Urheilija julkaisi tylyn viestin kuningatar Elisabetin kuolemasta – sai kovan rangaistuksen

Caitlin Moran asetettiin pelikieltoon sosiaalisessa mediassa julkaisemansa viestin takia.

Kuningatar Elisabetin kuolema on otettu ristiriitaisesti vastaan Australian alkuperäisväestön keskuudessa.

14.9.2022 15:23

Australian rugbyn naisten pääsarja NRLW on tuominnut maan alkuperäiskansaan kuuluvan Caitlin Moranin yhden ottelun pelikieltoon tämän kommentoitua tylyyn sävyyn kunigatar Elisabetin kuolemaa viime viikolla.

Sittemmin poistamassaan julkaisussa Moran kutsui Elisabetin kuolinpäivää ”hyväksi päiväksi” ja haukkui kuningatarta "tyhmäksi koiraksi”.

Julkaisu ehti olla näkyvissä noin kahdeksan tuntia ennen kuin 25-vuotias urheilija poisti sen, mutta NRL:n kurinpitoelimelle toimitettiin kuvankaappaus paljon kohua herättäneestä tekstistä.

Tutkinnan jälkeen Moranista tuli sarjan historian ensimmäinen pelaaja, joka on asetettu pelikieltoon kentän ulkopuolella tapahtuneiden asioiden takia.

Moran sai myös ehdollisen sakon ja hänet määrättiin osallistumaan sosiaalisen median sopivaan käyttöön opastavaan koulutukseen.

Yhden ottelun pelikielto on merkittävä rangaistus, kun NRWL:n kauden aikana pelataan vain viisi ottelua.

Moranilla on ollut kohun aikana myös omat puolustajansa. Hänen joukkueensa Newcastle Knightsin valmentaja Ronald Griffiths piti suojattinsa puolia kohun alettua.

– Alkuperäisväestön ja monarkian välinen suhde on monimutkainen, Griffiths muistutti.

Australian alkuperäiskansojen keskuudessa suhtautuminen kuningatar Elisabetin kuolemaan on ollut ristiriitainen. Monet ovat nostaneet esiin alkuperäisväestön Elisabetin valtakaudella kokemat vääryydet, kun taas toiset ovat esittäneet surunvalittelunsa monarkin kuolemasta.

Rugbyliigan kanta Moranin tapaukseen oli yksiselitteinen.

– Rugbyliiga on inklusiivinen sarja, jolla on ylpeä ja vahva side moniin yhteisöihin. Henkilökohtaisista näkemyksistä riippumatta, kaikkien pelaajien ja toimitsijoiden pitää noudattaa heiltä odotettua ammattimaista käytöstä, ja tässä tapauksessa pelaajan julkiset kommentit ovat vahingoittaneet lajia.

Myös Moranin seura julkaisi tiedotteen, jossa totesi kannattavansa päätöstä yhden ottelun pelikiellosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?