Mikael Granlund selvisi synkästä ajanjaksosta – nyt elämä hymyilee kotona ja kaukalossa

Nashville Predators ja San Jose Sharks avaavat NHL-kauden Prahassa, ja Mikael Granlund pääsee aloittamaan kautensa Euroopassa.

Mikael Granlund nauttii pelaamisestaan Nashvillessä, ja myös kasvavan kaupungin ilmapiiristä.

7.10. 19:41

Nashville Predatorsin syysretki Eurooppaan huipentuu turistikaupunki Prahassa, kun jääkiekkoliiga NHL ottaa varaslähdön.

Predatorsin reitti kulki Sveitsin kautta Tshekkiin. San Jose Sharks matkusti Berliinin kautta Prahaan.

Nashvillen joukkue asuu Prahassa Four Seasons hotellissa, josta näkyy Vltavajoelle, ja muutaman askeleen päässä seisoo kuuluisa Kaarlensilta. Turismikuhina – jota Prahassa riittää kesät talvet – alkaa hotellinovelta.

– Onhan se mahtava kokemus, että pääsee tällaiseen juttuun. Hienoa, että saa aloittaa kauden Euroopassa. Kovin monelle ei tule näitä tilaisuuksia. Upea tilanne, Predatorsin Mikael Granlund sanoo.

Granlund sai maistaa Prahan vetovoimaa joskus HIFK-vuosinaan, kun joukkue pelasi kaupungissa. Uusi visiitti vahvistaa käsitystä paikan viehättävyydestä.

Euroopan-matkan huipennus osuu Prahaan, mutta alkupätkä meni Sveitsissä. Joukkue kohtasi siellä harjoitusottelussa SC Bernin ja tutustui paikalliseen synnytyssairaalaan, jossa Nashvillen kapteenin Roman Josi parkaisi ensimmäisen kerran.

Lisäksi oli yhteiskuvia ja kauniita maisemia niiden taustalla. Leireilyyn kuului myös hengennostatusta.

– Se oli oikein kiva, että päästiin pelaamaan Sveitsissä. Hienoa meidän kahdelle sveitsiläiselle, että pääsivät pelaamaan kotimaassaan.

– Ei se sentään sen kiireisempää ollut kuin normaalisti.

Granlund, 30, viittaa Roman Josin lisäksi Nino Niederreiteriin, joka siirtyi täksi kaudeksi Minnesotasta Nashvilleen.

Niederreiterilla ja Granlundilla on pitkä yhteinen historia Minnesotassa. Ensin lähti tai lähetettiin Granlund eteenpäin, ja nyt tuli Niederreiter perässä.

Mikael Granlund sai juhlia MM-kultaa urallaan toisen kerran, kun Leijonat voitti maailmanmestaruuden Tampereella viime keväänä.

Sveitsiläiselle Niederreiterille tulo uuteen seuraan on kuin laskeutuisi pehmeälle ilmapatjalle. Hän sai ottaa vauhtia kotimaasta ja tutuista ympäristöistä.

Granlundille seuravaihdos helmikuussa 2019 oli suuri shokki. Minnesota oli Granlundin jääkiekkoilullinen ja henkinen koti. Puoliso oli viimeisillään raskaana, ja vähintään yhtä raskas oli tulevan isän mieli.

Perillä kaikki vaan paheni. Nashvillen silloinen valmentaja Peter Laviolette ei nähnyt Granlundin pelillistä neroutta. Peliaika ja vastuu kutistuivat surkeiksi.

– Tuloksellisesti ei ollut huippua, ja vastuukin pienempi kuin mihin olin tottunut Minnesotassa, Granlund yrittää kuvata painajaismaista tunnelmaa.

Kaikki muuttui, kun Laviolette sai mennä seuraavalla kaudella ja John Hynes vaihtui päävalmentajaksi. Granlundin perhe-elämä hymyili, ja nyt alkoi hymyilyttää myös kaukalossa. Tehotkin alkoivat osoittaa yläviistoon.

– Kun Hynes tuli meille koutsiksi [valmentaja], itsellä kasvoi vastuu huomattavasti. On ollut kyllä mukava pelata sen jälkeen.

Prahan NHL-avauksessa Granlund pelaa tutussa ketjussa. Matt Duchene ja Filip Forsberg saavat nauttia syötöistä, joihin harva pelaaja pystyy.

Yksi viime kauden maukkaimpia iltoja osui Columbusta vastaan joulukuun alussa. Forsberg teki neljä maalia ja Granlund tarjosi syötön jokaiseen. Ottelu päättyi 6–0.

Granlund ei viihdy pelkästään seurassa, vaan myös musiikista tunnetussa kaupungissa.

– Ihan mielettömän hieno paikka. Kaupunki kasvaa hirveätä vauhtia. On ollut kivaa, halli täynnä ja hyvät fanit.

Puolustaja Kimmo Timonen aloitti NHL-uransa Nashvillessä 1998–99. Se oli uuden seuran avauskausi liigassa. Käsiohjelmassa kerrottiin, mikä on paitsio, pitkä kiekko ja muita perusasioita lajista.

Nykyään on toista. Predators on pelannut kerran Stanley Cupin loppuottelussa, ja keltainen katsojameri täyttää areenan illasta toiseen.

– On siellä mennyt tietämys lajista varmasti paljon eteenpäin.

Nashville on ollut jo vähän aikaa yksi NHL:n suomalaisseuroista. Pekka Rinne torjui menestystä vuosia ja siirsi vastuun Juuse Sarokselle.

Kevin Lankinen tuli täksi kaudeksi kirittämään Sarosta. Laitahyökkääjä Eeli Tolvanen onnistui vakiinnuttamaan paikan ja kuuluu nelikkoon.

Kaukalon ja hallin ulkopuolella Granlundin ja muiden suomalaisten kanssakäymiset jäävät vähiin. Syy on hyvä.

Granlundia odottavat kotona Emmi-puolison lisäksi kolme- ja yksivuotiaat pojat – ja paljon touhua.

Ainakin ajatukset taitaa saada hyvin pois jääkiekosta, kun astuu kotikynnyksen yli, vai kuinka?

– Kyllä, totta kai. Kun tulee treeneistä ja peleistä kotiin, ei tarvitse paljon jääkiekosta keskustella. Pojilla ovat muut asiat koko ajan käynnissä.

Nashville ja San Jose kohtaavat Prahassa perjantaina ja lauantaina. Vsport1 näyttää perjantain pelin ja Vsport+ lauantain ottelun, molemmat alkavat kello 21.05 alkaen.Yle näyttää TV2:ssa, Areenassa ja sovelluksessa lauantain pelin.

Mikael Granlund nauttii elostaan Nashvillessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?