Kansainvälinen olympiakomitea on alkanut selvittää keinoja, joilla venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat saataisiin takaisin kansainvälisiin urheilukilpailuihin. Näin kertoi USA:n olympia- ja paralympiakomitean puheenjohtaja Susanne Lyons viime viikolla.
KOK lähetti heti helmikuussa Venäjän hyökkäyssodan alettua alaisilleen lajijärjestöille kehotuksen sulkea venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kilpailuistaan. Siitä asti venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita on nähty kansainvälisillä näyttämöillä vain harvassa lajissa.
Vaikka sota Ukrainassa on yhä käynnissä, on liiton kanta ilmeisesti pehmenemään päin.
– Tiedämme, että KOK on alkanut pohtimaan, onko venäläisillä urheilijoilla tie takaisin. He ovat ryhtymässä ottamaan yhteyttä sidosryhmiinsä aiheeseen liittyen, Lyons sanoi Reutersin mukaan viime viikolla.
Lyonsin kommenttien perusteella ainakin yhdysvalloissa ollaan avoimia ajatukselle venäläisurheilijoiden kilpailuoikeuden palauttamisesta.
– Uskon, että kaikkien meidän mielestä jossain vaiheessa yksittäisten urheilijoiden ei pitäisi olla edustamansa valtion politiikan tai muiden maailmalla vallitsevien jännitteiden uhreja, hän linjasi.
– Uskon, että halu saada takaisin kilpailuihin ne urheilijat, jotka sattuvat asumaan Venäjällä on väistämätön. Ajoituksesta ja siitä miten se toteutetaan päätetään myöhemmin.
Reutersin mukaan USOPC:n toimihenkilöt ovat tehneet selväksi, että heillä ei ole ongelmia venäläisten urheilijoiden vaan Venäjän valtion ja urheilujärjestelmän edustajien kanssa.
Entinen tiede- ja kulttuuriministeri ja nykyinen keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen kommentoi Twitterissä KOK:n uutta linjaa tyrmistyneeseen sävyyn.
– Kansainvälinen olympiakomitea miettii otetaanko venäläiset urheilijat mukaan kisoihin. Juuri selvinnyt, että 0,6–1,5 miljoonaa ukrainalaista on pakkosiirretty Venäjälle, joista yli 200 000 on lapsia. Arvailemme kidutettujen ja tapettujen siviilien määrää, joka nousee satoihin tuhansiin. Oikeasti KOK? Kosonen ällisteli.
Epävarmassa tilanteessa Venäjällä on tehty jo valmisteluja sen varalle, ettei maa pääse kilpailemaan esimerkiksi kesän 2024 Pariisin olympialaisissa. Vladimir Putin esitteli viime viikolla Shanghain yhteistyöjärjestön SCO:n kokouksessa ideaa itäisten maiden omasta vastineesta olympialaisille.
– On hyvät mahdollisuudet vahvistaa yhteistyötä ison urheilutapahtuman järjestämisestä SCO:n suojeluksessa. Meidän tulisi pohtia oman urheilujärjestön luomista nykyisen järjestömme alaisuuteen, Putin sanoi Reutersin mukaan.