Kommentti: Kymiringin salamyhkäisessä farssissa juonitaan uutta käännettä – jopa Valtteri Bottasta houkutellaan mukaan

Kummallista kyllä, Kymiringistä saattaa tulla joillekin sijoittajille jopa houkutteleva sijoituskohde, kirjoittaa Marko Lempinen.

Kymiring tarvitsee kipeästi uutta pääomaa, mukaan on houkuteltu jopa Valtteri Bottasta.

29.9.2022 6:58

Konkurssikypsällä Kymiringillä ei ajeta ratamoottoripyöräilyn MotoGP:tä myöskään kaudella 2023, uutisoi saksalainen Speedweek tiistaina.

Uutisen lukeneista tuskin kukaan putosi puusta.

Kymiringin surullinen saaga päättyi toukokuussa sen kokoluokan farssiin, ettei MotoGP:n kansainväliset järjestämisoikeudet omistavalla Dorna Sportsilla edes ollut toista vaihtoehtoa. Dornan oli pakko perua tapahtuma, koska radan turvallisuuskriteerit eivät täyttyneet.

Nyt ainoa relevantti kysymys kuuluu, kaasutellaanko Iitin radalla koskaan ratamoottoripyöräilyn MM-osakilpailuja.

Yllättävää kyllä, toivoa sen suhteen on.

Kysymys on yksinomaan rahasta, kuinkas muutenkaan.

Kymiring tarvitsee kipeästi uutta pääomaa, uusia vakavaraisia sijoittajia, ja Ilta-Sanomien useista sisäpiirilähteistä saamien tietojen mukaan heitä on jo löytynyt hankkeen taakse. Löytyykö riittävästi, sen lähikuukaudet näyttävät.

Kulisseissa juonitaan nyt uutta käännettä, johon yritetään houkutella mukaan myös esimerkiksi suomalaista F1-tähteä Valtteri Bottasta.

– Jos minulta kysytään uudestaan, lähdenkö messiin (sijoittajaksi ratayhtiöön), niin en sulje sitä vaihtoehtoa pois, Valtteri Bottas sanoi Ilta-Sanomille elokuussa.

– Minua kysyttiin jo aiemmin Kymiringin sijoittajaksi, mutta sitten seurasi hiljaisuus, joka päättyi lehdestä lukemaani uutiseen MotoGP-osakilpailun peruuntumisesta (25.5.). Olen joka tapauksessa ymmärtänyt, että radalle olisi nyt mahdollisesti löytymässä uusia sijoittajia, Bottas sanoi IS:lle elokuussa.

– Jos minulta kysytään uudestaan, lähdenkö messiin (sijoittajaksi ratayhtiöön), niin en sulje sitä vaihtoehtoa pois. Tässä vaiheessa haluan kuitenkin ymmärtää lisää, että missä (radan taustayhtiön tilanteessa) oikein mennään. Toivon asioihin jonkinlaista positiivista ratkaisua, koska radan tyhjilleen jääminen ei varmasti sopisi kenenkään intresseihin, jatkoi Bottas, jonka kotipaikka Nastola sijaitsee vain noin 20 kilometrin päässä Iitin radasta.

Kymiring on juossut hiekassa läpi historiansa. Yhdeksi ratkaisevimmista virheistä osoittautui yhteistyö Lahden kaupungin omistaman tapahtumayhtiö Lahti Eventsin kanssa.

Lahti Events vastasi MotoGP:n yleisötapahtumasta, mutta sen toiminta jäi amatöörien puuhasteluksi. Kesällä Lahden kaupunki päätti ajaa yhtiön toiminnan alas – odotetusti.

Nyt radan taustayhtiö KymiRing Oy (perustettu 2013) on rähmällään yli 20 miljoonan euron suuruisten velkojensa myötä, mutta pihinä sen henkitorvesta ei ole vielä sammunut.

Itse asiassa Kymiringistä on hyvää vauhtia tulossa asiasta kiinnostuneille sijoittajille jopa houkutteleva kohde.

