Ex-urheilija on nyt nuuskakeisari – kehitti miljoonabisneksen

Entisestä urheilijasta tuli nuuskakeisari.

Ara Abrahamian on nyt nuuskakeisari.

30.1. 11:22

Entinen painija Ara Abrahamian, 47, on vyörynyt menestyksekkäästi uudelle uralle, kertoo Expressen-lehti.

Ruotsalainen Abrahamian pyörittää nykyisin menestyksekkäästi nuuskabisnestä. Hän ei ole aiemmin tuonut esille aluevaltaustaan toisin kuin ne urheilijat, jotka yrittävät urheilussa hankitulla tunnettavuudella vauhdittaa liiketoimiaan.

– Olen ollut hienovarainen tästä asiasta. En ole halunnut sen selviävän, että olen tämän takana. Halusin olla hiljaa tästä. En ole halunnut mennä markkinoimaan tuotetta tai mitään sellaista, entinen menestyspainija Abrahamian sanoi, kun Expressenin toimittaja kysyi asiasta.

Vuonna 2019 perustettiin Habit Factory -niminen yritys, jonka nokkamiehenä on Abrahamian. Yritys esitteli Klint-nuuskan pari vuotta sitten.

Abrahamian sanoo, että nuuskabisnes vie hänen kaiken aikansa nykyisin. Hän on mukana myös tuotekehittelyssä.

Abrahamian itse kertoo aloittaneensa nuuskaamisen vuonna 2004 maajoukkuetoverin innoittamana. Sen seurauksena hän sai idean oman nuuskan kehittämisestä.

Abrahamianin mukaan hänen tuotettaan myydään jo 20 maassa. Hän arvioi, että nuuskan käyttö tapana on levinnyt eri maihin pitkälti ruotsalaisten urheilijoiden kautta.

Expressenin mukaan Abrahamianin yrityksen liikevaihto oli pelkästään viime vuonna liki 1,8 miljoonaa euroa.

Länsinaapurissamme on vahvat perinteet nuuskaamisessa. Kuva tukholmalaisesta kaupasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan nuuskan myynti on kiellettyä kaikissa Euroopan unioniin ja Euroopan talousalueeseen kuuluvissa maissa. Ruotsi ja Norja hakivat poikkeusluvan nuuskan myyntiin 1990-luvulla.

THL kertoo, että perinteinen nuuska valmistetaan jauhetusta tupakasta, johon on lisätty maku- ja säilöntäaineita ja muita lisäaineita. THL kertoo myös nuuskan terveyshaitoista.

Expressenin juttu ei tarkemmin avaa Abrahamianin tuotteiden koostumusta. Joka tapauksessa Ruotsissa on perinteisesti äärimmäisen vahva nuuskakulttuuri.

Armeniassa, silloisessa Neuvostoliitossa syntynyt Abrahamian on kaksinkertainen maailmanmestari ja paininut lisäksi olympiahopeaa sekä EM-mitaleja.

Pekingin olympialaisissa vuonna 2008 Abrahamian herätti huomiota hermostuttuaan tuomarien toiminnasta. STT kertoi tuolloin, että hän heitti pronssimitalinsa molskille ja käveli palkintojenjaosta pois. Kansainvälinen olympiakomitea reagoi tekoon hylkäämällä hänet ja ottamalla mitalin pois.

Abrahamian tulistui kreikkalaisroomalaisen painin 84 kilon sarjassa välierähäviön jälkeen. Omasta mielestään hän hävisi väärin perustein italialaiselle Andrea Minguzzille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?