Venäläisten urheilijoiden hyllytys on syrjintää – YK:lta voimakas kannanotto

YK:n ihmisoikeusasiantuntijoiden kannanotto tukee KOK:ta esitystä, jonka mukaan venäläisten ja valkovenäläisten sallimista kansainvälisiin kisoihin pitäisi tutkia.

Otetaanko venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat mukaan Pariisin vuoden 2024 olympialaisiin?

2.2. 11:15

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) asiantuntijat kiittävät Kansainvälistä olympiakomiteaa (KOK) siitä, että se harkitsee venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ottamista puolueettomiksi kilpailijoiksi kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

YK julkaisi verkkosivuillaan kannanoton, jonka ovat tehneet YK:n ihmisoikeusasiantuntijat, kreikkalainen Alexandra Xanthaki ja intilainen Ashwini KP. Molemmat työskentelevät professoreina, Xanthaki Britanniassa ja Ashwini KP Intiassa.

KOK esitti viime viikolla, että venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden päästämistä kansainvälisiin kilpailuihin pitää pohtia. KOK:n mukaan ehtoina olisivat muun muassa antidopingin varmistaminen ja sodan vastustaminen.

Nyt YK:n asiantuntijat asettuvat vahvasti KOK:n tueksi päinvastoin kuin esimerkiksi Pohjoismaiden urheilujohtajat.

– Kehotamme KOK:ta tekemään tämän suuntaisen päätöksen ja menemään pidemmälle, varmistamaan kaikkien urheilijoiden syrjimättömyys riippumatta heidän kansalaisuudestaan, YK:n asiantuntijat toteavat.

KOK:n asiantuntijat myös pohtivat, oliko KOK:n viime helmikuussa tekemä suositus venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden hyllyttämisestä jo silloin syrjintää. Uusi lausunto on vastakkainen lähes vuoden takaiseen.

– KOK:n (aikaisempi) suositus nosti esiin vakavia kysymyksiä suorasta syrjinnästä, koska urheilijoita ei saa syrjiä heidän kansalaisuutensa perusteella, asiantuntijat lausuvat.

YK:n asiantuntijat myös toteavat, että he ymmärtävät Ukrainan urheilijoita ja Ukrainan olympiayhteisöä, jotka kärsivät sodasta muiden ukrainalaisten kanssa. Asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että KOK:n ja koko olympiayhteisön on noudatettava olympialaisten peruskirjaa ja ylipäänsä ihmisoikeusnormeja, jotka kieltävät syrjinnän.

– Kun valtiot niin räikeästi jättävät ihmisoikeudet huomiotta, meillä on suurempi velvollisuus tukea yhteisiä arvojamme, asiantuntijat sanovat.

YK:n asiantuntijat myös kiinnittävät huomiota KOK:n ehtoon, jonka mukaan venäläisistä ja valkovenäläisistä urheilijoista hyväksyttäisiin vain ne, jotka eivät ole aktiivisesti tukeneet Ukrainan sotaa.

– Tämä ehto avaa oven paineelle ja tulkinnalle. Samojen sääntöjen on koskettava kaikkia urheilijoita kansallisuudesta riippumatta. Tähän sisältyy sääntö, jonka mukaan kaikki kansallisen, rodullisen tai uskonnollisen vihan lietsominen, joka yllyttää syrjintään, vihamielisyyteen tai väkivaltaan, on kiellettyä, YK:n asiantuntijat toteavat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?