Vladimir Putin puhui vaihtoehdosta ”lännen olympiakisoille” – nämä maat olisivat mukana

Putin ehdottaa, että SCO:n alaisuudessa järjestettäisiin omat jättikisat.

Vladimir Putin kuvattuna SCO:n kokouksessa perjantaina.

16.9. 16:57

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi esillä olleita puheita siitä, että itäiset maat järjestäisivät korvaavat urheilukisat olympialaisille.

Hän puhui perjantaina Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kokouksessa Samarkandissa, Uzbekistanissa.

– On hyvät mahdollisuudet vahvistaa yhteistyötä ison urheilutapahtuman järjestämisestä SCO:n suojeluksessa. Meidän tulisi pohtia oman urheilujärjestön luomista nykyisen järjestömme alaisuuteen, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Putin haluaa SCO:n pystyvän tarjoamaan vastapainon Yhdysvaltojen vetämälle lännelle. SCO:hon kuuluvat Venäjän lisäksi urheilujätti Kiina sekä Intia, Kazakstan, Kirgisia, Uzbekistan, Tadzhikistan ja Pakistan. Lisäksi vireillä on Iranin liittyminen mukaan.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka osallistui kokoukseen tarkkailijana. Hänellä on erittäin läheiset välit Putiniin.

– Ehdotamme keskitettyä urheilukisojen järjestämistä SCO:n puitteissa: kesälajit 2024 ja talvilajit 2026, Lukashenka sanoi Samarkandissa.

Ei ole sattumaa, että mainitut kisat osuisivat samaan ajankohtaan kuin seuraavat olympiakisat. Pariisissa järjestetään kesäolympialaiset 2024 ja ja Milanossa talvikisat 2026.

Venäläiset on suljettu käytännössä kaikesta kansainvälisesti urheilutoiminnasta maan hyökättyä Ukrainaan, eikä odotettavissa ole pikaista paluuta sotaa edeltäneeseen aikaan.

Jo aikaisemmin venäläiset saivat sanktioita Sotshin talviolympiakisojen jälkeen paljastuneesta järjestelmällisestä dopingohjelmasta.

Yksittäisiä venäläisurheilijoita on kuitenkin nähty eri lajien kansainvälisissä kilpailuissa ilman maatunnuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?