23-vuotias EM-mitalisti sai kutsun sotaan – näin huippu-urheilijoita värvätään Venäjän armeijaan

Huippu-urheilijoiden mahdollinen rintamalle käskyttäminen on iso puheenaihe Venäjällä.

Venäjän nykyisiä ja entisiä urheilutähtiä on kutsuttu armeijan palvelukseen. Kuvassa luistelija Dmitri Alijev (vas.), hiihtäjä Aleksandr Bolshunov ja ex-nyrkkeilijä Dmitri Alijev.

28.9. 19:42

Venäjän viime viikon keskiviikkona julistama osittainen liikekannallepano puhuttaa myös maan urheilupiireissä. Venäjän mediassa on pohdittu paljon sitä, tuoko posti huippu-urheilijoille kutsuntamääräyksiä ja päätyykö heitä jopa rintamalle asti.

Venäjän soutuliiton puheenjohtaja Aleksei Svirin kertoi Ria Novostille, että ainakin soutajille on pudonnut postiluukusta kutsuntakirjeitä.

– Kaksi tai kolme valmentajaa ja viitisen aktiiviurheilijaa ovat saaneet tällaisen kutsun. Toistaiseksi kaikki harjoittelevat ja valmistautuvat kilpailuihin, mutta olemme valmiita mihin tahansa ja vastaamme haasteisiin, Svirin sanoo.

Muiden lajiliittojen johtajat eivät toistaiseksi ole ilmoittaneet, että heidän urheilijoitaan olisi matkalla kutsuntoihin. Maan urheiluministerin neuvonantaja Anna Bogalin mukaan urheiluministeriö pyrkii vaikuttamaan siihen, ettei huippu-urheilijoita kuljetettaisi rintamalle.

– Tietääkseni urheiluministeriö pyrkii siihen, ettei mobilisaatio vaikuttaisi ammattiurheilijoihin. Nyt kehitetään tiettyä panssarijärjestelmää, Bogali kommentoi Match TV:lle.

Tunnettu hiihtotoimittaja Dmitri Gubernijev kuitenkin kertoi yhteisöpalvelu Telegramissa, että hänen tietojensa mukaan kutsuntakirjeitä olisi lähetetty huipputason ampumahiihtäjille.

– Kirjeitä on todellakin tullut, asianomaiset näyttivät minulle kopioita asiakirjoista. Puhumme ampumahiihtäjistä, jotka ovat nousseet palkintokorokkeelle maailman suurimmissa kilpailuissa, kuten MM-kisoissa, Gubernijev kertoo.

– Tietääkö Bogali, että useat ampumahiihtäjät ovat saaneet kutsuntakirjeitä? Ja nämä ovat Venäjän maajoukkuetason urheilijoita. He pyysivät olemaan vielä julkaisematta nimiään, hän kirjoitti Telegramissa vedoten urheiluministerin neuvonantajaan, joka voitti aktiiviurallaan kaksi olympiakultaa nimenomaan ampumahiihdossa.

Dmitri Gubernijev on suomalaisillekin tuttu hiihtotoimittaja.

Gubernijevin ulostulon jälkeen asiaa kommentoi myös Venäjän ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Viktor Maigurov. Hän ei vahvistanut kokeneen toimittajan tietoa.

– Tällä hetkellä liiton tiedossa ei ole , että maajoukkueen jäsenet olisivat saaneet kutsuntakirjeitä. Useat alueliittojen urheilijat ovat niitä saaneet, Maigurov sanoi Lentan mukaan.

Pietarin alueen ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Dmitri Vasiljev kertoi sport.ru-sivustolle, että pietarilaiset urheilijat eivät kutsuntakirjeitä saaneet. Samalla hän ilmoitti, että jos kutsu käy, silloin mennään.

– Kuten kaikkien Venäjän asevelvollisten kansalaisten, myös heidän on siinä tapauksessa täytettävä velvollisuutensa ja astuttava palvelukseen. Toinen kysymys on se, onko järkevää ottaa rintamalle urheilijoita? Vasiljev linjaa.

Maastohiihdon puolella värväyksiä ei ole tiedossa, vaikka Aleksandr Bolshunov ja Sergei Ustjugov ovat saaneet ylennykset upseereiksi. Hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe sanoi Sport Expressille, ettei tällaisia tapauksia ole hänen tiedossaan.

Keskiviikkona kävi myös ilmi, että taitoluistelijat Dmitri Alijev, 23, ja Makar Ignatov, 22, kuuluvat siihen joukkoon, jolle käsky on käynyt. Alijev on lajin kaksinkertainen EM-mitalisti.

Venäjän taitoluisteluliitto ei ole vielä kommentoinut asiaa, mutta lajilegenda ja arvostettu valmentaja Tatjana Tarasova, 75, otti kantaa värväyksiin Match TV:n haastattelussa.

– Eivätkö taitoluistelijat ole venäläisiä siinä missä muutkin? Tarasova tokaisi.

Legenda ilmoitti kuitenkin toivovansa, että maajoukkueurheilijoiden värväämistä lykättäisiin siihen asti, kunnes kausi on ohi.

Tatjana Tarasova on valmentajalegenda.

– Maajoukkue on hyvin pieni, ja nämä kaksi urheilijaa ovat siinä. Tärkeimmät urheilijamme voi laskea kahden käden sormilla. Heille voisi antaa lykkäyksen siihen asti, kunnes MM-kisat on kisattu.

Useissa urheilijoiden ja päättäjien ulostuloissa tuntuu toistuvan sama näkökulma. Venäläiset vaikuttavat kokevan velvollisuudekseen palvella isänmaata kutsun käydessä, mutta sodan kauheudet eivät erityisemmin houkuta.

Entinen nyrkkeilyn maailmanmestari Denis Lebedev tiivisti ajatuksensa mahdollisesta kutsusta juuri tähän tyyliin.

– Jos kutsu tulee, menen. Se mitä nyt tapahtuu, ei ole kaunista ja mitä nopeammin se loppuu, sen parempi. Mutta me puolustamme etujamme, siksi meidän on tehtävä se tällä tavalla, Lebedev kiteyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?