Huijarit myivät Janni Martikaiselle samaa hevosta eri nimillä – vedätykset eivät jääneet siihen

Kouluratsastaja Janni Martikainen etsi uutta hevosta 1,5 vuotta. Hän törmäsi tietojen pimittämiseen, huijausyrityksiin ja hevosten terveysongelmiin.

Janni Martikainen ja Mister Diamond Ruskeasuon tallilla.

6.10. 6:50

Hurja kokemus, Janni Martikainen tiivistää 1,5 vuotta, joiden aikana hän etsi itselleen kouluratsua Pariisin olympialaisiin.

Martikainen matkusti seitsemän kertaa ulkomaille, kokeili ratsastaa kymmeniä hevosia ja törmäsi tietojen pimittämiseen, huijausyrityksiin ja hevosten terveysongelmiin.

– Ulkomailla jotkut katsoivat, että sieltä tulee nuori tyttö ostamaan hevosta, voi kokeilla kaikenlaista. Oli pakko olla todella tiukkana ja vaatia kaikista asioista mustaa valkoisella.

25-vuotias Janni Martikainen on yksi lupaavimpia nuoria kouluratsastajia Suomessa. Pari vuotta sitten hänellä kuitenkin tuli seinä vastaan: Martikaiselta puuttui tarpeeksi laadukas hevonen aikuisten kilpailuihin. Budjettia satojentuhansien hevoshankintaan ei ollut.

Ratsastajan lähipiiri ideoi kimpan, jonka avulla osa hevosen hinnasta joukkorahoitettaisiin. Helsingin Sanomat kirjoitti Martikaisen hevosenhankinnan alkamisesta viime vuonna.

Laadusta tinkiminen ei olisi ollut järkevää.

Janni Martikainen ratsasti Mister Diamondilla Ruskeasuon maneesissa.

Siinä se nyt vihdoin seisoo. Kaunis, nuori ori, jonka otsassa on valkoinen merkki, aivan kuin poikittain oleva timantti. Hevosen nimikin on osuva, Mister Diamond. Syyskuun puolivälissä 5-vuotias ori saapui vihdoin Suomeen ja Helsingin Ruskeasuolle. Se hirnui ja melskasi, ilmoitti kaikille olevansa perillä.

– Se ei ole mitään, mitä alun perin etsin, Martikainen sanoo.

Tarkoitus ei ollut ostaa niin nuorta hevosta eikä varsinkaan oria. Elokuun alussa Martikainen kävi ratsastamassa Mister Diamondia eikä voinut sen jälkeen ajatella mitään muuta hevosta. Se tuntui ainoalta oikealta valinnalta.

Janni Martikainen ei saanut edes rahoituskimpan avulla tarpeeksi suurta budjettia alkuperäiseen tavoitteeseensa. Tavoite oli hankkia noin 7-vuotias grand prix’hin sopiva hevonen. Piti joko tinkiä hevosen iästä tai laadusta.

– Laadusta tinkiminen ei olisi ollut järkevää, kun tavoite oli korkealla, joten tingimme iästä.

Janni Martikainen ja Mister Diamond vasta tutustuvat toisiinsa.

Martikainen on etsinyt ulkomailta aiemminkin hevosia, mutta koskaan se ei ole ollut yhtä vaikeaa kuin nyt. Hevosten hinnat ovat nousseet pilviin. Tavallisistakin hevosista pyydetään huikeita summia. Taustalla vaikuttaa koronapandemia.

– Ratsastus oli yksi harvoja lajeja, joita pystyi harrastamaan pandemian ajan. Se lisäsi hevosten kysyntää, Martikainen arvelee.

Myös Pariisin olympialaiset näkyvät jo nyt, koska kaikki muutkin etsivät sopivaa hevosta kisoihin.

Kuumentuneet hevosmarkkinat näkyivät myös huijausyrityksinä. Eri ihmiset saattoivat tarjota Martikaiselle samaa hevosta vuorotellen eri-ikäisenä ja -nimisenä, vaihtelevilla kilpailutuloksilla.

Ennen Mister Diamondia löytyi kolme mahdollista ratsua, mutta yksikään ei läpäissyt eläinlääkärin terveystarkastusta. Eläinlääkärin mukaan riski olisi ollut liian suuri siihen, että hevoset eivät olisi kestäneet grand prix -tason kilpailuja terveysongelmien takia.

Kun hevosia ostetaan isolla budjetilla, eläinlääkärin tarkastus on suuressa roolissa. Tarkastus on monivaiheinen.

Aluksi lääkäri taivuttelee hevosten jalat, ettei niissä ole poikkeamia tai tulehduksia. Sitten hevosta juoksutetaan ravissa ja laukassa kovalla alustalla suoraan ja ympyrällä molempiin suuntiin. Lääkäri arvioi, liikkuuko hevonen symmetrisesti.

Sen jälkeen otetaan röntgenkuvat. Martikainen kuvauttaa hevosen päästä häntään varmuuden vuoksi.

Hevosen keuhkot kuunnellaan, ja eläimestä otetaan dopingnäytteet. Näytteet voi analysoida heti tai ne voi pakastaa puoleksi vuodeksi. Jos hevonen olisi saapuessaan täysin erilainen kuin koeratsastuksessa, näytteestä voisi tutkia, onko myyjä rauhoittanut tai kipulääkinnyt hevosta.

– Minun kohdallani tätä ei ole tapahtunut, mutta tällaisia tapauksia tiedetään.

Hevonen on vielä vauva.

Mister Diamond on vasta 5-vuotias. Siksi Janni Martikaisen piti siirtää olympiatavoitetta eteenpäin.

Koska Mister Diamond on vasta 5-vuotias, olympiatavoite piti siirtää eteenpäin. Nyt ratsukko tähyää vuoden 2028 Los Angelesin olympialaisiin. Matka sinne on pitkä.

– Hevonen on vielä vauva. Tutustumme toisiimme ja teemme perusasioita.

Hevonen pystyy tekemään grand prix -radan asioita 8–9-vuotiaana. Hyvät kilpailuvuodet ovat 10–14-vuotiaana. Los Angelesissa Mister Diamond olisi 11-vuotias.

Hevosen osaomistajat hyväksyivät olympiatavoitteen siirtymisen.

– Moni on innoissaan siitä, että pääsee nyt seuraamaan hevosen matkaa alusta asti.

Kunhan ori kotiutuu, osakkaat pääsevät tapaamaan sitä Ruskeasuolle.

– Minäkin vihdoin tapaan kaikki, jotka ovat tässä mukana, Martikainen iloitsee.

Janni Martikainen

  • 25-vuotias helsinkiläinen kouluratsastaja.

  • Ratsuttaja ja ratsastusvalmentaja, työskentelee perheyrityksessä ratsastustarvikeliike Hipposportissa Espoossa. Hevoset asuvat Helsingissä Ruskeasuon talleilla.

  • Aloitti viime vuonna Paris Project 2024 -projektin, jossa keräsi osaomistajia ja tukijoita, joiden kanssa voisi kimpassa ostaa hevosen Pariisin olympialaisiin.

  • Voittanut muun muassa kaksi SM-kultaa, kolme SM-hopeaa ja PM-hopeaa. Edustanut Suomea kahdesti EM-kilpailuissa. Pääsi EM-finaaliin nuorissa ratsastajissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?