Frisbeegolfmiljonääri Paul McBeth ihastui Nokiaan – tämä tapa erottaa hänet lajin suomalaishuipuista

Yhdysvaltalainen frisbeegolfammattilainen Paul McBeth on saavuttanut kaiken, mitä lajissaan voi ja enemmänkin. Viikonloppuna hän metsästää kuudetta voittoaan Nokialla Euroopan avoimista.

Paul McBeth on frisbeegolfin supertähti.

19.7. 18:57

Nokia

Nokian jäähallin parkkipaikan vierustalle on pystytetty väliaikainen katsomo, jonka takaa askeltaa mies keltaisessa pikeessä ja tummissa suorissa housuissa.

Hänellä on ruskea repullinen kiekkoja, joista neljä lentää täydellisesti portin ja metsän läpi noin sadan metrin päässä olevan korin läheisyyteen.

Frisbeegolfin viisinkertainen maailmanmestari hymähtää, kun yksi kiekoista ei mennyt korin juureen.

Paul McBeth on voittanut paitsi lajin MM-kilpailut myös Euroopan avoimet yhden käden sormien verran. Torstaina alkava nelikierroksinen arvokilpailu järjestetään Tampere–Nokia-akselilla jo kymmenettä kertaa, mutta tänä vuonna kaikki tehdään isommin: mukana ovat maailman parhaat ja kilpailussa jaetaan ensi kertaa Euroopassa kuusinumeroinen palkintopotti.

McBeth, 32, tuli viime vuonna tunnetuksi tehtyään kiekkosponsorinsa kanssa lajin suurimman, 10 vuoden ja 10 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen.

Satoja, jos ei tuhansia kenttiä kiertänyt McBeth kehuu Nokian Beast-kenttää omaksi suosikikseen koko maailmassa.

– Beast haastaa pelaajan jokaisella osa-alueella. Täytyy osata heittää rystyä ja kämmentä, ja kahta samanlaista avausta ei juuri ole.

Nokian kenttä on Paul McBethin suosikki koko maailmassa.

Yhdysvaltojen-kiertueella on finaalipäivänä McBethin arvion mukaan muutamia satoja katsojia, mutta Nokian puistoissa oli edellisissä Euroopan avoimissa kolme vuotta sitten jo tuhansia. Silloin frisbeegolf ei ollut lähellekään yhtä suosittua kuin nyt.

Lue lisää: Suomalaiset löysivät räjähdysmäisesti kasvavan uuden hittilajin –  kaikki halukkaat eivät mahdu edes kentille

McBeth sanoo, että suuri katsojaparvi vaikuttaa keskittymiseen.

– On ihmetelty, miksi frisbeegolfissa ollaan herkkiä liikkeelle eikä niinkään äänille. Se johtuu siitä, että asiat tapahtuvat silmien tasolla eivätkä niin kuin golfissa, että katsotaan alaspäin.

– Toisaalta katsojat kulkevat pelialueen aivan reunamilla, joten heidän kauttaan on joskus helpompi hahmottaa, mitä heittää.

Viisi voittoa major-turnauksesta tuo Suomesta lämpimiä muistoja. McBeth onkin tutustunut kotimaamme urheilijoihin, sillä hän seuraa esimerkiksi Lauri Markkasen otteita NBA:ssa tarkalla silmällä.

Läpi haastattelun yhdysvaltalainen kuitenkin harvoin erittelee Suomea ja puhuu lähinnä Euroopasta. Kiertue rapakon takana kulkee ympäri osavaltioita, jotka ovat joskus monta kertaa suurempia kuin kokonaiset valtiot tällä puolella Atlanttia.

– Texasissa ei välttämättä pääse toiseen päähän vuorokaudessa, kun täältä ehtisin parhaimmillaan Amsterdamiin.

Eurooppalaisista frisbeegolfaajista McBeth nostaa yhtenäisen puttitavan.

– Eurooppalainen putti alkaa navan kohdalta ja lähtee suoraan, hieman pohja edellä ja kovalla kierteellä.

Väinö Mäkelä, Niklas Anttila, Lauri Lehtinen sekä tukku muita kotimaisia kärkinimiä ovat nostaneet tuon väylän viimeistelevän suorituksen syyksi, joka erottaa heidät maailman huipulta.

Lue lisää: Frisbeegolfin suomalaistähti Väinö Mäkelän, 23, posketon suoritus loksauttaa leuat: ”Ihan sairasta”

Väinö Mäkelän puttinäyte vuosi sitten Tampereella pelatusta kilpailusta.

On pohdittu, josko talviolosuhteet, tuuleton talviharjoittelu tai nuoren iän kokemattomuus piinaavat puttigreenillä, mutta McBeth näkee, että viat ovat tekniikassa ja henkisellä puolella.

– Tuuli nappaa helpommin eurooppalaiseen puttiin. Parempi tapa olisi lähettää kiekko mahdollisimman tasaisena, jotta ilmavirrat eivät vaikuta.

– Lisäksi olen huomannut, että pelaajat jakautuvat iästä riippumatta pelkäämättömiin ja epäröiviin puttaajiin. Pelkäämätön ei mieti, mitä tapahtuu, jos sattuu menemään ohi, kun taas epäröivä varmistelee, mikä tiputtaa onnistumisprosenttia.

McBeth kertoo, että on ihaillut aina edesmenneen koripallolegenda Kobe Bryantin lanseeraamaa “mamba mentalityä”. Ajattelutapaan kuuluu, että lahjakkuudella ei niinkään ole merkitystä, kun on valmis tekemään kirjaimellisesti kaiken, mitä se – eli voittaminen – vaatii.

Tätä luonteenpiirrettä frisbeegolfaajassa alleviivaa se, että hänelle voittoja tärkeämpiä ovat suurimmat tappiot.

– Kun olin toinen amatöörien MM-kisoissa kesällä 2007, sisälläni heräsi tunne, etten halua kokea tällaista enää. Se sai minut nousemaan tason tai pari korkeammalle.

Paul McBethin mukaan puttitekniikka erottaa hänet eurooppalaisista haastajistaan.

McBethin mielestä monien henkinen kantti ja tasaisuus pettävät, vaikka taitoa olisi muille jaettavaksi.

– Tiedän amatöörejä, jotka ovat minua parempia joissain asioissa. Heille sattuu kuitenkin virheitä eikä voittaminen kiinnosta tarpeeksi.

Tässä yhdysvaltalainen osoittaa Eurooppaa syyttävällä sormella.

– Yhdysvaltalaiset hallitsevat lajia, koska siellä oppii voittamaan. Jotkut eurooppalaiset ovat onnellisia, kunhan saavat osallistua ja ehkä pärjäävät. Siinä vaiheessa, kun nuo riittävät minulle, on aika lopettaa.

Fakta

Paul McBeth

Laji: Frisbeegolf

Ikä: 32 vuotta, syntynyt Kaliforniassa Yhdysvalloissa vuonna 1990

Pituus: 173 senttimetriä

Perhe: Hannah-vaimo ja Harrison-koira

Harrastukset: Aivojumppa, pakohuoneet, penkkiurheilu

Merkittäviä saavutuksia: 5 maailmanmestaruutta, 3 Yhdysvaltojen avointen mestaruutta, 5 Euroopan avointen mestaruutta

Rating: 1 045 (maailmanlistan 3.), korkeimmillaan 1 062

Voittoja: 139

Uratulot kilpailuista: noin 620 000 euroa

Tärkeä frisbeegolfmuisto: Tappio vuoden 2007 frisbeegolfin amatöörien MM-kilpailuissa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?