Kuningatar Elisabet joutui vaaralliseen tilanteeseen 41 vuotta sitten – juhla­­­paraati sai synkän käänteen sekunneissa

Kuningatar Elisabet oli hevosrakas. Vuonna 1981 hän ratsasti paraatissa, joka oli loppua onnettomasti.

Kuningatar Elisabet II koki paljon hevostensa kanssa.

24.9. 6:13

Kuningatar Elisabet II muistetaan intohimoisena hevosihmisenä. Hän sai ensimmäisen hevosensa jo 4-vuotiaana. Se oli poni nimeltä Peggy.

Hänen isänsä, isoisänsä ja isoisoisänsä olivat tunnettuja hevosenomistajia ja – kasvattajia.

Elisabet ratsasi nuoresta pitäen paitsi omaksi ilokseen myös useissa arvokkaissa paraateissa ja juhlatilaisuuksissa monarkian edustajana.

Hän tervehti yleisöä ratsailta ensimmäisen kerran vuonna 1947 ja jatkoi niin vuoteen vuoteen 1986 asti. Viimeisen kerran hän osallistui ratsailla paraatiin suosikkihevosensa, Kanadan kuninkaalliselta ratsupoliisilta lahjaksi saamansa, Burmesen selässä.

Elisabet siirtyi paraatitilanteissa valjakkovaunujen puolelle 1987 – Burmese ei ollut enää silloin kykenevä edustustehtäviin.

Elisabet joutui suosikkihevosensa ratsailla kammottavaan tilanteeseen kesäkuun 6. päivänä vuonna 1981. Hän ratsasti syntymäpäiväparaatissaan Lontoon katua pitkin kansalaisten hurratessa, kun tapahtui jotain odottamatonta.

Kuningatar Elisabet ratsasti syntymäpäiväparaatissaan vuonna 1981.

Yhtäkkiä suuresta väkijoukosta kuului pamauksia. Burmese vauhkoontui hetkeksi. Tuolloin 41-vuotias Elisabet onnistui pitämään mustan tamman taitavasti hallinnassaan ja jatkoi ratsastamista ylimääräisten aplodien säestyksellä.

– Burmese reagoi vaaraan. Laukaukset eivät sitä häirinneet. Pikemminkin se näki henkivartijat rientämässä turvaamaan kuningatarta. Kun he tulivat kohti, Burmese luuli niiden uhkaavan minua. Se siis hyökkäsi heitä kohtaan ensin, Elisabet on sanonut National Postin mukaan.

Pamauspaikan lähellä väkijoukossa syntyi kuitenkin paniikki. Mitä oikein tapahtui?

Useat brittilehdet ovat raportoineet asiasta. Ne ovat kertoneet, miten 17-vuotias Marcus Sarjeant oli kyttäämässä Elisabetia vain parin metrin päässä hänen ratsastusreitiltään.

Silminnäkijöiden kertomusten mukaan hän oli lymyillyt paikalla useita tunteja eikä ollut puhua pukahtanut kenellekään.

Hän astui esiin ja osoitti aseensa kohti kuningatarta. Kuului kuusi laukauksen ääntä. Kuninkaallisten turvamies ja konstaapelit nappasivat Sarjeantin nopeasti kiinni. Elisabet – ja kaikki muutkin – selvisivät tilanteesta vahingoittumattomina.

Nuorukainen tunnusti ampuneensa kohti kuningatarta. Hän joutui käyttämään postimyynnistä tilaamaansa starttipistoolia, koska ei onnistunut hankkimaan luoteja isänsä oikeaan käsiaseeseen.

Sarjeant kertoi motiivikseen kuuluisaksi pääsemisen. Hän halusi olla ”joku” edes hetken.

Sarjeant yritti muutama vuosi aiemmin tehdä uraa Britannian armeijan eri joukoissa. Yritykset olivat parin päivän ja muutaman kuukauden mittaisia. Nuorukainen väitti tulleensa armeijan kantahenkilökunnan kiusaamaksi.

