Petteri Silván kertoo kaveruudestaan supertähden kanssa – "Viihtyy paremmin meidän pöydissä"

Petteri Silván on maailmantähden kaveri.

Petteri Silván tuntee maailmantähti Valentino Rossin.

7.2. 17:11

Enduromoottoripyöräilyn moninkertainen maailmanmestari Petteri Silván, 50, on maailmaa nähnyt ja kokenut mies.

Alun perin Jämsästä ponnistava Silván kilpaili ja harjoitteli vuosikausia ulkomailla aktiiviurallaan. Hän ajoi useita vuosia italialaistallin laskuun, joten intohimoisena moottoriurheilumaana tiedetyn Italian tavat ja kieli tulivat liki läpikotaisin tutuiksi.

Silván nappasi endurossa peräti viisi henkilökohtaista maailmanmestaruutta sekä neljä joukkueiden maailmanmestaruutta. Lisäksi hän on saavuttanut useita himmeämpiä MM-mitaleja.

Italialaisten kanssa työskennellessään ja menestyksensä myötä Silván oppi tuntemaan supertähti Valentino Rossin.

Italialainen Rossi on yksi urheiluhistorian suurimmista nimistä ja valtavan suosittu ympäri maailman. Ratamoottoripyöräilyn yhdeksänkertainen maailmanmestari Rossi, 43, on ollut oman leipälajinsa ohella aina ollut äärimmäisen kiinnostunut endurosta ja motocrossista.

Rossi kunnioittaa suuresti enduron taitajia ja totta kai myös Silvánia.

Silván on tutustunut Rossiin Kansainvälisen moottoriliiton FIM:n tilaisuuksissa ja myös epävirallisemmissa yhteyksissä. Miesten välinen kommunikointi on luontevaa, sillä Silván oppi aktiiviurallaan italian kieltä ja maan tapoja muutenkin.

– Rossi sillä tavalla vähän erikoismies Road Racing -puolen kavereista, että hän ei niin paljon esimerkiksi tuollaisissa moottoripyöräilyn palkintogaaloissa ratapuolen tyyppien kanssa pyöri, Silván kertoo.

– Esimerkiksi moottoripyöräkauden päätösgaalassa Monacossa oli aina määrätyt pöydät, missä piti istua. Rossi otti penkin omasta pöydästään ja tuli meidän endurojätkien kanssa istumaan. Viihtyy paremmin meidän pöydissä, ja on vähän erilainen asfalttikaveri kuin ehkä muut ratakuljettajat, Silván tuumaa.

Valentino Rossi on suosittu urheilupersoona ympäri maailmaa.

Silvánin mielestä Rossi on persoonaltaan vilpitön ja nöyrä, vaikka hän on suuri maailmantähti.

– Hän on tosi avoin ja oikeasti tosi mukava kaveri. Ja kun istutaan alas, niin ihan normaali kaveri. Ja tykkäisi olla sillä tavalla, ettei se stara-juttu olisi siinä koko ajan, Silván kuvailee.

Silvánin mukaan Rossi arvostaa suomalaista moottoriurheiluosaamista kautta linjan.

– Hän pitää suomalaisia rallikuskeja ihan huippuina. Ja kyllä senkin on huomannut, että hän arvostaa meitä enduromiehiäkin.

Moottoripyöräilyn lisäksi Rossi on kilpaillut MM-rallissa sekä testannut Ferrarin F1-autoa. Ratamoottoripyöräilyn aktiiviuransa lopetettuaan Rossi on kilpaillut rata-autoilussa.

Silván tapasi Rossin taas vuodenvaihteen tienoilla Italian Riminillä, kun suomalaistaituri nimettiin Kansainvälisen lajiliiton palkintogaalassa FIM:n Enduro Legendaksi. Rossi palkittiin samassa tilaisuudessa elämäntyöstään lajin parissa.

– Morjestettiin tietysti siinä. Oli ihan mukava moikkailla ja vähän jotain jutella.

Silván arvostaa hiljattain saamansa palkinnon koko menestyksekkään uransa ”kovimmaksi jutuksi”.

– Kaikenlaista on urallani voittanut, mutta kyllä minä pidän tätä silti kaikista kovimpana saavutuksena, nykyisin Pirkkalassa asuva ja moottoriajoneuvojen huollossa Loukolla työskentelevä Silván sanoo.

Petteri Silván kuvattuna työpaikallaan.

FIM:n legendoiksi on aiemmin suomalaisista nimetty trialin kolminkertainen maailmanmestari Yrjö Vesterinen, endurossa seitsemän henkilökohtaista mestaruutta voittanut Kari Tiainen, motocrossissa neljästi maailmanmestariksi kaasutellut Heikki Mikkola sekä endurossa peräti 13 maailmanmestaruutta voittanut Juha Salminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?