Anni Vuohijoki murtui Ylellä: ”Apua, mua rupee itkettää”

Ylen Perjantai-ohjelmassa puitiin urheilun epäasiallista käyttäytymistä.

Anni Vuohijoki oli vieraana Yleisradion Perjantai-ohjelmassa. Arkistokuva.

14.10.2022 22:06

Miten urheilussa esiintyvää epäasiallista käyttäytymistä, kiusaamista ja syrjintää pitäisi torjua? Tämä oli aiheena Yleisradion televisio-ohjelmassa Perjantai.

Vieraana ohjelmassa oli muiden muassa Anni Vuohijoki. Vuohijoki, 34, on tunnettu voimailulajeista ja etenkin painonnostosta.

Vuohijokea epäiltiin taannoin epäasiallisesta käytöksestä tai seksuaalisesta häirinnästä Pekingin olympiakisoissa. Suomen urheilun eettinen keskus Suek ilmoitti toukokuussa, ettei Olympiakomitean tutkintapyyntö johtanut jatkotoimiin.

Vuohijoen epäillyille teoille ei ollut asianomistajia, eikä häntä enää epäillä mistään. Vuohijoki on luopunut Olympiakomitean urheilijaedustajuudestaan.

Perjantai-ohjelman juontaja Sean Ricks haastatteli Vuohijokea edellä mainittuun tapaukseen liittyen. Hän kysyi, onko Vuohijoelle jäänyt tunne, että jonkun mielestä hän on tehnyt jotain väärää vai onko kaikki mennyt niin sanotusti putkeen?

– Pyöritin sitä puolitoista kuukautta päässäni. Kirjoitin A4-paperille, mitä muistan puhuneeni erinäköisten ihmisten kanssa ja missä tilaisuuksissa. Mietiskelin, että mistä kaikesta tämä voi johtua.

– Sen voin sanoa ihan varmana, että en ole tietoisesti ketään halunnut loukata. Sen takia halusinkin nimenomaan selvittää asiaa. Ettei ole henkilöitä, joita olisin loukannut ja että mulla olisi mahdollisuus pyytää anteeksi. Kysymyksessä oli se, että jos olen astunut jonkun rajan yli, niin halusin tietää sen.

Asian pitkäksi venähtänyt käsittely ja sen saama julkisuus otti Vuohijoen voimille. Ricks kysyi Vuohijoelta, että kuinka kovan hinnan rahallisesti ja henkisesti hän jupakasta maksoi?

– Apua, mua rupee itkettää... No siis taloudellisesti varmaan parikymmentä tonnia, ansionmenetyksistä ja sponsorimenetyksistä ja muista ansionmenetyksistä, mitä se teki. Enkä ole vieläkään maksanut sitä velkaa, mikä siitä tuli henkisesti, Vuohijoki vastasi ja kertoi häpeäntunteistaan ja ahdistuksestaan kohdata ihmisiä.

Sittemmin Vuohijoen kuvailemat ikävät tunnetilat ovat alkaneet hiljalleen väistyä.

Yleisellä tasolla Vuohijoki peräänkuulutti avointa keskustelukulttuuria urheiluun ja sitä, että myös vaikeat asiat selvitetään.

Perjantai-ohjelmassa olivat vieraana myös koripallomaajoukkueen entinen luottomies, 38-vuotias Shawn Huff sekä 18-vuotias korkeushyppääjä Jade Nyström.

Nyström kertoi, että hän on saanut käännettyä saamansa vihaviestit voimavarakseen.

Huff puolestaan painotti urheilujohtajien ja urheilupäättäjien vastuuta epäasiallisen käyttäytymisen kitkemisessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?