Sisäpiirilähde paljastaa: jättiyhtiö on kiinnostunut Hartwall-areenan ostamisesta

Kansainvälinen jättiyhtiö on käynyt neuvotteluja entisen Hartwall-areenan ostamisesta.

Gennadi Timtshenko (vas.) ja Roman Rotenberg (oik.) ostivat entisen Hartwall-areenan Harry Harkimolta 2013.

Entisen Hartwall-areenan eli nykyisen Helsinki-hallin kulisseissa kuhisee.

Muutamat sijoittajatahot ovat viime kuukausina olleet kiinnostuneita ostamaan monitoimiareenan pakotelistatuilta venäläisoligarkeilta Gennadi Timtshenkolta ja Roman Rotenbergilta, ja nyt asian ympärillä on nähty myös konkreettisia toimia.

Toistaiseksi potentiaaliset ostajakandidaatit ovat pysyneet pois julkisuudesta – paitsi energiayhtiö St1:n miljardööriomistaja Mika Anttonen, jonka kiinnostuksesta areenaa kohtaan Ilta-Sanomat uutisoi syyskuun loppupuolella.

Mika Anttonen.

Nyt uudeksi ostajakandidaatiksi on ilmaantunut globaali tapahtumapaikkojen hallintayhtiö ja live-tapahtumakokemusten tuottaja ASM Global, joka toimii yli 350 tapahtumapaikalla.

Maailmanlaajuinen ASM Global syntyi 2019, kun australialainen urheilu- ja kongressikeskuksia hallinnoiva AEG Ogden sulautettiin kiinteistöyhtiö SMG:hen.

ASM Global on erikoistunut sijoittamaan isoihin stadioneihin, areenoihin, kongressikeskuksiin ja teattereihin. Sen omistuksessa on useampia monitoimiareenoita myös Euroopassa, jossa sen tukikohta löytyy Britanniasta.

– ASM Globalin edustajat ovat käyneet tutustumassa entiseen Hartwall-areenaan, mikä jo sinällään kertoo paljon yhtiön ostokiinnostuksesta. Tämä ei toki vielä tarkoita mitään, ja voi olla niin, ettei yhtiöltä ole tullut edes ostotarjousta. Konkreettisia neuvotteluja on kuitenkin käyty, sisäpiirilähde sanoo.

– Toisaalta on niinkin, etteivät areenan nykyomistajat välttämättä halua kaupata sitä ensisijaisesti juuri tälle yhtiölle. Esillä on ollut muitakin uskottavia ostajakandidaatteja.

IS esitti sunnuntaina haastattelupyynnön ASM Globalille, yhtiön mediakontaktin kautta, mutta ainakaan vielä maanantai-iltaan mennessä siihen ei ollut vastattu.

Rotenbergin asioita Suomessa hoitava juristi ei aiemmin kysyttäessä suostunut kommentoimaan areenaan liittyviä asioita.

IS uutisoi syyskuun alussa, että yksi areenan ostamisesta kiinnostuneista on tiukasti julkisuudelta varjeltu sijoittajaryhmä, jonka taustalta löytyisi joidenkin suomalaisrahoittajien lisäksi myös joko brittiläistä tai australialaista rahoitusta.

Varmuutta ei ole siitä, linkittyykö juuri ASM Global jotenkin tähän kuvioon vai toimiiko se itsenäisesti.

Iltalehti kertoi viime viikolla, että monitoimiareenalle saattaisi löytyä uudet omistajat ”viimeistään marraskuun ensimmäisellä puoliskolla”. IL:n mukaan ostajataho olisi jo tallettanut rahasumman kauppaa varten ja käynnistänyt pakotejuridiikkaan liittyvän lupaprosessin.

Junioriorganisaatio Helsingin Jokerit ry tiedotti syyskuu alussa lähteneensä osakkaaksi yhtiöön, jonka rahoittajien tarkoituksena on paitsi viedä Jokerien SM-liigaprojektia eteenpäin myös neuvotella Helsinki-Hallin ostamisesta. Kyseessä on yhtiö nimeltä Team Jokerit Oy, mutta sen rahoittajat ovat pysyneet salassa.

– Yksi relevantti vaihtoehto on, että juuri Team Jokerit Oy:n taustalle olisi tulossa mainittua brittiläistä ja suomalaista rahaa. Sijoittajanimistä ei kuitenkaan ole vielä täyttä varmuutta, IS:n toinen sisäpiirilähde ruotii.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvat Timtshenko ja Rotenberg omistavat Arena Events Oy:n, joka puolestaan käyttää äänivaltaa entisen Hartwall-areenan taustayhtiössä Helsinki Halli Oy:ssä.

Kaksikko on pakotepannassa Putinin Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vuoksi ja etsii areenalle uutta omistajaa, koska autioitunutta areenaa uhkaa homehtuminen.

Pakotejuridiikka on haastavaa, mutta se ei viranomaislähteiden mukaan estä areenakauppoja siinä tapauksessa, että ostajan taustat ovat kunnossa.

Suomessa pakotelistattujen asioita valvovat ulkoministeriö ja Ulosottolaitos, jotka haluavat varmistua erityisesti kahdesta asiasta: siitä, ettei ostajaa ole syytä epäillä venäläismiljardöörien bulvaaniksi ja siitä, että areenan myydään käypään hintaan.

Kauppoihin on saatava hyväksyntä myös Yhdysvaltain viranomaisilta eli OFAC:lta (Office of Foreign Assets Control), koska Timtshenko ja Rotenberg kuuluvat USA:n pakotelistalle.

Putinin epäviralliseksi pankkiiriksi sanottu Timtshenko kuuluu myös EU:n pakotelistalle.

– Maailmanpoliittinen tilanne on juuri nyt hyvin tulenarka, joten lupaprosessi ei välttämättä etene vauhdikkaasti, lähde arvelee.

Kauppojen toteutuminen vaatii ennen kaikkea myyjien aktiivisuutta. Heidän on oltava yhteydessä viranomaisiin, ja jo elokuussa tästä nähtiin viitteitä, kun ulkoministeriöstä vastattiin näin:

– Kyllä, ulkoministeriöltä on pyydetty tietoa pakotteiden vaikutuksesta Helsinki-hallin mahdolliseen myyntiin liittyen. Olemme kertoneet yleisesti EU-pakotteiden vaikutuksesta tilanteeseen, ulkoministeriön pakotetiimistä vahvistettiin.

Energiamiljardööri Mika Anttonen korosti syyskuussa, ettei lähde kilpailemaan areenan ostamisesta, mutta on valmis ostamaan sen, jos muita ostajia ei löydy. Areenan myyntihinta on todennäköisesti noin 40 miljoonaa euroa.

– Pakotelistatut henkilöt eivät lain mukaan saa tehdä omaisuuteensa myynnillä voittoa, ja mahdollisen kaupan toteutuessa rahat ohjattaisiin viranomaisten sulkutilille siksi aikaa, kun pakotteet ovat voimassa. Viranomaisten tehtävä on selvittää esimerkiksi myytävien kiinteistöjen käypä arvo, Ulosottolaitos selvitti keväällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?