Marcus Sarjeant halusi olla edes hetken kaikkien tuntema.

Hänen rupeamansa myös poliisin ja palokunnan riveissä jäivät lyhyiksi. Kokemiensa takaiskujen jälkeen Sarjeant liittyi monarkiaa vastustavaan poliittiseen liikkeeseen vuonna 1980.

Hän lähetti kirjeensä Buckinghamin palatsiin ennen Elisabetin syntymäpäivänä tapahtunutta välikohtausta. Nuori mies kirjoitti, ettei kuningattaren kannata osallistua juhlaparaatiin, koska salamurhaaja tappaa hänet sen aikana.

Kirje saapui kuninkaalliseen osoitteeseen vasta kolme päivää kuningattaren syntymäpäiväparaatin jälkeen.

Sarjaent tuomittiin viideksi vuodeksi vankilaan. Hän vapautui sieltä kolmessa vuodessa, muutti nimensä ja aloitti uuden elämän. Mies kirjoitti vankilasta Elisabetille ja pyysi anteeksi tekoaan.

Elisabet ei vastannut.

Hänen majesteettinsa oli tuttu näky myös laukkakilpailuissa. Elisabet viihtyi erinomaisesti The Royal Ascotissa, Britannian tunnetuimmassa hevoskilpailussa.

Se on järjestetty jo vuodesta 1807 lähtien.

Windsorin linnan, joka on yksi monarkian virka-asunnoista, läheisyydessä joka kesä järjestettävä kilpailu on yksi brittieliitin näyttäytymistilaisuuksista.

Elisabet oli paikalla ensimmäisen kerran vuonna 1946. Hän joutui jättämään viisipäiväisen tapahtuman väliin vuonna 2020, jolloin kilpailut järjestettiin koronapandemian vuoksi tyhjille katsomoille. Hän ei päässyt paikalle myöskään vuonna 2022 liikkumisvaikeuksiensa takia.

Vuonna 2013 Elisabetin oli perinteiden mukaan määrä luovuttaa Gold Cupin eli The Royal Ascotin pääkilpailun voittopokaalin voittajahevosen omistajalle. Sen teki kuitenkin prinssi Andrew.

Elisabet sai Gold Cupin voittopokaalin itse vuonna 2013.

Kyseisenä kesänä 5-vuotias tamma Estimate päihitti uhkaajansa kaulanmitalla.

Kuninkaallisessa aitiossa purppura-asussaan kilpailua jännittänyt Elisabet riemuitsi jännittävän loppuratkaisun jälkeen: hän omisti Estimaten.

Brittimedian mukaan myös kansalaiset iloitsivat kuningattaren menestyksestä ja saivat siitä iloa arkeensa.

Racing Post raportoi, mitä kuninkaallisessa aitiossa tapahtui taistelun tiimellyksessä.

– Kuningatar nojautui innokkaasti eteenpäin, löi käsiään yhteen epävarmana ja taputti tarmokkaasti. Kun voitto varmistui, hän istui alas enemmän kuin hieman helpottuneena. Hän säteili ilosta ja taisi sallia itselleen ansaitun hetken onnesta pakahtumista, sen toimittaja kirjoitti.

Samalla Elisabetista tuli ensimmäinen hallitsijamonarkki, jonka hevonen voitti Gold Cupin. Kukaan muu hallitsija ei ollut pystynyt samaan 207 vuoteen.

Kuningattaren omistama voitti uransa 13:sta kilpailusta viisi.

Kuningatar ei tiettävästi lyönyt vetoa hevosensa puolesta. Tiettävästi hän ei lyönyt vetoa koskaan muulloinkaan, vaikka hänen väitetään lukeneen vedonlyöntiä käsittelevän Racing Postin päivittäin aamiaisella.

Estimate voitti uransa 13:sta kilpailusta viisi ja ansaitsi koko uransa aikana vajaat 430 000 euroa. Gold Cupin voitosta irtosi reilut 177 000 euroa. Elisabet sai hevosen lahjaksi Aga-Kaanilta.

