Suomalaistähti hylkäsi rahakkaan tarjouksen legendaarisen rallin ajamisesta – ”Vaikka olisin saanut niin paljon”

Huipputason kilvanajossa panoksena voi olla oma elämä.

Petteri Silván on moninkertainen maailmanmestari.

31.1. 9:44

Petteri Silván tiesi aikoinaan moottoriurheilijan uralle lähtiessään, että kyseessä on riskialtis tie. Moottoripyöräilyssä vaarat ovat läsnä, mutta kypärän päähän painaessaan kilpailija usein pyyhkii riskit samalla mielestään.

Näin on myös endurokuljettaja Silvánin kohdalla.

– Kaikilla kilvanajajilla on vähän sellainen ikävä piirre, että määrätynlainen itsesuojeluvaisto unohtuu. Mutta he, jotka ovat näitä tunteita parhaiten hallinneet, ovat myös mestaruuksia voittaneet, Silván sanoo.

Silván, 50, nappasi endurossa peräti viisi henkilökohtaista maailmanmestaruutta sekä neljä joukkueiden maailmanmestaruutta. Hän on myös saavuttanut useita himmeämpiä MM-mitaleja.

Lisäksi Silván sai suurta arvostusta vuodenvaihteessa, kun hänet nimettiin Italian Riminillä järjestetyssä gaalatilaisuudessa Kansainvälisen lajiliiton FIM:n Enduro Legendaksi.

Silvánin ura on mittava ja menestyksekäs, mutta yksi maineikas kilpailu häneltä jäi kokematta. Syynä oli itsesuojeluvaisto.

Silván jätti omalla päätöksellään legendaarisen mutta pahamaineisen Dakar-erämaarallin ajamatta.

– Minulla oli mahdollisuus ajaa Dakar 1990-luvun alkupuolella. Kävin jo testaamassa ja kokeilemassa Cagivan aavikkopyörää Marokossa.

– Ajattelin kuitenkin, että se olisi ollut sellaista hirttosilmukka kaulassa ajamista, että se silmukka olisi sitten kiristynyt...se oli varsinkin siihen aikaan ihan oikeasti vaarallista hommaa. Siellä kuoli paljon kuljettajia, ihan huippumiehiä – ja joka vuosi, perheellinen Silván miettii.

Silván arvostaa Dakaria kilpailuna, mutta pitää päätöstään täysin oikeana.

– Ei ole kaduttanut, vaikka olisin saanut ihan kunnon korvauksen ja muutenkin saanut paljon. Vaakakupissa painoivat muut asiat, nykyisin Pirkkalassa asuva ja työskentelevä Silván sanoo.

Petteri Silván ilmojen teillä arkistokuvassa.

Silván sanoo selviytyneensä rajusta lajista terveenä, vaikka polvea ”vähän kolottaakin”. 17- ja 19-vuotiaan poikien isä ajelee enduroa harrastukseksi viikonloppuisin, hiihtelee, käy uimassa ja kuntoilee kuntosalilla.

Elämä on hänen mukaansa tasapainossa.

– Väittäisin, että olen onnellinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?