Simone Biles ja lähes sata muuta naista vaativat FBI:lta miljardikorvausta seksuaalirikoksista tuomitun hirviölääkärin suojelemisesta

Larry Nassarin tapaus nousi uudelleen pinnalle.

Simone Biles oli viime syksynä paikalla Larry Nassaria koskeneessa oikeuskäsittelyssä.

8.6.2022 20:33

Olympiakultamitalisti Simone Biles syyttää lukuisten muiden naisten kanssa Yhdysvaltojen liittovaltion poliisia (FBI) entisen lääkärin Larry Nassarin suojelemisesta. Noin 90 naisen joukko vaatii FBI:lta miljardin dollarin korvauksia.

Hirviölääkäriksi nimetty Nassar tuomittiin vuonna 2018 satojen nuorten naisvoimistelijoiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä yli 100 vuoden vankeusrangaistukseen. Lisäksi hän istuu 60 vuoden vankeustuomiota lapsipornosta.

Hyväksikäyttö tapahtui vuosina 1997–2016. Nassarin uhrien joukossa on useita menestyneitä voimistelijoita, muun muassa Biles, Aly Raisman ja McKayla Maroney.

Lue lisää: McKayla Maroney avautui FBI:lle hirviölääkärin karmeista teoista, virkailijoiden kysymys järkytti – voimistelu­tähdet kertoivat riipaisevista kokemuksistaan

Urheilijoiden edustamien lakimiesten mukaan on kiistatonta, että FBI tiesi Nassarin teoista jo vuonna 2015, mutta ei puuttunut asiaan ja antoi Nassarin jatkaa nuorten naisten ahdistelemista vielä yli vuoden lisää. Nassar myönsi syyllisyytensä 2017.

– FBI:n on aika kantaa vastuu tästä, voimistelija Maggie Nichols sanoi Guardianin mukaan.

– Mikäli FBI olisi tehnyt työnsä, Nassar olisi voitu pysäyttää jo ennen kuin hän sai mahdollisuuden hyväksikäyttää minua ja satoja muita tyttöjä, toinen ex-voimistelija Samantha Roy tylytti.

Nassarin uhrit saivat viime vuoden joulukuussa 380 miljoonan Yhdysvaltain dollarin (n. 336 miljoonaa euroa) vahingonkorvaukset Yhdysvaltain voimisteluliitolta ja olympiakomitealta sekä niiden vakuutusyhtiöiltä. Tuo oikeustaistelu kesti viisi vuotta.

Nyt FBI:lla on kuusi kuukautta aikaa vastata vaatimuksiin.

Lue lisää: Hirviölääkärin teoilla myös hurjat taloudelliset seuraukset – uhreille maksetaan satojen miljoonien korvaukset

Guardianin mukaan yhdysvaltalainen voimistelija kertoi vuonna 2015 FBI:n agenteille, että kolme urheilijaa oli joutunut voimistelujoukkueen lääkäri Nassarin hyväksikäyttämäksi. FBI ei kuitenkaan aloittanut tuolloin tutkintaa.

Vuonna 2016 Nassar oli osallisena seksiturismiin liittyvässä tutkinnassa, mutta tuolloinkaan FBI ei kertonut tai varoittanut asiasta hänen silloista työnantajaansa Michigan Staten yliopistoa.

Myöhemmin Nassar jäi kiinni toisessa tutkinnassa ja vuonna 2018 Michigan Staten yliopisto maksoi yhteensä 500 miljoonan dollarin (n. 423 miljoonaa euroa) korvaukset yli 300 tytölle ja naiselle, jotka olivat joutuneet Nassarin tekemien rikosten uhreiksi.

Viime vuonna päättyneessä oikeusjutussa FBI:n johtaja Christopher Wray myönsi, että tutkinnassa tehtiin virheitä.

– Olen todella pahoillani siitä, että FBI:n palkkalistoilla on ollut henkilöitä, joilla olisi ollut mahdollisuus pysäyttää hirviö jo 2015. Se on anteeksiantamatonta, Wray pahoitteli syksyn oikeuskäsittelyssä Nassarin uhreille.

Lue lisää: Hirviölääkäri hyväksikäytti yli sataa nuorta naista – vyyhdin paljastajalta uutta kritiikkiä: ”He eivät halua avata verhoja”

Samassa kuulemisessa Biles antoi täyslaidallisen.

– Syytän Larry Nassaria ja myös koko järjestelmää, joka mahdollisti hänen väärinkäytöksensä. Jos annat saalistajan vahingoittaa lapsia, seuraukset ovat vakavia, Biles sanoi BBC:n mukaan.

Biles, 25, oli viime kesänä Tokion olympialaisten kohu-urheilija, kun voimistelun ja ehkä koko kisojen suurin supertähti jätti joukkuekilpailun kesken eikä osallistunut lainkaan moniottelun finaaliin.

Bilesia vaivasivat henkinen taakka ja liikekammo. Biles kertoi myöhemmin syksyllä, että uran päätapahtumaa vaivasivat Nassarin tekojen aiheuttamat traumat, joita Biles käsitteli tuolloin terapiassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?