Tältä Kymiring näytti syyskuussa 2021.

Katseet kääntyvät yrityssaneerausprosessiin, johon ratayhtiö hakeutui kesällä sen jälkeen, kun kaksi rata-alueella toiminutta rakennusfirmaa haki sitä konkurssiin. Mikäli Kymiringin saneeraushakemus hyväksytään, sen veloista saattaa leikkautua pois enimmillään jopa noin 70 prosenttia.

Siinä tilanteessa uudet sijoittajat pääsisivät harvinaisen halvalla mukaan Kymiringiin, jonka maa- ja kiinteistöinfraan on pumpattu yhteensä jo yli 20 miljoonaa euroa sekä yksityistä että julkista rahaa. Sievoinen summa.

Eikä sen jälkeen tarvitsisi enää laittaa kuin parisen miljoonaa euroa lisää, kun radan saisi viimein Dornan MotoGP-vaatimukset täyttävälle tasolle. Sen jälkeen Kymiring olisi Pohjoismaissa ainoa rata, joka täyttäisi mitä ilmeisimmin myös F1-osakilpailujen kriteeristön.

On myös täysin mahdollista, ettei Kymiringin saneeraushakemusta hyväksytä. Silloin ratayhtiön saisi ostettua konkurssipesästä jopa naurettavan halvalla – kenties tyyliin muutamalla hassulla miljoonalla.

Juuri näitä ”erikoistarjouksia” ainakin jotkin sijoittajat kuumeisesti odottavat. Siis hetkeä, jolloin he pääsisivät vain muutaman miljoonan euron sijoituksilla käsiksi yli 20 miljoonan euron arvoiseen infraan sekä mahdollisesti myöhemmin kansainvälisesti huippusuosittuun MotoGP-sirkukseen.

Juuri näitä tarjouksia Bottaskin nyt miettinee.

– Jopa kansainvälisissä moottoriurheilupiireissä on ollut selvää kiinnostusta rataan sijoittamisesta. Ja jos rata pelastetaan ja se laitetaan asianmukaiseen kuntoon, Dorna haluaa taatusti laajentaa toimintansa Suomeen. Näinhän piti tapahtua alkujaan jo kesällä 2019, eikä Dornan intressi liene sittemmin muuttunut, nimettömänä pysyttelevä vankka paikallinen yhteiskuntavaikuttaja korostaa.

– Keski-Euroopassa monet ovat olleet suorastaan äimissään radan ympärillä nähdystä tunaroinnista. Ihmisten on vaikea uskoa keväällä tapahtunutta loppunäytöstä.

Se onkin suuri, salaperäinen mysteeri.

Kymiringistä on hyvää vauhtia tulossa asiasta kiinnostuneille sijoittajille jopa houkutteleva kohde.

Kymiringin taustayhtiö, jonka omistajiin lukeutuu muun muassa vakavarainen A. Ahlström Kiinteistöt Oy, tiesi IS:n tietojen mukaan jo hyvissä ajoin alkukeväästä, ettei sen omistama rata tulisi täyttämään Dornan teknisiä vaatimuksia. Tai jos ei tiennyt, se vasta tunarointia olisi ollut.

Halutessaan Kymiring olisi voinut tilata jo alkuvuodesta niin sanotun esitarkastuksen, minkä jälkeen askelmerkit olisivat olleet selvät. Mutta sen sijaan yhtiö jäi tumput suorina odottamaan Dornan tarkastajien toukokuista saapumista.

Miksei Kymiring viheltänyt ilmiselvää peliä jo aiemmin poikki ja minimoinut näin taloudellisia tappioitaan? Eikö tosiaan mistään löytynyt milliä tai paria lisää, jotta rata olisi saatu ajoissa kuntoon?

Ilmaan on jäänyt paljon enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Varmaa on vain se, ettei Kymiringin toiminnassa ole ollut mitään logiikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?