Estimaten uroteko antoi hänelle pitkästä aikaa mahdollisuuden nauttia suurkilpailuvoitosta. Hänen omistamiensa Dunfermlinen ja Highclearin suurvoitot ajoittuivat nimittäin 1970-luvulle.

Toisaalta hänen hevosensa menestyivät mainiosti vuonna 2021, jolloin he ansaitsivat yhteensä noin 665 000 euroa.

Vuodesta 1988 lähtien Elisabetin omistamat hevoset ovat kilpailleet Britanniassa lähes 3 500 kertaa ja voittaneet yli 560 lähtöä. Kaikkiaan ne ovat ansainneet noin 10 miljoonaa euroa, kertoo Mirror.

Tiedossa ei ole, miten paljon hevosista koitui Elisabetille menoja.

Elisabet omisti laukkahevosia, vaunuhevosia, metsästyksessä käytettäviä hevosia, urheilu- ja ratsuhevosia sekä poneja. Hän harjoitti myös kasvatustoimintaa.

Kun koronasulku purettuun Britanniassa vuonna 2020, Elisabet esiintyi sen jälkeen ensimmäisen kerran julkisesti Windsorin linnan mailla. Tuskin oli sattumaa, että hänet kuvattiin ratsastamassa ponilla.

Kuningatar ratsastamalla ponilla 94-vuotiaana vuonna 2020.

Hänet ikuistettiin vuoden 2022 huhtikuun 21. päivänä 96-vuotiaana kahden ponin kanssa. Kuningashuone onnitteli samalla Elisabetia hänen syntymäpäivänsä johdosta.

Kuningatar kertoi rakkaasta hevosharrastuksestaan BBC:n dokumentissa vuonna 1974.

– Nautin sellaisten hevosten kasvattamisesta, jotka ovat nopeampia kuin toisten. Minulle se on kuin uhkapeliä vuosien takaa. Pidän myös kilpailemisesta, mutta pohjimmiltaan kyse on rakkaudestani hevosiin. Pidän täysiverisiä hevosia todella hyvinä hevosina, hän sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ja Elisabet ratsastamassa hevosilla Lontoossa vuonna 1982.

Kuningattaren hevoskasvatuksellinen neuvonantaja John Warren kuvaili häntä henkilöksi, jonka kutsumustyö olisi ollut hevosalalla, jollei hän olisi syntynyt kuninkaalliseksi.

– Kuningattarelle ei ole ollut tärkeintä ykköskategorian lähtöjen voittaminen, vaan matka jokaisen hevosen kasvattamansa hevosen kanssa, Warren sanoi CNN:n mukaan.

Ensimmäisen kerran hän vieraili kilpahevostallilla 16-vuotiaana isänsä Yrjö IV:n kanssa. Isä vei tyttärensä katsomaan kahta huippuhevosta: Big Gamea ja Sun Chariotia.

– Hän katsoi, kun ne vetivät täyttä laukkaa juuri ennen suuria kilpailuja. Sen jälkeen Elisabet meni taputtamaan niitä ja koskettamaan niiden silkkisiä karvapintoja. Hän ei halunnut pestä käsiään enää sinä päivänä, Warren on kertonut.

– Hän todella kiintyi hevosiin jo hyvin nuorena. Se ei ole muuttunut tai vähentynyt kaikkina näinä vuosina, Warren sanoi vuonna 2016.

Elisabet kävi viimeisen kerran kilpailuissa lokakuussa vuonna 2021. Silloin hänet valittiin Britannian huippukilpailusarjan kunniagalleriaan. Valinnalla arvostettiin hänen elinikäistä intohimoaan hevosia kohtaan.

Elisabet sai hevoset ja tallin perintönä isältään. Kuollessaan 8. syyskuuta vuonna 2022 hän omisti noin sata hevosta. Britanniassa toivotaan nyt, että kuningas Charles III jatkaa suvun maineikasta perinnettä hevosenomistajana ja -kasvattajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?