän näki tuhoutuneita urheilupaikkoja ja tapasi presidentti Zelenskyin. Juuri nyt ei ole suunnitelmissa, että Bach vierailisi Ukrainassa uudelleen, tiedotteessa todettiin.

KOK tiedotti viime viikolla etsivänsä keinoja, joiden avulla venäläisurheilijat voisivat palata kansainvälisiin kilpailuihin neutraaleina urheilijoina. Tämä aiheutti ison myrskyn.

Puolan ja Britannian urheilupomot jopa väläyttelivät suurta eurooppalaista boikottia, mikäli KOK ryhtyy joustamaan Venäjä-politiikassaan.

Tuoreessa tiedotteessa KOK korosti silmiinpistävän useaan otteeseen, ettei se ole päättänyt päästää venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita Pariisin olympialaisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?