Suomen hiihtäjille tulossa tuhansien eurojen laskut – latusankarit ”palkitaan” todella oudosti loistavasta olympiamenestyksestä

Hiihtoliiton toimintaa pidetään iskuna vyön alle.

Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski loistivat olympialaisissa.

1.6.2022 14:46

Vaikka maastohiihdon olympiamenestys Pekingissä helmikuussa oli lajissa parasta lähes 40 vuoteen, kattojärjestö Hiihtoliiton taloudessa joudutaan vetämään kireää linjaa.

Tilannetta symboloi se, että hiihtäjiltä ei enää vuosikausiin ole peritty maajoukkuetoiminnasta niin sanottua omavastuuosuutta, mutta nyt kyseinen, urheilijoiden inhoama maksu on Ilta-Sanomien tietojen mukaan palaamassa.

Se koskisi urheilijoille esitellyn, uuden maajoukkuesopimuksen mukaan jokaista maajoukkuehiihtäjää Iivo ja Kerttu Niskasesta ja Krista Pärmäkoskesta lähtien.

– Jokainen hiihtäjä tietää asian. Maksu asettuu ilmeisimmin sellaiseen haarukkaan, että maksettavaa voi tulla jopa 2000 euroa kullekin urheilijalle, kertoo eräs maajoukkuetoiminnan sisäpiiriläinen, joka puhuu arasta aiheesta nimettömänä.

Omavastuuasiaa on puitu urheilijoiden kanssa esimerkiksi videopalaverissa, johon osallistuivat Hiihtoliiton johdon ja valmentajien lisäksi maajoukkueurheilijat.

Hiihtoliiton tiukkaa taloustilannetta selittää muun muassa se, että isot kumppanuudet päättyvät normaalisti olympiadin täyttyessä, eikä niiden tilalle välttämättä heti löydy uusia. Lisäksi olympiakauden rahoituskuvioissa on mukana voimakkaasti Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö, jonka rooli taas lähivuosiksi pienenee, mutta kasvaa jälleen Milanon vuoden 2026 olympiakisojen lähestyessä.

Lue lisää: Suomen hiihtäjät jäivät tyhjän päälle – taustalla murheellinen tilanne: ”Emme voi elää rahalla, jota meillä ei ole”

Suomalaisilla edustushiihtäjillä on mahdollisuus varainhankintaan muun muassa myymällä hiihtoasustaan omalle sponsorinäkyvyydelle varattu pinta-ala.

Sisäpiiriläisen mukaan 1500–2000 euron omavastuu ei kaada maajoukkuehiihtäjien taloutta millään lailla.

– Kyse on symboliikasta. Siitä, että urheilijat ovat kokeneet tämän melkoiseksi iskuksi vyön alle valtavan olympiamenestyksen jälkeen, sisäpiiriläinen toteaa.

Urheilijoille on luvattu, että lopullinen malli urheilijasopimuksesta esiteltäisiin heille tämän viikon aikana. Ilta-Sanomien tavoittaman maajoukkueurheilijan mukaan omavastuut eivät ole menneet urheilijoilta läpihuutojuttuna läpi.

Päävalmentaja Teemu Pasasen A-maajoukkueeseen valittiin ensi kaudeksi 13 miestä ja 7 naista. Kausi huipentuu Planican MM-kisoihin helmi-maaliskuun taitteessa.

Ihmetystä on herättänyt myös alustava leirityssuunnitelma, jossa ulkomaanleirille matkustettaisiin ensimmäisen kerran vasta elokuussa. Ensi kausi huipentuu Planican MM-kisoihin 21.2.–5.3.

Lue lisää: Ruotsin hiihdosta kuuluu kummia – supertähdet jättävät maajoukkueen

– Nelinumeroisista rahoista on kyse, ja lopullinen summa tarkentunee syksyllä. Ei tämä miltään houkuttelevalta tarjoukselta urheilijoista kuulostanut. Heillä (liitolla) olisi vielä tämä viikko aikaa perääntyä tuosta, maajoukkuehiihtäjä totesi.

Hiihtoliitto on laskenut, että suomalaisen A-maajoukkueurheilijan vuodessa nauttiman palvelupaketin – leiritys, majoitus, ruokailut, ulkomaanlennot, valmennus, huolto, tukitoimet, lääkäripalvelut ja niin edelleen – arvo olisi vuodessa noin 100 000 euroa. Jos arviota kysyy urheilijoilta tai näiden edustajilta, kuulee pienemmän summan.

Lue lisää: Lahti hakee taas hiihdon MM-kilpailuja!

Omavastuiden maksaminen on suomalaisen urheilun maajoukkuetoiminnassa enemmän sääntö kuin poikkeus. Ilman omavastuita koko maajoukkuetoimintaansa pyörittää ani harva urheilumuoto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?