Vladimir Putin palkitsi sotaa tukevan suurmestarin

Ukrainan sotaa avoimesti tukeva Sergei Karjakin pitää palkintoa ansaittuna.

Sergei Karjakin on tukenut Venäjän sotatoimia avoimesti.

3.6.2022 13:29

Shakin suurmestari Sergei Karjakin on puhunut avoimesti kotimaansa Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan puolesta. Sen takia Kansainvälinen shakkiliitto Fide antoi hänelle vuoden pituisen kilpailukiellon maaliskuussa.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi torstaina, että presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut päätöksen, jolla Karjakinille myönnettiin Venäjän valtion korkea-arvoinen palkinto työstä isänmaan hyväksi.

Perusteiksi mainittiin Karjakinin ansiot Venäjän urheilun kehittämisessä ja shakin popularisoinnissa.

– On hyvin miellyttävää saada näin korkea-arvoinen palkinto. Kriitikot sanovat, että se saattaa liittyä politiikkaan, mutta haluan muistuttaa, että olin osa joukkuetta, joka voitti maailmanmestaruuden joukkuekilpailussa. Erittäin ansaittua. Kiitos presidentillemme ansioideni huomioimisesta, Karjakin sanoi Tassille.

Karjakin, 32, on syntynyt Krimin alueella, jonka Venäjä miehitti vuonna 2014.

Hän edusti vuoteen 2009 asti Ukrainaa, minkä jälkeen hän on edustanut Venäjää.

Karjakinin suora tuki Putinille ja Venäjän sotatoimille on saanut valtavasti paheksuntaa shakkipiireissä ja näiden ulkopuolella.

–  Ilmaisen sinulle, johtajamme, täyden tukeni Venäjän etujen ja kansan suojelemiseen sekä uhkien eliminoimiseen ja rauhan vakiinnuttamiseen. Toivon, että rohkea armeijamme suorittaa nopeasti kaikki sille asetetut tehtävät, Karjakin sanoi pitkässä avoimessa kirjeessä sodan alkuvaiheessa.

Esimerkiksi saksalainen suurmestari Georg Meier tuomitsi Karjakinin puheet nopeasti.

– Shakkimaailman suurin häpeäpilkku. Syntynyt ukrainalaiseksi, nyt venäläinen prostituoitu, joka virtsaa entisten maanmiestensä haudalle, Meier kirjoitti Twitterissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?